Нов призрак броди по Европа | webcafe.bg
newscafe

Нов призрак броди из Европа

Webcafe.bg, по БТА
25.04.2013, 14:12 (обновена 25.04.2013, 14:47)
Тъпи

Висши представители на Европейския съвет за външна политика предупреждават, че евроскептицизмът - някога разглеждан като британска болест - сега е плъзнал из континента като вирус. Предупреждението е отправено в тяхна статия, публикувана в британския в. "Гардиън" и френския "Монд".

Данните на Евробарометър показват, че спадът в доверието към европейския проект е по-бърз дори от този на икономическия растеж. От началото на кризата доверието в ЕС се е сринало в отделните страни, както следва:

  • от +10 на -22 пункта във Франция,
  • от +20 на -29 пункта в Германия,
  • от +30 на -22 пункта в Италия,
  • от +42 на -52 пункта в Испания,
  • от +50 на +6 в Полша и
  • от -13 на -49 пункта във Великобритания.

Поразителното е, че вяра в проекта са загубили всички в ЕС: както кредитори, така и длъжници, както страни от еврозоната, така и кандидати за членство или такива, които желаят да излязат от общността. 

През 2007 г. се смяташе, че най-силен е евроскептицизмът във Великобритания, а сега в четирите най-големи страни в еврозоната равнището на доверие към европейските институции е по-ниско от това във Великобритания през 2007 г. 

Традиционното обяснение на евроскептицизма беше предполагаемото съществуване на дефицит на демокрация в ЕС. Решенията, според критиците, се вземат от безброй институции, вместо от избрани национални правителства.

Само че сегашната криза не е плод на сблъсък между Брюксел и страните членки, а между демократичната воля на гражданите в Северна и Южна Европа, между т.нар. център и периферия, като и двете страни използват европейските институции да лансират интересите си. Сега и задлъжнелите на юг, и кредиторите на север се чувстват жертви, подчертават специалистите.

Огромна бюрократична машина, безсмислени структури, огромни разхищения на пари, команден стил на работа и никаква реална полза за бизнеса и хората. пререзпределение на огромни средства без ефикасен контрол, които потъват в джобовете на мошеници.

Вижда ли се краят на затягането на коланите? 

Ерата на строгите рестрикции е на път да приключи, защото не върши работа, коментира британският в. "Индипендънт".

Удивителният факт е, че страните от еврозоната престанаха да се опитват да изпълняват определените им цели за съкращения на бюджетния дефицит. Те искат от Брюксел облекчени програми за намаляване на дълга и дори ги получават, като Гърция, на която наскоро бяха дадени още две години да намали дефицита си под 3 процента от брутния вътрешен продукт.

Ограничителните мерки не дадоха желания резултат. Техните интелектуални основи бяха отслабени, страните от еврозоната отслабиха дисциплината си, пише още изданието.

Oще:   граждани  евроскептицизъм  избиратели  икономии  криза 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

2 Бягащ Вълк | 25.04.201320:51

Помните ли Бретън-Уудската финансова система? Тя бе един добър опит за ЕС, нещо като предтеча на съвременното обединение. Там бе възприета система от фиксирани курсове на националните валути, а впоследствие, поради реалностите на пазара, се наложиха плаващи валутни курсове. Е, разпадна се. Отделните национални стопанства се развиваха с различна скорост и дори плаващите курсове на валутите като отражение на обективните пазарни резултати не можеха да удържат на растящата ножица между отделните валути, респективно стопанства.

Сега е подобна ситуация! За същинска финансова политика в ЕС е несериозно да говорим - всяка национална банка печата евро /говорим за еврозоната/. В същото време отделната национална икономика не е в състояние да отговори на нереалния курс на еврото - тя не може да извърши интервенция на пазара, поевтинявайки собствената си валута, защото зад еврото са всички от еврозоната. Класическите монетаристки и неокейнсиански възгледи не работят. За тази цел се налага да се емитират пари, както в САЩ, Китай, Япония, т.е. ЕЦБанка да стане банка, печатаща пари, федерална банка. Отделно, националните дългови нива следва постепенно да се трансформират в европейски дългови облигации или други инструменти, както се случи с Гърция. В противен случай, при липсата на достатъчна икономическа и финансова интеграция ЕС е поставен пред предизвикателството да прекара една дълга 10-ина години криза, дори и да не се разпадне.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

1 Georgi Tashev | 25.04.201316:03

4 години до разпад. Знаех си че като влезем ние, на ЕС му остават не повече от 10 години. Само Брус Уилис може да го спаси.
   

оценка

+0 -0