Български студенти събират пари, за да съдят "Даунинг стрийт" 10 | webcafe.bg
newscafe

Български студенти събират пари, за да съдят "Даунинг стрийт" 10

Webcafe.bg
15.01.2013, 14:21 (обновена 15.01.2013, 16:34)
Дейвид Камерън

Снимка: © БГНЕС

Британските институции, които са поели ангажимент, включително и премиера Дейвид Камерън, ще направят преглед на прогреса в преодоляването на тази напълно неприемлива ситуация, казва посланикът ни в Лондон Константин Димитров

Български студенти започват набирането на средства, за да съдят за дискриминиция британското правителство заради процедури, които ограничават правото им да работят по 20 часа седмично с процедурни хватки, съобщи "Труд".

Българите са принудени да чакат между 6 и 9 месеца работните си разрешителни (жълта карта), като през това време остават без паспорт или личната си карта, за което в Webcafe.bg написа един от инициаторите Анна Димитрова. В същата ситуация като нашите са румънските студенти.

Студентите от други страни от ЕС нямат ограничения за работа, а тези извън общността получават разрешителните си още с издаването на визата.

В отворено писмо от фейсбук групата "За равни студентски права на българите и румънците в Обединеното кралство" пише: "Това води до ситуация, при която българите и румънците са единствените студенти от всички 193 държави по света, които нямат горепосоченото право на работа в момента на започване на обучението си. Всички други студенти с гражданство на държава членка на ЕС имат неограничено право на работа на територията на Великобритания, произтичащо от европейското законодателство".

Писмото е изпратено до президента Росен Плевнелиев, председателката на парламента Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов и външния министър Николай Младенов.

Над 1060 души с местоживеене във Великобритания бяха подписали до вчера петиция на сайта на британското правителство с искане дискриминационните условия да отпаднат.

От "Вашата Европа съветва" (Your Europe Advice) - служба в помощ на свободното придвижване на граждани, ръководена от Европейската комисия, съветват всички български студенти да подадат оплакване до Европейската комисия за дискриминация и забавен достъп до работа на половин работен ден във Великобритания. Това се казва в отговор на службата до Филип Ангелов, един от инициаторите на протестите. Становището е добавено към писмото до българските институции.

Друг тормоз за младежите от България и Румъния е, че от тях искат частна здравна застраховка, а не Европейска здравна карта, покриваща спешната помощ за граждани на ЕС, учещи в чужбина.

Оправданието, че това се изисква заради преходния 7-годишен период, забраняващ работа за граждани на двете страни. Лондон има право на временни ограничителни мерки.

Най-разпространеният легален начин за труд на сънародниците ни във Великобритания е да го правят като еднолични търговци. Според английските закони те могат да регистрират бизнеса си само с едно телефонно обаждане или дори да се обозначат пред закона, чак след като са започнали да упражняват дейност .

За това огромната част от тях работят в сферата на строителството и почистването. В строителната индустрия на Острова като самонаети лица работят почти 90 процента от всички. Работодателите плащат за изпълнена работа или на час, като така нямат ангажимент за изплащане на осигуровки и трудови договори.

Българите, които се самоосигуряват, нямат проблем да получат качествено здравно обслужване, когато се наложи.

За работата в селското стопанство, известна и като бригади, има квоти и се издават временни трудови визи.

"Британската гранична служба уведоми за възстановени стандарти на издаване на разрешителни за работа за студенти от България и Румъния." Това се казва в съобщение на сайта на посолството на Великобритания в София. На 9 януари 2013 г. британската гранична служба съобщи, че е наела допълнителен персонал за обработка на заявките.

"Труд" цитира посланика в Лондон Константин Димитров, който казва, че въпросът е поставен на "възможно най-високите нива". В края на януари и началото на февруари британските институции, които са поели ангажимент, включително и премиера Дейвид Камерън, ще направят преглед на прогреса в преодоляването на тази напълно неприемлива ситуация, заявява дипломатът.

Ние искаме като минимум да се възстанови срокът за издаване на тези разрешителни, както е било преди около една-две години, а именно 3-4 месеца. Днес този срок е над 6 месеца, в някои случаи до 9 месеца, казва Димитров.

Oще: българи  българия  великобритания  група  ес  лондон  ограничения  румънци  студенти  трудов пазар 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.01.2013, 11:01

3 След час | 16.01.201311:29

Уви, дори и да успеят да ги осъдят, още дълги, дълги години ще се „радваме“ на дискриминация от страна на много западно европейски държави. Това, което ме е яд, че никой от нашите официални институции не взема страна по този въпрос. Държавата напълно е абдикирала от народа и сме в състояние на – всеки да се оправя сам за себе си. Докато това не се промени, младите, умните и грамотните ще бягат навън. А Пайнер ще прибира по 2 млн. За чалга...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.01.2013, 16:40

2 Stoyana Boykova | 15.01.201317:22

Хора, няколко коментара по статията:
1) Според правилата на ЕС, британците са напълно в правото си да ни налагат ограничения до 2014, така че никой съд не би признал иска, колкото и на нас да ни се струва, че „не е честно!“. Освен това се замислете, че от правото да се налагат ограничения ще се възползва и България когато се присъединят някои от съседните ни страни, така че това мрънкане е леко лицемерно.
2) Дори и тази инициатива да имаше шанс за успех, времето да се подхване беше преди 6 години, защото докато се съберат достатъчно подписи и пари и докато се заведе това дело ще мине повече от една година и цялото мероприятие ще стане напълно безмислено (защото на 01.01.2014 ограниченията така и така отпадат). Единственото, което се постига с този шум и с повдигането на въпроса „на най-високо ниво“ е, че ставаме смешни.
3) Това за застраховките и здравната карта е пълна глупост. В момента, в който някой (независимо от къде е)стъпи на британска почва, този някой има правото да се възползва от здравно-осигурителната им система напълно безплатно. Така че нито има нужда от застраховки, нито от здравни карти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.01.2013, 16:40

1 Stoyana Boykova | 15.01.201317:03

Хора, няколко неща:

1) Според Европейските закони британците са напълно в правото си да налагат тези ограничения, така че това даване под съд до никъде няма да доведе. Да не говорим, че и България най-вероятно с радост ще се възползва от тези механизми когато се присъединят някои от съседните ни държави.

2) Дори да приемем, че подобна инициатива би могле да успее, тези правила отпадат след по-малко от година (когато изтича 7-годишния преходен период). Процедурата по събиране на подписи, пари и тн и после самото дело биха отнели много повече от 11 месеца. Ако се бяхте сетили преди 6 години - хубаво, пробвайте се, ама сега вече няма абсолютно никакъв смисъл.

3) В момента, в който стъпиш на британска почва имаш право на безплатно здравеопазване, осигурено от Националната Здравна Служба (NHS; National Health Service), така че не ти трябват нито европейска здравна карта, нито здравна осигуровка, а просто т. нар. доказателство за адрес и документ за самоличност, с които да се регистрираш при най-близкото GP. Ако не искаш да се регистриташ и имаш проблем, намираш най-близкия walk-in centre или болница, ако е по-сериозно, и отиваш там, където ше те прегледат без никакви проблеми.

4) Аз чаках около 3 месеца за моята карта и по сравнения с познати, това се доста дълъг период, така че тия 6-9 месеца са доста преувеличени (дори и да се е случило на някои хора, те по-скоро са изключението, а не правилото).
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани