Кога ще затварят студентските общежития | webcafe.bg
newscafe

Кога ще затварят студентските общежития

Webcafe,bg
13.03.2012, 10:34 (обновена 13.03.2012, 10:47)
студенти

Снимка: © Sofia Photo Agency

Студентите протестираха за намалени субсидии за ВУЗ-ове, но не и заради реда - или по-скоро липсата му, в Студентския град

Строги наказания бяха наложени на студенти и охранителна фирма след телевизионен репортаж, който показа как репортер влиза в общежитие в Студентски град въоръжен. Ректорите пък предлагат невиждани мерки за сигурност. ВУЗ-овете са собственици на петдесетина от блоковете в Студентския град, само два са притежание на просветното министерство.

Репортер на БНТ влезе абсолютно необезпокояван в общежитие на Техническия университет в 3 часа през нощта и се присъедини към шумен купон, докато охранителят на входа спи, предаде Dir.bg. Експериментът бе провокиран от убийството на 19-годишния студент в УНСС Марио Данчев, за чиято смърт бе уличен неговият съквартирант Илко Радев.

След репортажа ректорът проф. Марин Христов съобщи, че фирма "Мега секюрити", която отговаря за сигурността в общежитието, е предупредена, че ще бъде внесено предложение за прекратяване на договора й. Няма да получи и възнаграждението си от 20 000 лева за март.

Студентите, в чиято стая е било среднощното парти, са били помолени да я освободят, тъй като нарушили правилника. "Има проблеми, но не съм си представял, че в някои места може да бъде толкова сериозно. Шокираща гледка", призна Христов.

Същевременно на спешно съвещание ректорите на ВУЗ-ове излязоха с предложение за налагане на строги мерки за дисциплина в общежитията. Ваньо Митев, председател на Съвета на ректорите, съобщи, че те ще бъдат обсъдени на 5 април и ако бъдат приети, ще влязат в сила.

"Общежитията са за учение и почивка, в които трябва да има единен правилник за вътрешен ред. Предлагаме да се забрани посещението на гости след 22 часа, да се забрани вдигането на шум по всяко време, не само от 14 до 16 часа, общежитията да се заключват след 22 часа, а закъснелите да се допускат само след идентификация, за да няма влизане на външни лица.

Хора във видимо неадеквано състояние да не се допускат, всяко нарушение да се записва в регистър от отговорник по етажа, а нарушителите предупреждавани или отстранявани. Охранителните фирми, които не изпълняват задълъженията си, пък да бъдат докладвани на вътрешния министър с предложение за отнемане на лиценза", изброи предложенията Митев.

Обсъжда се и възможността за 100% видеоконтрол на всеки етаж и коридор, но това ще зависи от финансовите възможности.

В същото време 21-годишният Евгени Христов, студент по комуникационен мениджмът в Хага, разказа какво е положението в холандските общежития, в които дори не се налага да има портиери. "Има домоуправител в общежитието, който е на нашите години, и той се обажда в полицията, ако някой вдига шум след 22 часа."

Още след убийсвото на студента в София, министърът на образованието Сергей Игнатов заяви, че всички общежития в Студентски град ще се управляват от ведомството му чрез дружеството "Студентски столове и общежития". Тогава той се закани да бъде върнат вечерният час, след който общежитието се затваря.

Oще: вечерен час  вуз  експеримент  мерки  общежития  ректори  студентски град  убийство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 13.03.201214:50

Математиците и останалите студенти по точните науки имат доста да учат и още повече да осмислят наученото.Те не безделничат,не участват в разправии или убийства.Те нямат свободно време за забавления или просто за пилеене.
Рисковете са типични за студентите по забавните политическите "науки".Защото една "счетоводна отчетност"я превърнаха в сложна "наука".Заедно с правото,те обслужват медийно политиците които са на власт.Пуснете си телевизора!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 13.03.201212:32

Ако не се лъжа последното убийство беше с нож.
Сега като въведат по строг контрол за оръжията - никакви ножове и вилици по стаите вече!
Следващото убийство ще бъде от пробождане с молив.
А след последващия още по-строг контрол убийствата ще продължат от удари по главата с учебник по Висша математика.....

Може би щеше да е смешно ако не беше Объркан
   

оценка

+0 -0