Проучване: Един-два шамара не вредят | webcafe.bg
newscafe

Проучване: Един-два шамара не вредят

Webcafe.bg , БТА, Dir.bg,
12.03.2012, 13:05 (обновена 12.03.2012, 13:19)
павел 183, деца, страх, болка

Снимка: © Pavel 183

Близо две трети от българите не смятат, че малко бой вреди на децата

68% от българите одобряват използването на "минимално насилие" върху децата - шамари, издърпване на ухо, пляскане. Това сочат резултатите от национално представително проучване на НЦИОМ за идеите, заложени в проекта на Закона за детето.

С измененията към понятието насилие освен физическото, сексуалното и психическото се добавят емоционалното и икономическото.

Икономическото насилие вече е уредено в Закона за защита от домашното насилие. За такова се смята налагането на пълен контрол над домашния бюджет от страна на член на семейството, който евентуално си присвоява всички семейни доходи. Това означава да не отпускате пари на децата си за дневни и други нужди.

За насилие върху дете ще се смята и домашното насилие, извършено в негово присъствие. Предвижда се също полицията принудително да извежда насилника от жилището, ако той не го направи доброволно в изпълнение на наложена от съда такава мярка.

83 на сто от участниците в проучването се обявяват срещу това родителите да използват насилие и други методи на възпитание, които уронват достойнството на детето, предаде БТА. Социолозите обаче коментират, че сред немалка част от хората има двоен морал по този въпрос.

От една страна 83% смятат за неприемливо родителите да упражняват силови възпитателни методи, а от друга - 65 на сто от същите одобряват използването на шамар например.
Само 43% пък са "за" детето да може да съди родителите си, ако са нарушени негови основни права.

Привърженици на възпитателни мерки с насилие се срещат във всяко поколение, коментират още социолозите, цитирани от "Фокус". Има обаче тенденция - колкото по-образовани са възрастните, толкова по-малко те са склонни да определят като приемливо прилагането на минимално насилие.

Въпреки това, дори и сред висшистите, делът на одобряващите подобни възпитателни мерки е двойно по-висок от този на неодобряващите. Може да се предполага, че отговорите на подобен въпрос в някаква степен са косвен индикатор за прилагането на минимално насилие.

В семейства, които живеят без брак, децата са възпитавани по-често чрез методите на „минималното насилие", заявяват още от НЦИОМ. Според данните близо 60 на сто посочват, че е нужно при развод специалисти психолози да следят за спазване на правата им и да ги защитават.

70% от интервюираните обаче са на мнение, че когато става дума за насилие над деца, не бива да се пренебрегват дори подадените анонимни сигнали, и да се откликва веднага, дори да съществува риск сигналът да се окаже фалшив.

Сред предложенията за права на детето най-висока подкрепа получава закрилата срещу въвличането му в политически, религиозни и синдикални дейности - 93%. 

Мнозинството - 91%, подкрепят изискването дете до 8-годишна възраст да не се оставя без надзор, включително и вкъщи. Според 83 на сто надзор е необходим и за по-големите деца - до 12 години, ако отсъствието на човек до тях създава опасност за физическото, психическото и нравственото им развитие.

85% смятат, че децата трябва да бъдат придружавани на обществени места след 20 часа, ако не са навършили 14 г. 74 на сто пък са на мнение, че придружител е необходим и за деца между 14 и 18 години, когато излизат след 22 ч.

За повечето от анкетираните - 60 на сто, най-доброто, което може да се направи за деца, останали без родителски грижи, е да се потърси начин да бъдат настанени при свои роднини и близки.

Настаняването в приемно семейство и осиновяването, макар да са по-слабо одобрявани, също са приемливи. Домовете за деца, лишени от родителски грижи, не се ползват с доверие и масовите очаквания са дейността им да бъде свивана.

Спирането на социалните помощи и налагането на глоби като санкции за родители, които не полагат грижи за децата си, са одобрявани от 86 на сто. За 76% от анкетираните в такива случаи трябва да се ограничат родителските права.

Промените в Закона за закрила на детето включват още регистър на лица - насилници и педофили, за да може преди да бъде назначен специалист за работа с деца, работодателят да направи справка.

Oще: бой  деца  закон за детето  насилие  нциом  образование  пляскане  проучване  родители  шамари 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.03.2012, 15:52

7 ross | 14.03.201218:07

В допълнение на казаното от г-н Герасимов: Ето ви един съвсем реален казус: Аз и брат ми сме цигани с по 8 деца и живеем в една барака заедно. Аз се отказвам от моите деца и брат ми се отказва от неговите, а после аз ставам приемен родител на братовите деца, а той на моите - нещо противозаконно да има? Но има едни 16 х 600 =9600 лв дето тъпанарите български данъкоплатци ще ни снасят всеки месец! С тенеденция - сумата рязко да се увеличава, когато дъщеричките ни започнат след 12-13 годишна възраст да увеличават домочадието ни - при това ще продължаваме да си взимаме надбавките - нищо, че те вече са майки!!! Ей от такива законоТОРЦИ държавата ни е готова фалирала!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.03.2012, 15:52

6 ross | 14.03.201217:36

Нов интернет портал – WAZZUB e търсачка подобна на Google, но е решила (за първи път!)да дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се и с поканата към близки и приятели започвате да печелете от 7-ми април 2012! Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк,и се регистрира чрез него, увеличава факторът, по който ще се изплащат парите ви! Успех! Прилича на пирамида, но не е, защото след 08.04.2012 се спира регистрацията на нови членове!! Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=5e63e7a8
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.07.2011, 10:42

5 Ognyan Gerassimov | 12.03.201218:49

леле_мале не си прави експерименти защото ще те прецакат! Ще ти го вземат и просто няма да се доредиш за приемен родител. Няма да го видиш повече. При толкова много промискуитет и "давай да живеем", масово има бездетни двойки те просто ще те изпреварят.

Мен лично най-много ме дразни отричането на природната връзка между биологичната майка и нейното дете все едно децата ги хвърлят щъркелите. И все едно могат да и вземат детето ей така със или без повод, по анонимен сигнал, все едно е електроуред - връщат го в магазина за неплатени вноски ?!

Ето до какво водят подобни закони държава по държава:
http://savebgchildren.wordpress.com/

Незная какво ще стане би следвало да бъдат осиновени, приемните семейства нещо им нямам доверие по-скоро не.

ПС. Аз лично съм против шамарите. Но това не е темата на разговора.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

4 lele male | 12.03.201217:01

Г-н Герасимов, имате плюсче от мен за коментара...
И аз съм против приемането на този закон!
Много ми е интересно, какво ще стане с децата от социалните домове за деца, лишени от родителски грижи, които домове България трябва да затвори до 2013-та година...
Много е странен начинът за "спонсориране" на приемните родители... 600 лв... хъх... Какво ще стане ако родя, моментално се откажа от детето си, но след ден-два депозирам молба, че искам да му стана приемен родител?! не разбирам Няма никаква равнопоставеност!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 12.03.201216:55

бой с пръчки само може да оправи тая сган дето се е навъдила... а още по-добре куршум muhihihihi
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 02.07.2011, 10:42

2 Ognyan Gerassimov | 12.03.201214:39

" Сред предложенията за права на детето най-висока подкрепа получава закрилата срещу въвличането му в политически, религиозни и синдикални дейности - 93%. "

Чудесно, то си е факт че българите отдавна не са християни (93%) така че нямат проблем. Щяха да знаят, че трябва да си покръстват децата, също да ги водят на църковни служби, както по-малко да постят изповядват се и да получават Свето Причастие. Останалите 7% да знаят че това е въвличане в религиозна дейност и според този проектозакон подлежат на най-строга санкция като например да им отнемат децата. Също ако отидат със детето си на демонстрация това е въвличане в политическа дейност и т. н. Нищо чудно ако детето изръси в училище нещо дето е чуло в къщи различно от венцеславене на "слънчевото" правителство това е пак въвличане в политическа дейност и отново отнемане ... в полза на държавата

Прави впечатление за "добре" подбраните въпроси с оглед критиките от противниците на пробутваният от правителството закон без да се обяснява какво точно пише в закона. Както и отново хлъзгане извън темата в стил вица "абе вие биете ли си негрите."

А на феновете на приемното семество ще кажа че става дума за професионално такова. Приемен родител - 600 лева. Докато бедна самотна майка - 45 лева.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 12.03.201213:57

В една каруца се возели циганин, циганка и малкото циганче.
Циганина кара каруцата и си пее песен.
В един момент малкото циганче вижда нещо на пътя и пита баща си:
- Тате какой туй бе?
Циганина се обръща и залепя страхотен шамар на циганчето като му казва:
- Стига бе. Устъй баща си да кара коня, да не напрай катастрофата.
След малко циганчето пак видяло нещо на пътя и пак пита:
- Тате какой туй бе?
Циганина се обръща и залепя още един шамар на циганчето и пак му казва:
- Стига бе. Устъй баща си да кара бе, шъ напрай катастрофата.
След малко циганчето пак видяло нещо и пак пита:
- Тате какой туй бе?
Тоз път циганката изгърмяла един шамар на циганчето и му се скарала:
- Абе стига ръчка баща си, че да си гледа пътя бе.
Циганина се обрънал и изгърмял един шамар на циганката като й рекъл:
- Стига ма. Устъй детето да пита. Как шъ съ научи иначе…
   

оценка

+3 -0