Отиде си една велика британка | webcafe.bg
newscafe

Отиде си една велика британка

Webcafe.bg 08.04.2013, 15:37 (обновена 08.04.2013, 20:34)
Маргарет Тачър

Снимка: © Явор Николов

Маргарет Тачър стана символ на цяла епоха в британската и световна политика

Доминиращата фигура на политиката в следвоенна Великобритания е мъртва. Без значение дали я обичате или мразите, Марггарет Тачър моделира страната както малцина могат. Така журналистът от Би Би Си Ник Робинсън коментира кончината на една от най-ярките личности в световната политика през последните десетилетия - Маргарет Тачър.

Световните агенции цитират говорителя й лорд Тим Бел, който обяви че 87-годишната баронеса е издъхнала след инсулт тази сутрин.

Дъщеря на бакалин и шивачка, Тачър стана емблема на консерваторите и първата жена премиер на Острова, въпреки че самата тя не вярваше, че това е възможно.

Кралицата изрази тъгата си от новината, а премиерът Дейвид Камерън нарече Тачър „велика британка". „Даунинг Стрийт" обяви, че нейното погребение ще има същия статут като тези на кралицата-майка и принцеса Даяна. Маргарет Тачър приживе е пожелала да не се организира поклонение пред тлените й останки.

Родена през 1925 г., тя влезе в британския парламент през 1959 г., за да го напусне чак през 1992 г. През 1975 г. Тачър оглави Консервативната партия и между 1979 г. и 1990 г. беше първата (и единствена до този момент) жена, която държа кормилото на Великобритания като неин министър-председател.

Този период беше белязан от мащабни икономически реформи, успешна приватизация, спечелена война срещу Аржентина и три изборни триумфа за Желязната лейди - през 1979 г., 1983 г. и 1987 г. Да не забравяме и едногодишната миньорска стачка.

През последните години здравословното й състояние беше влошено и тя избягваше публичните изяви. Според близки до семейството, Тачър е преживяла няколко по-леки инсулта и е имала деменция. В края на 2012 г. тя беше подложена на операция, която премина успешно.

Oще: великобритания  дейвид камерън  маргарет тачър 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

15 Harry | 10.04.201318:45

Баронеса Тачър не беше с всичкия си, беше болна от дегенеративна болест на мозъка, тя беше социопат с вид на сериозен политик. Такива болести се развиват незабележимо от 30 години на човека, лудите не винаги изглеждат буйни и с потекли лиги, масовите убийци изглеждат по-нормални от нормалните. А Тачър беше масов убиец! Тя беше учителка по икономически геноцид на народа си, на другия социопат с болен мозък - Роналд Рейгън, и виж как подобния с подобен се е събрал! Краставите магарета през 9 баира се надушват!
Плаша се че болни дегенерати управляват света. Наследствената им дефектност ясно се вижда при следващите поколения, потърсете, ще откриете психични болести, алкохолизъм и наркомании, самоубийства, асоциалност, полови девиации.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

14 abductor | 09.04.201319:15

В какво точно се съдържа нейното величие, за което постоянно говорят неолибералните мажоретки, така и не разбрах. Развързване на ръцете на едрия капитал, репресии над работещите, войни - това е приноса на "желязната лейди" за Великобритания, неслучайно банкерите я погребват като истинска кралица.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

13 Dimitar Stamboliyski | 09.04.201313:15

Нямам намерение да те убеждавам в нищо, а и не си длъжен да ми вярваш Намига

Положителен/отрицателен са си твои категории, света е адски комплесен тия деня за да го вкарваме в подобни рамки. Има добри практики, има адекватни практики, неоправдани в по-дългосрочен период и откровено калпави.

Да наречеш някого "велик" се изисква много смелост, солидна доказателствена база или просто опортюнизъм. Не знам, с какво бабето е велико за нашата реалност (кога влезнАхме в комънуелта, та не разбрах), но е факт че водИ войни и с мълчаливата си подкрепа и участие във военната машина на нортатлантика разплака много майки. По отношение на хоум политиката е еднакво обожавана и мразена на острова, което е хубаво да се знае!

Виж, съвсем друга патология е, какво казал някой си девиантен. Човека може и Бутан, Врачанско да е визирал Усмивка (и дано, иначе майка жална плаче за "политика" вс)
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

12 Оня Дето Го Трият | 09.04.201312:31

Незнам дали те разбрах правилно, но Коста Рика е положителен пример, а Великобритания за отрицателен, така ли?
Интересно, интересно......толкова интересно, че не си струва да влизаме в повече коментари.
Даже Болен Сидеров оня ден каза - ние да не сме глупави като в Бутан Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

11 Dimitar Stamboliyski | 09.04.201311:56

Давам ти директно два съвременни дЖокера - Бутан и Коста Рика, ако си говорим за социално равенство. Но не става дума само за това в частност!
Във Великобритания масово режат кинтите за образование, например. Синдикатите отдавна са се превърнали от медиатори в подлоги на тия с кинтите. Неолиберализма, чийто най-активни пролетарии бяха актьора и яйчарката, трябваще да е капитализъм с човешко лице (т. нар оксиморон). Тихо и дискретно ОГРОМНИ финансови резерви бяха скътани по офшорки, където облагата бе и е за единици, обслужвани от адаптивна законова рамка. Липсата на тези капитали се усети в дотациите за изкуство, образование, развитие на транснационални проекти, девалвация в здравеопазването, симптоми които удобно считаме за характерни за калпави икономики като родната. Уви, идеята всички да се превърнем в икономически субекти може да е велика в умовете на прагматиците, но лишава човека от липсата на избор (играеш с мнозинството в пясъчника или си аут). От друга страна, както писах наскоро в пейпъра си по Development Geography - синтезирано "the so-called Western world takes the achieved for granted. How it was achieved or where it may ashore in the near future is of no great significance. A step back is adopted as a sure sign of alert the direction taken is a treacherous one". Нека не забравяме че за доста народ маги=фокин' к*нт...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

10 Оня Дето Го Трият | 09.04.201310:36

А в коя епоха от развитието на човечеството е имало такова социално равенство, за което всички хленчат тука?
През соц-а, в средновековието, по времето на египетските фараони....кога? Чуди се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

9 Dimitar Stamboliyski | 09.04.201310:29

Нещо ми се струва, че амнезията не я е мъчила само бабичката... Съвременните събития са пряк резултат от политики като тази на излъчилата я сила - перуките с кинтите. Да, в краткосрочен план се създадоха много работни места, Британия скъса със соц сантиментите (макар и социалната и система да си остана оупън сорс за по-тарикатите), а каква бе целта? Да са на хорото с биг брадър и да си осигурят трансокеанска финансова стабилност. Е, успяха! Но както по-долу някой отбеляза, социалното неравенство и напрежение тлее, както никога преди това.
Интересно дали ще се измъкнат скоро от блатото...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

8 Оня Дето Го Трият | 09.04.201308:31

Поклон пред Желязната лейди!
Днес такива политици вече няма.... Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

7 Зелен Бетон | 09.04.201304:39

Политическите решения рядко са еднозначни. Затова политиците (истинските, не нашите подобия тука) не се делят на обичани и мразени. Делят се на уважавани и неуважавани. Каквото и да е наследството на Маргарет Тачър, тя със сигурност спада към първата група – и то далеч не само в пределите на Обединеното кралство.

Вместо помен, малко цитати:

Being powerful is like being a lady. If you have to tell people you are, you aren't.
Да си силен е като да си дама. Ако се налага да обясняваш на хората, че си, значи не си.
___

If you just set out to be liked, you would be prepared to compromise on anything at any time, and you would achieve nothing.
Ако целта ти е просто да те харесват, ще си готов да правиш компромиси за всичко и винаги, и няма да постигнеш нищо.
___

I always cheer up immensely if an attack is particularly wounding because I think, well, if they attack one personally, it means they have not a single political argument left.
Духът ми винаги се повдига много, когато някоя атака е особено болезнена – защото си казвам: след като ме атакуват лично, значи не са им останали никакви политически аргументи.
___

If my critics saw me walking over the Thames they would say it was because I couldn't swim.
Ако критиците ми ме видят да вървя по Темза, биха казали – ами ето, тя не може да плува!
___

Europe will never be like America. Europe is a product of history. America is a product of philosophy.
Европа винаги ще бъде различна от Америка. Европа е продукт на историята; Америка е продукт на философията.

(Маргарет Тачър)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

6 pueblo | 09.04.201302:48

Смее се хах, ало,разбирачите.....колко британци сте срещнали през живота си, и колко от тях са ви казали, какво всъщност е причинила тази тетка на обществото? не се занимавайте със глупости- 70% от хората мислят че такър е едно много голямо недоразумение,съсипало цели градове....ливърпул,манчестър,че и цели държави.... Удивителна Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0