Управляващите рециклират кадри на ДС във властта | webcafe.bg
newscafe

Управляващите рециклират ДС във властта

Webcafe.bg
29.08.2013, 11:59 (обновена 29.08.2013, 17:52)
Радан Кънев

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви за вълната от спорни назначения на ключови позиции във властта

Демократи за силна България обявиха днес, че управляващите поставят на ключови постове хора, свързани с бившата ДС, за които е спорно дали ще защитават националния интерес.

Смяната на шефа на държавните архиви Мартин Иванов с Иван Комитски, назначението на бившия агент на ДС Георги Димитров за постоянен секретар на МВнР и информацията, че Боян Чуков ще оглави Съвета по сигурността станаха повод от ДСБ да поискат по Закона за достъп до обществена информация събраната служебна информация, съпътствала назначенията.

Питанията са част от инициативата за "извънпарламентарен контрол на правителството", обявена от лидера на ДСБ Радан Кънев.

В заявлението, изпратено до премиера Пламен Орешарски, зам.-председателят на ДСБ Атанас Атанасов припомня, че Комитски е бил щатен служител на Трети отдел на ДС, който се грижи за архива на службата. "Това звено на репресивния апарат на комунистическия режим е било ръководено от Нанка Серкеджиева - генерал от ДС, разследвана и съдена за унищожаване на част от архива на МВР". Атанасов пита премиера знаел ли е това и какво е отношението му към лицата със зависимости от времето на комунизма.

Същото искане е отправено и за Боян Чуков, щатен служител на Първо главно управление на ДС. Липсва обаче потвърждение от МС, че Чуков е поел Съвета по сигурността.

Атанасов иска и информация за назначаването на агента на Първо и Второ главно управление Георги Димитров от министъра на външните работи Кристиан Вигенин. 

Преди седмица от ДСБ заявиха, че ще искат информация и за новия-стар областен управител на София-област Емил Иванов и зам.-директор в Агенция "Митници" Николай Попов.

От Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) съобщиха вчера в отговор на запитване на Mediapool.bg, че достъпът до секретна информация на зам.-директора на Агенция "Митници" Николай Попов действително е бил отнет, като решението е мотивирано с разпоредби от Закона за защита на класифицирана информация, визиращи възможността даден служител да бъде изнудван заради свои контакти или интереси.

Пръв Атанас Атанасов информира, че Попов, който е бивш кадър на МВР, е обявен за неблагонадежден през 2009 г. заради свои връзки в наркосредите.

"Разрешението за достъп до класифицирана информация на Николай Попов е било отнето на 06.11.2009 г. от Главна дирекция "Криминална полиция", пишат от ДКСИ.

Той обжалва през януари 2010 г., но отнемането на допуска му е потвърдено.

В момента Попов е единственият шеф на митниците, тъй като настоящият Борислав Борисов излезе в отпуска. Странно е как Попов изпълнява служебните си задължения без допуск до класифицирана информация.

Митниците и Министерството на финансите продължават да мълчат и да не коментират назначението на Попов. А ДАНС отрече Попов да е подавал документи за нов допуск.

Oще: власт  дс  дсб  назначения  управляващи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2011, 11:34

1 Dimitar Atanassov | 29.08.201317:35

Настаняването на удобни местенца на стари ДС-ченгета е видимо. Тази власт се опира все пак на кадрите си, а тя разполага най-вече с такива.
Защо бе уволнен Мартин Иванов? - http://dimitaratanassov.wordpress.com/2013/08/29/archive-martin-ivanov/
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани