Проблемът за "Белене" - договори за тока, не сигурността | webcafe.bg
newscafe

Проблем №1 за "Белене": кой ще купи тока

Webcafe.bg
23.04.2011, 10:53 (обновена 23.04.2011, 11:17)
АЕЦ

Проблемът за АЕЦ "Белене" бил не мерките за сигурността, а кой ще купува тока...

"Проблемът на една бъдеща атомна централа в Белене не са мерките за сигурност, а в нейната ефективност", заяви днес бившият заместник-министър на атомната енергетика на Русия Булат Нигматулин в интервю за "Хоризонт".

Според него отсега трябва да се работи за дългосрочни договори със съседните страни за износ на ток от АЕЦ "Белене".

Ако България се откаже от проекта за АЕЦ "Белене", ще могат да бъдат санирани средно по 200 000 сгради всяка година до 2020 г., пресметнаха от екологичното сдружение "За земята". Към всяко вложено евро средно се привличат по още 20 евро от частни инвеститори, посочват от сдружението.

Еколозите смятат, че трябва да бъдат "впрегнати" всички усилия и със средства от бюджета и еврофондовете да се развива енергийната ефективност.

В случай че България се откаже от проекта, от руската държавна компания "Росатом", собственик на "Атомстройекспорт", която строи "Белене", ни заплашват с неустойки от 1 млрд. евро. Наскоро бившият икономически министър от тройната коалиция Петър Димитров обясни, че подписаният от бившия вече шеф на НЕК Красимир Първанов анекс 12 отваря вратата на руснаците за победа при евентуално дело в арбитражен съд.

Преди дни пък вицепрезидентът на руската компания Генадий Тепкян обясни, че ако Националната електрическа компания (НЕК) няма пари, АЕЦ "Козлодуй" може да се включи в енергийния проект.

АЕЦ "Козлодуй" не е получавала оферта за участие в изграждането втората българска атомна централа в Белене, съобщи "Дневник", като се позова на изпълнителния директор на "Козлодуй" Костадин Димитров.

От НЕК отказали коментар по изказването на Тепкян.

Преговорите между работните групи на НЕК и "Атомстройекспорт" по проекта "Белене" продължават във вторник - първия работен ден след Великденските празници, в София. Не е ясно дали в тях ще участва и главният счетоводител на НЕК Михаил Андонов, който оглавява дружеството до избирането на нов изпълнителен директор на мястото на уволнения Красимир Първанов.

От "Атомстройекспорт" отново повториха, че искат да строят централата при твърда цена от 6.298 млрд. евро, или при първоначалната цена от 3.997 млрд. евро плюс инфлационни добавки. На основата на икономическите анализи, които ще прави британската банка HSBC, България ще вземе окончателното решение за съдбата на АЕЦ "Белене", обяви премиерът Бойко Борисов.

Последното му изявление по темата е, че съдбата на втората атомна може да реши парламентът...

Oще: аец белене  електроенергия  неустойка  сигурност  ток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 24.04.201115:14

В средата на Париж има паметник,известен по целият свят.Наричат го Триуфална арка.В средата на София също има паметник,който е известен на част от българите.Наричат го паметник на Цар Освободител.Но това не е цялата истина.Защото освен,че тогава се е опитал да върне националното достойнство на славянският етнос,Царя дори е добавил и създаване на българска държава.Вярно,че тогава я е нарекъл Царство България,но това не пречи на "български" граждани с мюсулманско вероизповедание да казват за Русия "една държава".Тези хора,при днешните условия,не разполагат с друга публична възможност да си помечтаят булгаристан да стане отново вилает.Но за да стане пак вилает,АЕЦ Белене ще пречи.Много ще пречи и даже може отново да ядоса Русия. Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

3 stg | 23.04.201121:50

1 raymond , всъщност си прав една държава Русия искаше да построи централа , която да обслужва нейния най добър съюзник в региона Турция, и по този начин да засили икономиката и, и да АЕЦ или е на пълна мощност или на 0 сиреч ако имаме 4 блока по 1000 трябва да спрем всички други централи щото толкова ни е консумацията а няма кой да купува на цена 60 евро от белене
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

2 Оня Дето Го Трият | 23.04.201120:21

Към любителя на конспирациите по-долу:
Такава централа или произвежда на пълната си мощност или спира!
Т'ва не ти е печката у вас да си въртиш копчето на колкото си искаш.
Аре не се изказвайте като първокласници да го уеба!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.03.2010, 13:05

1 raymond | 23.04.201112:55

Има ли някаква техническа,юридическа или технологична пречка тази централа да произвежда толкова ток,колкото потребява мрежата?Или "пречката" е политическа,защото далечна държава използва България за да осигури повече територия и по-голямо влияние за Турция в Европа?
А успоредно с това,доколкото все още е възможно,да спъва БРИКС
/Бразилия,Русия,Индия,Китай и ЮАР/?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани