Борисов: Трябват още 220-260 млн. лв. за здравеопазването | webcafe.bg
newscafe

Доплащане при лекар и такса джипи за всички


27.03.2010, 22:58 (обновена 28.03.2010, 13:48)
божидар нанев

Здравният министър Божидар Нанев мисли как да ни въведе нова лекарска такса

Правителството обмисля да въведе потребителска такса за всички категории пациенти плюс доплащане при лекар-специалист независимо от направленията, които сега издават джипитата.

Потребителската такса е 1% от минималната работна заплата или 2.40 лева и от нея са освободени децата до 18 години, инвалидите, бременните и родилки до 45-ия ден след раждането, безработни, раково болните, ветерани от войните, социално слаби и хора от социални домове, арестанти. Пенсионерите плащат - по решение на предишното правителство, такса от левче. Разликата между намалената и пълната такса пък се доплаща на личните лекари от бюджета.

„бсъждаме въвеждането на потребителска такса за всички категории хора и до голяма степен освобождаване на достъпа до специалисти чрез един вид доплащане. Няма как да се справим, ако това не се случи. Знаем, че това ще има регулиращ ефект и това ще означава, че пациентът ще носи отговорност", обяви здравният министър Божидар Нанев на извънредния събор на Националния лекарски съюз.

Доплащането в специализираната извънболнична помощ ще бъде доброволно, заяви пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов.

Ако пациентът желае да отиде директно на специалист, ще трябва да доплати стойността на прегледа, за да получи директен достъп, а ако няма възможност, ще чака за болничен лист, посочи Райчинов.

Ако това се въведе, ще има по-свободен достъп до специализираната помощ, ще се освободи ресурс от касата за повече прегледи, а тази част ще се допълва с пари от пациента, каза здравният министър Божидар Нанев.

При въвеждането на потребителска такса за всички категории хора не говорим за тази от 2,40 лв., а за тези прегледи, които се извършват от специалисти от извънболничната помощ, добави още министърът.

В събора за пръв път участие взе и министър-председателят.

Премиерът заяви, че така или иначе за здравеопазване трябва да се намерят още 220 - 260 милиона лева. "Ние ги нямаме, защото бюджетът е едно общо нещо", каза Борисов. Тези негови думи обаче бяха посрещнати с думите: "На вас така ви изнася".

„Здравната реформа в САЩ отне две години време на президент с авторитет като Барак Обама. Ако е било лесно и безболезнено, никой нямаше да говори за здравна реформа - тя щеше да е направена и щеше да е на етапа на "Цанков камък", каза премиерът Бойко Борисов в словото си пред делегатите на събора. Премиерът обясни, че някой може и да пострада от реформата и някои практики ще прекъснат, но в името на хората здравната реформа трябва да се направи.

Oще: здравеопазване  такса 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани