Премиерът ще натовари прокуратурата да проверява има ли работа зад похарчения милиард | webcafe.bg
newscafe

Борисов дава на прокурор закопаното в „Белене"

Webcafe.bg
16.03.2010, 14:07 (обновена 16.03.2010, 16:54)
бойко борисов

Снимка: © Емакс

Борисов праща на прокуратурата и свършеното за АЕЦ "Белене"

Поне половин милиард лева са „закопани" в АЕЦ „Белене" и прокуратурата ще проверява каква работа стои зад всеки похарчен лев. Това обяви на площадката на втора атомна днес премиерът Бойко Борисов, който отиде там заедно с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Според Борисов главният прокурор може да възложи на експерти в АЕЦ „Козлодуй" проверка и те да кажат колко струва извършеното до момента, за което са отишли 1.2 млрд. лева.

В подкрепа на красноречието си Борисов показа на журналисти езеро насред площадката, където, по думите му, са заровени 800 млн. лева. "Аз в момента се чудя как да намеря едни 150 милиона, да намери пари за полицаите и военните, аз нервнича, всички българи нервничим, а тук, пак ще я покажа тая дупка, са закопани милиони..."

Премиер и министър отидоха на визитация на „Белене" ден след като станаха ясни две новини, свързани с проекта - че НЕК, българският инвеститор в АЕЦ „Белене", е на червено с 1 млрд. лева, и че втора атомна, наред с газопровода „Южен поток" и нефтопровода „Бургас-Александруполис", ще са ядрото на националната ни енергийна стратегия. Последното стана известно от срещата на българския парламентарен шеф Цецка Цачева с руския енергиен министър Сергей Шматко в Москва. Шматко изрази абсолютната си увереност, че АЕЦ „Белене" ще си намери европейски инвеститор поради супермодерния проект, а Цачева - че очаква и руската страна да потърси такъв.

Москва е най-заинтересована от продължаването на проекта и дори ни предложи заем от 2 млрд. евро, за да стане факт централата. Самият Шматко заяви, че схемата за финансиране "на корпоративно ниво ще е готова до края на април". България трябва да склони за създаване на проектна компания, в която руската страна участва с 1 млрд. евро от заема, а ние - с изграденото до момента на площадката. Ако се окаже, че стойността му твърде ниска, или ще трябва да доплащаме, за да имаме равностойно участие с руската страна, или да й позволим тя да държи мажоритарния дял в нея. 

Ако прокуратурата тръгне да проверява обаче пари срещу работа на АЕЦ "Белене", това ще даде и официален аргумент да забавим отговора си на искането на Москва. От София се чака политическо решение до края на този месец.   

Икономическият министър Трайчо Трайков пък каза днес, че конкретни инвеститорски намерения още няма заявени. А премиерът очаква до 2-3  седмици „отговор във връзка с преговори с потенциални европейски стратегически инвеститори за АЕЦ „Белене". Борисов отново обяви, че без европейски стратегически инвеститор проектът няма да продължи.

Отпуснатият от БНП Париба кредит в размер на 250 млн. евро, предназначен за АЕЦ "Белене", е бил похарчен за други проекти. Това пък съобщи управителят на "Риск инженеринг" - Богомил Манчев, цитиран от БТА. Компанията е консултант на проекта.  Именно за този заем миналото лято прясноизбраният за премиер Борисов заяви, че е „кражба за затвора". Тогава НЕК отчете загуба за първото полугодие на 2009-а, а френската банка си поиска парите.

Заемът не е бил изрично предоставен за АЕЦ "Белене", а НЕК е можела сама да прецени как да го изразходва, каза Манчев.  По думите му НЕК е пренасочила голяма част от наличните пари към друг проект - хидровъзел "Цанков камък". За този проект, зад който се твърди, че стои ДПС, вчера беше отчетено, че се е оскъпил твърде много. „Цанков камък", който се строи от консорциум, начело на който е австрийската „Алпине бау", трябва да тръгне в средата на годината.

Информацията за пренасочване на средства към „Цанков камък" е била потвърдена от НЕК.

Според министър Трайков документираните и осчетоводени разходи от последния "напън за строителство" на площадката са за около 600 млн. евро, докато всички разходи по АЕЦ „Белене", работата по която е започнала преди близо 30 години, са неизвестни. 

По-голямата част от изразходваните за АЕЦ "Белене" пари са дадени за разработване на проекта, казва Манчев. По думите му около 80% от споменатата от Трайков сума са платени на "Атемстройекспорт" и "Арева" за разработване на проекта, както и на консултантите - "Делойт и Туш" и "Риск инженеринг", на БНП Париба. Едва 97 млн. евро били похарчени за разрушаване на съществуващата инфраструктура на площадката, като по думите на Манчев около 30% от тях не са платени. Не ми е известно да са осчетоводявани разходи, без срещу това да е извършено нещо, казва шефът на „Риск инженеринг".

Oще: аец "белене"  бойко борисов  прокуратура  трайчо трайков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани