В България мъжете получават 15 на сто повече от жените | webcafe.bg
newscafe

В България мъжете получават 15 на сто повече от жените

Webcafe.bg
07.03.2014, 08:28 (обновена 07.03.2014, 09:03)
двама, мъже, жени

В ЕС брутното почасово възнаграждение на жените през 2012 г. е било с 16.4% по-ниско от това на мъжете

В България мъжете получават средно около 15% повече от жените. Това показват данните на Евростат за неравнопоставеността в заплащането между половете. В ЕС брутното почасово възнаграждение на жените през 2012 г. е било с 16.4% по-ниско от това на мъжете.

Най-високи разлики в нивата на заплащането между половете са регистрирани в Естония - там жените получават около 30% по-малко от мъжете. В Германия, Австрия, Чехия и Словакия разликите в заплащането между мъже и жени варират от 22 до 25% във вреда на дамите.

Най-ниски разлики в нивата на заплащането между мъже и жени са регистрирани в Словения - 2.5%, Малта и Полша - малко над 5%.

Анализът отчита също, че неравнопоставеността в заплащането между половете е по-силна в частния, отколкото в държавния сектор. В публичния сектор служителите са защитени от колективни трудови договори и там ролята на държавата е много по-силна, отколкото в частния сектор.

Най-високи разлики в частния сектор при заплащането на мъже и жени са регистрирани в Португалия - над 30%, Германия - 26%, Кипър, Словакия и Великобритания - по 24%. Най-ниски разлики в заплащането в частния сектор между мъже и жени са открити в Словения - 9%. За България този показател е 12.6%.

В публичния сектор най-високи са разликите в заплащането между половете в Унгария - 24%, а също в Чехия и България - по 21%. Най-ниски нива на разлики в заплащането между мъже и жени в държавния сектор са регистрирани в Полша - 3,7 % и отново Словения - 5%.

Размерът в разликите в заплащането между мъже и жени е силно диференциран и в отделните икономически области в отделните страни на ЕС. Естония е лидер в разликата на заплащането между мъже и жени в бизнеса (30 на сто), промишлеността (33 на сто), застраховане и финанси (45 на сто), образователна система (25 на сто), изкуства и култура (28 на сто).

За България разликите в заплащането между половете по икономически дейности са: бизнес (14.7%), промишленост (25.7%), застраховане и финанси (26.7%), образователна система (13%) и култура и изкуства (26%).

Oще: ес  жени  заплащане  мъже  равноправие  труд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 07.03.201409:31

Относно заплащането не зависеше ли и кой какво работи?

Може ли автора да направи достатъчно обширно сравнение И по длъжности, а не само по пол.
Понеже не ми се струва нелогично програмиста в една софтуерна фирма да взема повече от секретарката на шефа на фирмата.

Да, тя е жена, а той е мъж, но разликата се дължи на квалификацията и работата, която върши, а не на пола.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани