България върви напред само в главата на Дянков и сие | webcafe.bg
newscafe

Още дълго няма да ги стигнем... хърватите

Webcafe.bg
13.12.2012, 14:49 (обновена 14.12.2012, 09:54)
Симеон Дянков

Снимка: © Sofia photo agency

Няма да е зле министърът на финансите Симеон Дянков да ползва данните на Евростат

Поредната порция данни, сервирани ни от европейската статистическа служба (Евростат), за сетен път показва, че все още не се вижда краят на пътя, който има да извърви България, за да стигне... дори не гърците, а хърватите и черногорците.

Напук на предсказанията на финансовия министър Симеон Дянков, който обеща след още един мандат време да стигнем гърците.

Според Евростат брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението през 2011 г. е бил най-нисък в България (46) и най-висок в Люксембург (271).

Това означава, че четвърта поредна година не можем да се отлепим от дъното, тъй като БВП на глава от населението остава без никаква промяна.

Данните са почти същите като обявените през юни т.г. - и тогава най-високо беше нивото в Люксембург, 2.5 пъти над средното за ЕС, докато за България беше 55% под средното ниво за общността, както и през 2010-а, и... Румъния и тогава и сега е с 50 на сто под тази летва.

Забележителното е обаче, че преди нас е Хърватия, която догодина става член на ЕС - БВП на глава от населението в бившата югорепублика е 61% от средното за ЕС през 2011 г., но също и в предходните години, в които България неизменно е била опашкар. При визита в Хърватия м.г. премиерът Бойко Борисов хвалеше колко добре се живее у нас.

Холандия, Ирландия, Австрия, Швеция, Дания и Германия са между 20 и 30% от средното ниво за ЕС, докато Белгия и Финландия са между 10 и 20 на сто над него. Великобритания и Франция отбелязват БВП на глава от населението с близо 10 на сто по-висок от средния за общността, докато Италия и Испания са около летвата.

На Кипър му остават едни 5 на сто, за да докосне летвата, докато Малта, Словения и Чешката република имат да догонват между 15 и 20%. Гърция, Португалия и Словакия са между 20 и 30 на сто под летвата, докато Естония, Литва, Унгария и Полша не им достигат близо 30 процента.

Опашкари и по ЕИП

Ефективното индивидуално потребление (ЕИП) на човек през 2011 г. в страните - членки на ЕС, е варирало между 45% и 140% от средното за общността.

БВП на човек от населението е най-разпространеният индикатор за измерване на благосъстоянието, ефективното индивидуално потребление на човек е алтернативен показател, който описва материалното благоденствие на домакинствата.

И по този показател първенецът и опашкарят в класацията за ЕС не сменят местата си - Люксембург е първи със 140, България е последна - с 45. Хърватия е отново преди нас с 59, но също и Румъния - 47. Този път и Черна гора, която е извън общността, ни е изпреварила с показател на ЕИП от 53, но пък Македония е след нас - с 43, както и Албания.

Както и преди години, така и сега Турция отново ни бие с показатели от 52 от средното за ЕС БВП на глава от населението, и 57 - за ЕИП.

Oще: бвп  българия  евростат  еип  люксембург  македония  показатели  симеон дянков  черна гора 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 14.12.201212:38

Да, и то половината от този "продукт" го създава ... полицията Шокиран
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани