Държавата зае 28 млн. лв. на общини със сметки в КТБ | webcafe.bg
newscafe

Държавата зае 28 млн. лв. на общини със сметки в КТБ

Webcafe.bg
17.09.2014, 18:12 (обновена 17.09.2014, 18:45)
Румен Порожанов

Европейската комисия може да започне наказателна процедура срещу България заради бездействието на институции по казуса с КТБ и факта, че от месеци гарантираните влогове до 100 000 евро са блокирани.

За опасността потвърди служебният финансов министър Румен Порожанов след заседание на Министерски съвет, с което държавата отпусна заеми за 28 милиона лева на общини с блокирани сметки в КТБ - това са Бургас - 11 млн. лв, Белица - 7.7 млн. лв.,.Айтос - 2.8 млн. лв., Созопол - 4.5 млн. лв., Раковски - 2 млн. лв. .

В Министерството на финансите се разглеждат искания за временни безлихвени заеми от още 5 общини - Сливен, Гоце Делчев, Сунгурларе, Симитли и Казанлък. Общият размер на средствата, които се предвижда да им бъдат предоставени, е около 10 млн. лева.

Досега няма подадени съдебни искове от страна на клиенти на поставената под специален надзор банка, но е възможно да се стигне до наказателна процедура от Брюксел, допусна Порожанов.
„При такава ситуация ние ще имаме срок, за да изчистим нередностите. Поели сме ангажимент, че ще отстраним това несъответствие", обясни Порожанов.

Вложители в КТБ заплашиха със съд държавата заради престъпно бездействие. Те настояват също да се разследва ръководството на Комисията за финансов надзор, както и квесторите на БНБ в КТБ.

„Мнението ни в Министерството на финансите е, че трябва да се подходи абсолютно отговорно към всяко едно предложение, което ще бъде или би било направено за оздравяване на КТБ", коментира той.

До края на седмицата Порожанов ще се срещне с представителите на австрийския фонд ЕПИК, който представлява сегашните акционери на банката и който обяви готовност да се включи в оздравяването на банката. Обявено беше, че инвеститорите разчитат не само на собствен капитал, но и на пари от държавата.

Oще: бнб  влогове  гарантирани влогове  заем  ктб  наказателна процедура  общини  румен порожанов  сметки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани