Новините на 22.06.2010 г. | webcafe.bg
newscafe

Денят накратко: Туристите в Гърция - с бонуси заради протестите

Webcafe.bg
22.06.2010, 18:22 (обновена 22.06.2010, 18:50)
Еврото

Снимка: © Художник: Светозар Стоянов

Сред компенсациите, които Гърция предлага на туристите, са допълнителни безплатни нощувки в хотелите, различни спа процедури

*Гърция ще компенсира туристите, чиято почивка в страната е била провалена поради различни причини, съобщи BBC. Усилията на туристическия бранш са насочени към подобряване на ваканционния образ на държавата, разтърсвана от протести от февруари насам срещу антикризисните мерки на кабинета.

Освен компенсации за туристите, които не са успели да се възползват от почивката си заради масовите протести, гръцките туроператори са изявили готовност да предложат сериозни бонуси на почиващите, пострадали от изригването на исландския вулкан. Сред компенсациите са допълнителни безплатни нощувки в хотелите, различни спа процедури и други. Своето одобрение за мерките даде и гръцкият министър на културата и туризма Павлос Геруланос.

Туризмът съставлява около 20% от БВП на Гърция. Секторът обаче беше изключително засегнат през последните две години - първо заради кризата, а след това и заради проблемите в самата страна, довели до масови протести и имащи за резултат отмяна на резервации на почиващи. Само през последните месеци туроператорите регистрират спад от 15% в заявките на туристите. Въпреки това браншът вече показва признаци на съживяване след тежкия период, отбелязва BBC.

*БДЖ започва от днес продажбата на билети за спални, кушет и седящи места за влакове, които пътуват в страната и чужбина. Засега системата на железниците позволява само онлайн плащане на билета, а самия документ трябва да се вземе лично от пътническите бюра или да се поръча по пощата.

Системата за електронно разплащане на влаковите билети изисква регистрация на сайта на Международното пътническо бюро Рила. Чрез имейл клиентът изпраща заявка за броя на билетите по избраната от него дестинация и до два работни дни получава оферта с цена.

Плащането става чрез дебитна или кредитна карта (VISA, MasterCard, Maestro и БОРИКА) не по-късно от 5 дни преди датата на пътуването и 7 дни, когато клиентът смята да ползва пощенска услуга, за да си получи билетите. Това оскъпява поръчката с 4.80 лева, а към цената на билета се добавят и банковите такси.

*Милен Вълков ще напусне Съвета за електронни медии (СЕМ), определи жребий в сградата на президентството. Комисия от Администрацията на президента извърши процедурата за жребия, наложил се след промени в Закона за радиото и телевизията, според които членовете на СЕМ се намаляват от девет на пет. След жребия Анюта Асенова и Георги Стоименов са членовете на СЕМ от президентската квота. Четвъртият на президента - Бойчо Кулински, отпадна, тъй като законът забрани два последователни мандата.

*От 2007-а насам от България емигрират по 1200 медицински сестри при годишен прием от 370 души в тази специалност. От Асоциацията на професионалистите по здравни грижи предупредиха, че с този прием ще бъдат необходими сто години, за да се стигне минимумът, необходим за адекватни здравни грижи. При това - ако нито една сестра не емигрира през това време.

Сега броят на медицинските сестри е критично нисък - 29 150, като 2 331 от тях са работещи пенсионерки. За нормалното клинично съотношение между лекари и сестри, което е 2:1, България се нуждае от още 35 000 медицински сестри. В ЕС на 100 000 души население се падат по 750 медицински сестри, у нас съотношението е 425 сестри на 100 000.

От асоциацията настояват стартовата заплата на медицинските сестри да бъде не по-ниска от 2.5 минимални работни заплати за страната. Освен това искат остойностяване на здравните грижи и целево финансиране от НЗОК за заплащането на медицинските сестри, работещи при джипита. 

*Президентът на Беларус Александър Лукашенко нареди спиране на транзита на руски природен газ за Централна Европа, съобщи БНР, цитирайки руски медии.

Лукашенко е уведомил руския външен министър Сергей Лавров, че транзитът ще бъде възстановен едва след като руската страна плати таксите за половин година - 260 млн. долара по сметките на Минск. При това положение твърдението, че Минск не плаща дълга си към "Газпром" от 190 милиона е абсурдно, заяви Лукашенко.

За България няма последици от намаляването на руските газови доставки за Беларус, тъй като страната ни не е част от този газопровод, заявиха от Външно. Говорителят на Европейската комисия Марлене Холцнер подчерта: "Очакваме  газовите доставки за ЕС да не бъдат засегнати и очакваме договорните задължения да бъдат изпълнени".

Три страни-членки на ЕС ще бъдат основно засегнати, ако Минск реши да отклони или спре доставките на газ за Европа през своя територия: Литва, която зависи на 100% от транзита на синьо гориво през Беларус, Полша и Германия, чиито доставки отчасти минават оттам. 

"В случай на спиране на доставките, приблизително 6,25% от общото потребление на газ на ЕС може да бъде засегнато. Това е обемът, който преминава през територията на Беларус", посочи още Холцнер.

При спиране на доставките до Литва, Латвия ще има възможност да осигурява синьо гориво за своята съседка в продължение на една седмица. След изтичането на този срок засега ЕК не разполага с алтернативно решение на доставките за Литва. По отношение на Полша и Германия, "Газпром" се е ангажирал да осигури повишено подаване на газ през Украйна, ако Беларус спре транзита на суровината.

Oще: бдж  беларус  билети  влакове  газ  медицински сестри  сем 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.