Ревизията на НДК извади злоупотреби | webcafe.bg
newscafe

Ревизията на НДК извади злоупотреби

Webcafe.bg
11.07.2011, 10:17 (обновена 11.07.2011, 10:31)
Христо Друмев

Снимка: © Sofia Photo Agency

Бившият шеф на НДК Христо Друмев има съставени 27 акта, става ясно след продължилия няколко месеца одит на държавните финансови инспектори

27 акта срещу бившия директор на НДК Христо Друмев и 11 срещу двореца като юридическо лице са издадени след неколкомесечния одит на Агенцията за държавна финансова инспекция, съобщи "24 часа" в днешния си брой.

Според проверката, която обхваща периода от 2008 до 2010 г., административните нарушения са многобройни.

Една от най-големите злоупотреби е свързана с доставката и монтажа на 4 асансьора и 2 товарни кабини в административната сграда на НДК. Установено е още, че част от наемателите не са си плащали задълженията - не са събрани 1.6 млн. лева. Най-много пари имат да дават фирмите, които стопанисват печатната база на НДК и ресторантите "Континентал плаза" и "Скай плаза".

4 асансьора и две товарни кабини - колкото половината НДК

Четири асансьора и две товарни кабини, поръчани за административната сграда на НДК, струват колкото половината здание, съобщава "24 часа". За тях бившето творческо-стопанско обединение, което доскоро бе с неясен юридически статут, е платило 807 745 лева. Оценката на сградата пък е 1 692 841 лв.

Поръчката на съоръженията била в разрез с много законови текстове. Това е едно от заключенията на започналия преди няколко месеца одит в двореца, научи "24 часа". Проверката обхваща 2008-2010 г. Установени са нарушения както при поръчките, така и в счетоводната политика и управлението на активите и имуществото.

След одита само за пропуските в процедурите на бившия директор на НДК Христо Друмев са съставени 27 акта за установяване на административно нарушение. Общо те са 38, като 11 са издадени на юридическото лице НДК. Заради изтекъл давностен срок на Друмев не са връчени 17 акта.

Доставката на асансьорите е най-красноречив пример за нарушения при поръчките. За тях са проведени 2 процедури.

Първата е обявена през юли 2008 г. и изпълнението е трябвало да приключи за 4 месеца. Прогнозната цена за 3 асансьора и 2 товарни кабини е била 650 000 лв. без ДДС. Кандидатите са 4-ма и е трябвало да бъдат отстранени, смятат одиторите. Те установили, че процедурата е проведена формално и "не е постигната ефективност в изразходването на публичните средства".

Избрана е фирмата "Алекс - ЕА" ООД, собственост на 55-годишния Александър Александров. Ден след сключване на договора тя получава авансово 231 836 лв.

Два месеца по-късно се оказало, че новите асансьори не могат да бъдат монтирани в шахтите, тъй като са по-големи от старите.

Стига се до закъснение в изпълнението. Вместо да наложи санкции за забавяне 15 дни преди крайния срок за приключване на поръчката, ръководството на НДК сключва анeкс по искане на изпълнителя. С него срокът е удължен с 276 дни.

Така изпълнението на договора става 3 пъти по-дълго от предложения в офертата срок. Освен това, вместо да подмени товарните асансьори, фирмата ги е преоборудвала.

Насрещна проверка в компанията пък показала, че за производството и монтажа на трите асансьора разходите й са били за 375 787 лв. Но НДК е платил почти двойно - 697 068 лв.

От фирмата предлагат да не изпълнят ангажимента си за възстановяване на облицовките около асансьорите, въпреки че е включено в цената им, както и да подменят още един.

След това с нова процедура Друмев кани фирмата да сложи плочи около съоръженията на всички 17 етажа и да монтира предложения асансьор.

Офертата на "Алекс - ЕА" е представена 5 дни преди възложителят да реши да започне процедура. Договорът е за 319 221 лв. без ДДС. Само оформянето на асансьорните фоайета е за 119 765 лв. Т.е. за доставката на 1 кв. м плочи и рамки са платени 445 лв. с ДДС.

Два от асансьорите по предишната процедура пък са пуснати чак в края на 2009 г. Възложителят е бил в правомощията си да начисли неустойка за забавянето в размер на 76 613 лв., но не го е сторил.

Нарушения на закона са засечени и при поръчка за подмяна на хидроизолацията на основната сграда на НДК. Тя е с прогнозна цена 800 000 лв. без ДДС. Според одита в нея отново е било допуснато фаворизиране на кандидат, предложил най-високата цена и недоказал по-добра търговска репутация от останалите. Процедурата също е била формална, срокът за изпълнение неоснователно е бил променен, одобрени са разходи, които не са били договорени. НДК пък не си потърсил неустойка от 135 173 лв.

Приложена е и схемата с асансьорите - още една допълнителна поръчка за същата фирма. Към датата на откриването й посочените в нея допълнителни работи за 43 770 лв. вече били извършени и дори платени.

Със същата фирма е сключен още един договор - за промяна на предназначението на складови помещения в бридж клуб за 185 586 лева без ДДС. Част от проекта е възложен на друга фирма, отново еднолична собственост - "Топ конто" на Христо Ахтарджиев. Според одиторите дейностите са свързани и е трябвало да бъде обявен открит конкурс.

Въпреки че е трябвало, дворецът не е провел и процедури за събиране и извозване на отпадъци през 2009 г. Услугата е изпълнявана от компанията за търговия с метални отпадъци "Норд холдинг" и "Трансмед А".

Бившият шеф на НДК Христо Друмев е заявил пред "24 часа", че няма да коментира, докато не се запознае с одитния доклад.

Oще: асансьори  доклад  ндк  одит  проверка  разходи  ревизия  христо друмев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.07.2011, 16:23

2 Николай Дешев | 11.07.201116:49

"Кради, кради пари не му мисли, дедо Господ се е обърнал настрани"..помяри
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.07.2011, 16:23

1 Николай Дешев | 11.07.201116:49

Kрадо кради пари не му мисли, дедо Господ се е обърнал настрани...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани