Искров обяви кога ще си тръгне | webcafe.bg
newscafe

Искров обяви кога ще си тръгне

Webcafe.bg, по Фокус
29.10.2014, 17:08 (обновена 29.10.2014, 17:49)
иван искров

Управителят на БНБ Иван Искров ще подаде оставка, когато казусът с КТБ бъде разрешен, след като се създаде стабилно правителство - и тогава ще свика политическите сили на преговори.

„Ще дам възможност на парламентарните лидери да изберат нов управител, ще се оттегля в момента, в който решим проблема с КТБ. Нека не поставяме БНБ, която си върши стриктно задълженията, в хаос и невъзможност да взима решения", призова той.

Според него лицензът на КТБ трябва да бъде отнет, ако финансовите отчети на квесторите на потвърдят на 31 октомври дупката от 4.2 млрд. лв.

Искров представи доклад пред временната комисия в парламента за действията на БНБ за КТБ и ТВ "Виктория"."И аз съм гневен като Вежди Рашидов, но голяма част от въпросите не са към нас", оправда се той и се оплака от натиск върху Централната банка.

За високите лихвени проценти в търговската банка с мажоритарен собственик Цветан Василев, който все още е в Сърбия, Иван Искров препрати въпроса към управата на КТБ: "Чудя се защо никой не постави въпроса за тяхната отговорност, както и за тази на ключовите акционери",

"Иван Искров не е чиновник. Поканен съм да оглавя Централната банка и нямам никакво основание да се притеснявам от свършените безброй много задачи, които банката извърши през последните години. Преизбран съм и умея да нося отговорност, имам чувство за дълг и достойнство", продължи Искров.

От 1999 година досега са извършени над 10 проверки на документи в КТБ, като в последните 4 години са общо 4, каза зам.-председателят на УС на БНБ Цветан Гунев, който е в отпуск заради повдигнати обвинения от прокуратурата. За последните пет години има две пълни проверки на банката и още 2 отделни проверки за пране на пари. За последните две години има една инспекция през март 2013 година и тя показва, че банката е в добро състояние, каза Гунев.

През 2013 година са проверени 213 кредитни експозиции, които покриват 73% от кредитния портфейл и тогава не е записано, че липсва някаква информация, докладът е нямало как да бъде завършен. Гунев твърди, че тогава липсващите днес документи са били налични.

Oще: банка  бнб  иван искров  кредитен портфейл  ктб  лиценз  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани