За първи път четирима кандидати за шеф на Софийския градски съд | webcafe.bg
newscafe

Владимира Янева стана шеф на Софийския градски съд

Webcafe.bg , По БНР
30.05.2011, 10:09 (обновена 30.05.2011, 17:57)
съд

От половин година постът шеф на Софийския градски съд е вакантен...

Висшият съдебен съвет избра председател на Софийския градски съд (СГС) с половин година закъснение. Владимира Янева спечели поста след гласуване при балотаж.

За Янева гласуваха 18 от членовете на ВСС, а за нейната конкурентка - Величка Цанова - само пет.

Четирима бяха кандидатите за поста, който е вакантен повече от половин година, след като председателят на СГС Георги Колев оглави Върховния административен съд.

В СГС се гледат най-тежките наказателни дела и гражданските и търговските спорове с най-голям материален интерес. За да се случи изборът, печелившият трябва да събере 13 гласа от 22-членния ВСС. Гласува се след като бъдат изслушани всички от кандидатите.

Изпълняващият длъжността шеф на съда Величка Цанова беше номинирана от петима от членовете на съвета - председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев, съдиите Капка Костова и Галина Захарова и адвокатите Георги Гатев и Мариана Дундова, предаде БНР. Цанова има и подкрепата на 109 съдии от трите софийски съдилища.

Владимира Янева също беше номинирана от петима членове на Висшия съдебен съвет. Това са съдиите Петър Стоянов и Костадинка Наумова, прокурорът Цони Цонев и следователите Стефан Петров и Мая Кипринска. Според материали в интернет тя е близка семейна приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Останалите двама кандидати бяха самономинирали се. Десислав Любомиров в командирован в Софийския градски съд от Русе. Напоследък той влезе в криминалните новини заради съмнения за готвено покушение срещу него от осъден от магистрата наркоразпространител. За Мария Вранеску това е поредният опит да оглави най-големия български съд.

Изборът започна в 13.30 часа. Според процедурата четиримата правят кратки експозета и отговарят на въпроси на членове на съвета. Гласуването е тайно. Избран ще е кандидатът, събрал най-малко 13 гласа. В противен случай ще има балотаж между първите двама.

Въпреки прогнозата...

По-рано днес Георги Милков от Център на неправителствените организации прогнозира пред Силвия Великова от БНР, че трудно ще се стигне до избор на председател на Софийския градски съд.

"Правят ми впечатление няколко неща в самите номинации на съдия Цанова и съдия Янева, които според мен са основните кандидати, тък като са подкрепени и всъщност са осигурили вече почти половината гласове за себе си от Висшия съдебен съвет.

Първо, нито един от четиримата кандидати не е подкрепен досега гласно от тяхния бивш началник и сегашен председател на Върховния административен съд Георги Колев.

Второ, в подкрепата за кандидатите липсват подписите - аз не видях никъде на професор Анелия Мингова и на главния прокурор Борис Велчев. Което според мен е знаково.

Липсва и подписът на Иван Колев, бившия председател на Софийския градски съд и председател на ключовата бюджетна комисия във Висшия съдебен съдет. Затова си мисля, че няма да има избран кандидат на първи тур", коментира Милков.

Георги Милков подчерта също, че за първи път за този пост има четирима кандидати, като за нито един от тях в обществото няма притеснения за морала и поведението му.

Oще: всс  избор  кандидати  номинации  председател  сгс  съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.01.2011, 15:01

1 WWW_ORIGINALNI_BE | 30.05.201111:34

Който и да сложат ще е корумпиран !
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани