Прокуратурата пак проверява журналисти | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата пак проверява журналисти

Webcafe.bg
20.08.2014, 11:08 (обновена 20.08.2014, 11:53)
съдебна палата

Снимка: © В.Е.

Журналисти отново излизат на протест пред Съдебната палата

Прокуратурата беше въвлечена в поредния спорен казус с привикване на журналисти за обяснения по авторски материали. След болезнения опит на Сотир Цацаров с разследването срещу журналиста от Медиапул Борис Митов за разпространяване на държавна тайна (факсимиле от разсекретено искане за СРС), историята се повтори.

Този път обаче и пресцентърът на прокуратурата се превърна в обвинител, като в официално съобщение от името на институцията окачестви като манипулативна медийната политика на издателската група "Икономедия".

Проверката

Скандалът избухна, след като стана ясно, че управляващият редактор на в. "Капитал" Алексей Лазаров и редакторът във вестника Николай Стоянов са обект на прокурорска проверка по сигнал предполагаемо престъпление срещу обществения ред и спокойствието на гражданите.

Двамата журналисти са били призовани да дават обяснения във вторник във връзка със статия от 27 юни 2014 г. в седмичника "Капитал", в която се описва прехвърлянето на сметките на фирми, за които изданието твърди, че са свързани с Делян Пеевски (сред които "Водстрой 98") от КТБ към други банки и повторното им изтегляне по команда в навечерието на втората банкова атака.

Сигналът е подаден от изпълнителния директор на строителната фирма "Водстрой 98" Момчил Борисов, а Софийската районна прокуратура е възложила на СДВР да направи проверка по случая.

Директорът на споменатата компания се е оплакал пред прокуратурата, че статията създавала предпоставки за банкова паника. Сигналът е постъпил в Софийската градска прокуратура, която го е препратила по компетентност на СРП на 14 юли 2014 г.

Обвинението на държавното обвинение

Малко след като беше публикувана информацията за привикването на журналистите на разпит, от пресцентъра на прокуратурата излязоха с официално обяснение по казуса, с което директно обвиняват медията в манипулация.

От държавното обвинение твърдят, че не са давали указания на полицията да разследва противодържавно престъпление по чл. 107 НК (вредителство), нито да призовава за разпит "представители на средствата за масова информация".

"Фактите и личните оценките, описани в статията, са поднесени манипулативно, което е характерно за публикуваните материали от издателската група „Икономедия" АД", се твърди в становището на пресцентъра на ПРБ.

Оттам уточняват, че задължение на прокуратурата е да проверява всяко постъпило съобщение за извършено престъпление.

"Единственият законен способ за това е извършването на проверка. Част от извършването на проверката е и събирането на свидетелски показания. Съгласно чл. 8 от ЗСВ, Прокуратурата прилага закона еднакво спрямо всички граждани и юридически лица", завършва съобщението.

Подстрой срещу Водстрой

Междувременно проверката срещу Лазаров и Стоянов предизвика реакция от страна на медийната общност. За четвъртък сутрин е планиран протест пред Съдебната палата, организиран от Центъра за развитие на медиите.

"Считаме, че с действията си Прокуратурата подхранва съмненията, че български институции работят като под строй по волята на фирмите на няКОЙ, срещу което протестираха българските граждани повече от година. Призоваваме колегите журналисти, както и будните зрители, слушатели и читатели, които не искат да приемат безгласно този акт: в четвъртък Подстрой в 9 и 8 пред Прокуратурата", пише в апела на неправителствената организация.

Oще: банка  водстрой  водстрой 98  делян пеевски  журналисти  икономедиа  ктб  медии  обществен ред  паника  проверка  прокуратура  протест  сигнал  статия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.03.2014, 15:44

1 Nemoni | 20.08.201417:27

То не е погване, а си е чисто криминално действие срещу държавата. Забележете само последните статии на кръга Капитал какви са. Вижте как изкривяват истината. Нека сравнят документи на ЕК с тези глупости на Капитал, които изписват и види народа за какво чудо става дума!

А за Прокопиев да не говорим, че иска да срути Валутния борд, за да си изчисти кредитите и щрака с пари след това. Най-простата сметка e ако има 400 млн. лева, при курс 2 лв. има дълг 200 млн. евро. Ако падне валутния борд и еврото стане вместо 2 лв. - 8 лв. - смятайте дълга ще му стане 25 мл евро само!
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани