И за август фактура за 950 000 евро за спряната АЕЦ "Белене" | webcafe.bg
newscafe

Всеки месец по милион за спряната АЕЦ "Белене"

Webcafe.bg
26.09.2013, 10:06 (обновена 26.09.2013, 16:35)
Белене първа копка

Снимка: © belene-npp.com

... И за август фактура за близо 1 милион за спряната АЕЦ "Белене"

АЕЦ "Белене" не само, че не е спряна, но за 40-те обекта там, които не са консервирани, продължават да се харчат пари на данъкоплатците - за август фактурата е за 950 000 eвро.

Всичко това стана ясно от твl участията тази сутрин на собственика на компанията "Риск инженеринг" Богомил Манчев, чиито офиси бяха обискирани от прокуратурата, ДАНС и МВР във връзка със строежа на втора атомна.

"Всеки ден описваме състоянието на 40 обекта там, обясни Богомил Манчев"АЕЦ "Белене" не е консервирана. Решенията на Министерски съвет и Народното събрание не спират изпълнението на търговските договори с подизпълнителите, каквато е моята компания. За целта е нужно писмено разпореждане нареждане на съответното министерство, което отговаря за централата, а такова не е постъпвало", обясни Манчев.

Причината бе, че за централата са плащани милиони всеки месец, дори след решението за спирането на строежа. Манчев уточни, че преди замразяването на проекта са били плащани към 6 млн. на месец, а след това сумата намалява на малко под милион.

"Даже днешният министър на икономиката (Драгомир Стойнев - бел.р.) не ни е пратил писмо за спиране на проекта. За август също ще предявим фактури за 950 000 лева. Ако искат да прекратят договора, да ни пратят писмено това", каза Манчев пред bTV.

Според него, ако прокуратурата е арестувала двамата бивши директори на НЕК за 24 часа, защото са плащали по договор, по същата логика трябва да се задържат и министрите на икономиката в служебния, че и в този кабинет.

"Те не искат даже да разговарят с нас. На една среща казаха, че искат временно да спрат договора, ние им казахме: "Добре, спирайте си го." Но никой нищо писмено не ни прати. Хората и сега си работят, защото трябва да изпълняват договора", каза Манчев.

Шефът на "Риск инженеринг" смята, че е жертва на политическата конюнктура в страната. "Тези хора, които стоят 100 дни на улицата трябва да получат някой, когото да дъвчат - политическо лице, юридическо лице...", аргументира се той.

По повод на вчерашната си среща със следователи, Манчев обясни, че те са посетили офиса му и са поискали да отворят запечатаната от тях каса, от която получили оригинали на документи на фирмата му. "Бях призован като свидетел, но не са ми задали нито един въпрос. Прегледаха всички документи в присъствието на мои колеги и си заминаха", посочи той.

Манчев коментира обвиненията от грама на американското посолство, изтекла през "Уикилийкс", че той контролира всички обществени поръчки в сектора и че се е държал като министър на енергетиката в сянка по времето на Милко Ковачев, а също, че контролирал всички кадрови назначения.

Консултантът смята, че зад тези обвинения стоят всички, които защитават интересите на една или друга компания. "Големите компании нямат интерес България да има компания, която да застане срещу тях като равен партньор... Всеки, който дойде тук трябва да преговаря с нас чисто професионално, защото не може да предостави по-различни услуги, а те са 4-5 пъти по-скъпи от нашите", каза шефът на "Риск инженеринг".

Oще: "риск инженеринг"  аец "белене"  богомил манчев  спиране  фактура 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

2 Оня Дето Го Трият | 26.09.201312:12

А после що бил скъп тока, вятърните перки били виновни бам! бам!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.09.2010, 20:50

1 Georgi Katsarski | 26.09.201310:33

Изглежда този е един от най-големите тарикати в държавата. Даже прокурорите на крака му ходят.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани