Само Малта с по-компрометирана енергетика от нас | webcafe.bg
newscafe

Само Малта с по-компрометирана енергетика от нас

Webcafe.bg, по Фокус и Медиапул
28.05.2013, 13:40 (обновена 28.05.2013, 13:44)
Ток

Снимка: © БГНЕС

Новите цени на тока ще почакат

Непрозрачност в управлението на държавните дружества, голямо усещане за корупция и не достатъчно независим регулатор, който да контролира цялата енергийна система. Това са само част от тежките констатации от проверката на Световната банка на енергетиката у нас, цитирани от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Той представи окончателните данни от доклада на Световната банка.

„С изключение на Малта, ние сме най-зле по отношение на това какво доверие имат хората в енергийната система у нас. А 61% от населението на България е енергийно бедно", посочи Асен Василев

Световната банка призовава още за по-адекватна система за подпомагане на енергийно бедните, както и за подобряване на начина, по който системата на енергетиката се управлява.

Според проверката на Световната банка, ДКЕВР не е достатъчно независим и се нуждае от повече финансови средства. Друг проблем е това, че държавната комисия работи само с 15 експерта, които се занимават с регулирането на електроенергия у нас.

Забравете за мораториум

„Отлагането на енергийната реформа у нас струва между 800 млн. и 1 млрд. лева загуби на година, което прави безотговорен вариантът за мораториум на цените на електроенергията", заяви министър Василев.

Той обясни, че според констатациите на Световната банка до 2030 година страната ни ще натрупа 13 млрд. лева задължения за изкупуване на енергийни мощности, което е 1.16% от БВП на страната.

„Ако не преструктурираме сектора, всяка година ние трябва да даваме по 1 млрд. лева, за да запазим цените на текущите нива. Дори и да увеличим цените за електроенергия, ние пак трябва да намираме тези средства, което е трудна задача", коментира Асен Василев.

Шамари и от ЕК

В доклада си за енергийната система у нас Европейската комисия препоръчва завършване на третия либерализационен пакет на електроенергия, преразглеждане на такса „пренос", както и ревизия на рамката на „студения резерв", а също и ред други мерки. Сред тях отново е по-прозрачен регулатор.

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева посочи, че според ЕК трябва да се преразгледа решението на ДКЕВР, според което могат да се променят цените на енергията от ВЕИ-та по всяко време.

„Разширяване на обхвата на енергийните помощи и подпомагане на износа на електрическа енергия в посока Турция", са сред другите препоръки на ЕК, споменати от Захариева. Тя обаче обясни, че според проверката на ЕК, износът няма да е достатъчен за справяне с проблемите и трябва решенията да бъдат комплексни.

Oще: асен василев  дкевр  екатерина захариева  енергетика 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани