НАП отнема паспорти заради неплатени данъци, осигуровки и глоби към КАТ и други държавни институции | webcafe.bg
newscafe

НАП напомня: Платете си, ако искате да пътувате!

Webcafe.bg
06.04.2010, 11:55 (обновена 07.04.2010, 09:58)
Красимир Стефанов, НАП

Снимка: © БГНЕС

Шефът на НАП Красимир Стефанов има от какво да се притеснява - пълненето на хазната не върви на добре през първите три месеца на годината

Задграничните паспорти на български граждани, които имат неплатени данъци, осигуровки и глоби над 5000 лева могат да бъдат отнети от Националната агенция по приходите (НАП), напомнят от агенцията.

Мярката е част от законовите възможности срещу длъжници, които не са платили в срок задълженията си към бюджета. Отнемането на задграничния паспорт се прави само тогава, когато гражданинът не прави нищо за уреждане на дълга си и отказва да влезе в контакт с инспекторите на НАП.

Мярката цели да ограничи възможностите за напускане на страната на хора с неуредени дългове.

Новото от началото на годината е, че към сумата на общия дълг от данъци и осигурителни вноски вече се добавят и неплатените глоби към КАТ и други държавни институции, събирани принудително от НАП. Само за първите от началото на 2010 г. са отнети 247 документа за пътуване в чужбина.

От приходната агенция припомнят случай от м.г., при който младоженец е бил върнат от летище София заради неплатени данъци. Двойката тръгнала на меден месец в Париж, когато се оказва, че младоженецът има големи дългове към държавата. Пътуването все пак се осъществило, но ден по-късно, когато парите са били внесени по сметките на НАП.

Освен отнемането на задгранични паспорти, публичните изпълнители могат за запорират банкови сметки, заплатата на длъжника или колата му. Възможно е за големи дългове към бюджета да се стигне до възбрана на недвижим имот или дори до продажба на имуществото на физически лица и фирми, когато не се плащат дължимите данъци и осигуровки.

Тези мерки се прилагат само в краен случай, когато длъжникът отказва да обсъди с НАП различните възможности за плащане, казват още от приходното ведомство. Данъчните съветват всеки гражданин или представител на фирма, който има временни финансови затруднения при плащането на данъци и осигуровки, незабавно да се свърже с НАП.

Има няколко възможности за договаряне плащането да стане на части като разсрочване или отсрочване на дълга. По-актуалното по време на кризата разрешение е неотложно плащане. При него банковата сметка на длъжника се запорира, но от нея всеки месец се изтегля само определен процент - например между 10 и 20 на сто, които отиват за плащане на дълга. Останалите пари остават на разположение на фирмата, за да може да осъществява дейност и да не се допусне фалит.

Oще: данъци  нап  осигуровки  паспорти 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.04.2010, 15:52

1 kykep | 06.04.201022:29

Това важи ли за циганите , тях ще ги проверяват ли??? Нали мангустите винаги имат права и никакви задължения! Държавата е за съд, как така ще ми искат пари за услуга, която не съм получил, няма ли юристи да четат тук. ами много лесно, просто тези които са навън няма да се върнат повече. Мангалите, които тръгват из цяла Европа, те плащат ли си , когато последния циганин си плати, тогава и аз ще си платя!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани