България падна в индекса на икономическата свобода | webcafe.bg
newscafe

България падна в индекса на икономическата свобода


21.01.2010, 11:54 (обновена 21.01.2010, 12:16)
бизнес

Снимка: © Емакс

Икономическата свобода в България значително се е понижила през изминалата година, отбелязаха международни наблюдатели

Икономическата свобода в България значително се е понижила през изминалата година, сочи доклад на фондация „Херитидж“, която заедно с „Уолстрийт джърнъл“ изчислява т.нар. индекс на икономическата свобода сред 183 страни по цял свят.

Страната ни е на 75-о място, което е значително влошаване на оценката в сравнение с миналогодишната, когато беше на 56-а позиция.

„България е постигнала съществен напредък към постигането на дългосрочна стабилност и устойчив растеж. Широките икономически реформи и либерализацията на търговията доведоха до ръст на икономиката от 6% през последните пет години, което увеличи инвестициите и създаде нови работни места“, се казва в доклада.

Освен това конкурентните нива на плоския данък стимулират предприемаческата активност.

Въпреки това се наблюдават някои институционални слабости, които може да попречат на макроикономическата стабилност и да забавят ръста на икономиката, смятат от „Херитидж“.

Като недостатъци, спъващи икономическата свобода на България, са посочени ширещата се корупция и бюрокрацията.

 

Oще: българия  икономическа свобода 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани