Все пак министърът на вътрешните работи уволни говорителката на варненската полиция | webcafe.bg
newscafe

Калинке-малинки, литни ми

Webcafe.bg, по БГНЕС
29.10.2012, 07:41 (обновена 29.10.2012, 14:26)
цветан цветанов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов прехвърли казуса с наглата варненска говорителка на МВР към прокуратурата

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов подписа заповед за уволнението на говорителя на Областната дирекция на полицията във Варна Калинка Пенчева, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Най-тежкото дисциплинарно наказание е наложено за това, че тя е нарушила Етичния кодекс за поведение на държавните служители на МВР, с които се уронва престижът на службата.

Уволнението й дойде след като Пенчева публично нарече "селски глупак" автора на снимката на заспали полицаи в патрулна кола във Варна. А Боян Максимов беше влуден от проверки на полицаи за отмъщение за папарашката сесия.

Първи за нейното уволнение се разпореди премиерът Бойко Борисов, който нареди на ръководството на МВР да я уволни.

Със заповед на вътрешния министър беше образувано дисциплинарно производство, а вчера стана ясно, че комисията, проверяваща поведението на говорителя на варненската полиция, предлага тя да бъде уволнена. Оказа се обаче, че Калинка Пенчева е защитена от закона за МВР като майка на дете до 6-годишна възраст и за нейното уволнение е нужно съгласието на Главната инспекция по труда.

Днес заповедта за уволнението й е факт. МВР обаче не съобщават официално становището на ГИТ, където са били изпратени документите, както стана ясно по-рано днес.

Причината е, че Пенчева е майка на дете до 6-годишна възраст и се ползва със специална защита от уволнение. На практика тя не може да бъде освободена без разрешение на инспекцията. Според Кодекса на труда такава защита имат майките на деца до три години, но Законът за МВР разширява привилегията.

Наскоро стана ясно, че "папаракът" на МВР е бил викан във варненското 2-ро РУП, за да бъде разпитван във връзка със снимката. Максимов разказа, че двама полицаи му донесли покана за разговор с дисциплинарната комисия в петък вечерта. Той казал, че на следващия ден е на работа и няма да присъства.

По-късно същите полицаи отново позвънили на вратата и му казали, че може да бъде задържан. Максимов разказа, че откакто публикувал снимката, му били съставени няколко акта. При един от случаите униформени му поискали личната карта, докато отивал да си изхвърли боклука.

Oще: боян максимов  варна  закон  калинка пенчева  кодекс на труда  мвр  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.09.2012, 01:16

6 Recycler | 03.11.201222:23

А що ми вкарвате думи в устата ? Кога съм твърдял, че трябва да се забрави ? Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

5 MacAllister | 30.10.201200:16

Recycler, право ти думат - да забравяме ли? Това, че тоя дето ги е снимал е кибритлия не значи, че истината за МВР е различна - точно такива хора пренебрегват страха и показват голото тяло на царя (то МВР е цар в България). А, с това МВР аз въобще не знам дали това, което се говори за него е истина или манипулация, не съм го виждал какво е правил, но хъркащи полицаи съм вуждал и продължавам да виждам редовно. Много им се натрупа, а искат и повече да стават, ако оставим това без поне да си го напомняме какво да стане - всеки българин да е безропотен роб на настоящите и бивши възпитаници на великата Магнаурска школа в Симеоново ли? Тия хора, дори и с цената на масови уволнения без обезщетения трябва да научат мястото си в нещо дето уж трябва да е демокрация с разделение на властите. Може гонката по устав да е законна (каквото е да ходиш подир някого дето си намразил та да му съставиш акт за лична карта), но къде са тия същите полицаи, когато има нужда от тях, вършат ли си работата или само се оправдават със съда? Всичко в България има много кусури, но всички други институции минаха през някакви реформи и имат някакво, макар и спорно ниво на публичност и контрол. Полицията обаче е свещена крава, в която каквото и да се случва е някаква държавна тайна. Вместо това да се промени, министърът чете СРС-та за доктори и се правеше на ощипана мома, всички разследвания са скрити зад недомлъвки, всичко се мота докато се забрави, ако е неудобно. Извинете ме, но зад тази желязна завеса може да има всичко, включително и немислими масови престъпни деяния - ние като граждани не можем да оставим това така завинаги. Съдът може да е клесав, но всяко негово решение е достъпно за всеки, който си направи труда да го изрови, МВР е черна кутия и според тебе, Recycler, ние трябва да забравяме за това?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 29.10.201222:35

Законът за МВР разширява привилегията
-------------------

оооо минало незабравимо...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 29.10.201216:58

Recycler, а ти какво предлагаш, да я забравим ли? Понеже на някой хора не им е удобно да се припомня ли?
Хубаво е, че го припомнят, докато причината още си съществува. Или поне докато могат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

2 lele male | 29.10.201215:24

"...Според Кодекса на труда такава защита имат майките на деца до три години, но Законът за МВР разширява привилегията."

Благодаря! Разбрах за още една привилегия на поспаланковците, които храним Бесен
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 03.09.2012, 01:16

1 Recycler | 29.10.201210:53

Нямаше какво да напишете, та предъвквате бозите от предните дни ли ? Много щастлив
   

оценка

+0 -3

Най-коментирани