Парламентът прие 9 процента преференциален праг за парламентарните избори | webcafe.bg
newscafe

9 процента преференциален праг за парламентарните избори

Webcafe.bg
18.12.2010, 11:21 (обновена 18.12.2010, 12:07)
Цецка Цачева

Снимка: © Бгнес

След близо 13-часово заседание в петък парламентът прекрати работата си, без да довърши приемането на проекта за нов Изборен кодекс.

Парламентът гласува 9 процента преференциален праг за парламентарните избори. Така преференциите за отделните кандидати падат от 12 на 9 на сто при вота за народни представители. Това записаха окончателно в Избирателния кодекс депутатите.

Предложението беше направено от съпредседателя на Парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. Бюлетините могат да съдържат едно предпочитание - преференция за посочен от избирателя кандидат.

Парламентът гласува за действителен да бъде приет вотът, отбелязан със зкак "хикс" и със син химикал. Решено бе при установяване на резултатите от гласуването един плик да съответства на един глас, който може да е дейстителен или недействителен. За недействителен ще се смята гласът, когато пликът е празен. Ако в избирателната бюлетина има предмети, вотът също няма да се зачита.

След близо 13-часово заседание в петък парламентът прекрати работата си, без да довърши приемането на проекта за нов Изборен кодекс. От 14.30 ч. до почти полунощ Народното събрание обсъждаше пети пореден на второ четене новия Изборен кодекс.

Вчера парламентът прие, че избирател ще може да гласува с придужител само ако има удостоверение от лекарска комисия, че има заболяване, което не му позволява да пусне сам бюлетината си. От левицата остро възразиха срещу отежнената процедура за допускане на придружители в тъмната стаичка. Депутатите от БСП посочиха, че издаването на документ от лекарска комисия е сложно, а не всеки човек с увреждане, разполага с такъв. Съпредседателят на групата на ГЕРБ и основен автор на новите изборни правила Искра Фидосова отговори на депутатите от левицата, че изменението е заради множество хора, които в деня на изборите извднъж ослепявали. Така придружителите контролирали вота на избирателите.

Заради подобни манипулации вече един човек ще може да бъде придружител само на двама души с увреждане. Решено бе имената и ЕГН-то на придружителя да се записват в избирателния списък срещу името на човека с увреждане от член на секционната комисия. За избиратели, които са трайно неподвижни, както и досега ще има подвижна изборна урна, която ще бъде носена до дома на гражданите.

Представителите на социологическите агенции няма да могат да присъстват при отваряне на избирателните урни в секционните избирателни комисии. Депутатите от мнозинтството отхвърлиха и предложението за отпадане на общинската избирателна квота.   

Депутатите решиха извънредното им заседание в понеделник да започне в 10.00 ч. вместо в 9.00 ч. както беше гласувано преди това. Парламентът ще заседава извънредно и във вторник.

Oще: гласуване  избирателен кодекс  парламент 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.