Над 100 къщи са евакуирани в "Аспарухово" | webcafe.bg
newscafe

Над 100 къщи са евакуирани в "Аспарухово" (обновена)

Webcafe.bg
25.06.2014, 09:42 (обновена 25.06.2014, 15:09)

1 от 3 снимки Назад Напред

Варна

Снимка: © petel.bg

И днес продължава разчистването на варненския квартал "Аспарухово"

Продължава събарянето на опасни къщи във варненския квартал "Аспарухово", който беше наводнен при проливните дъждове в края на миналата седмица. До края на вчерашния ден са евакуирани 108 къщи, обяви кметът на Варна Иван Портних пред "Фокус". В тези сгради живеят над 950 души според жилищната регистрация.

"Геозащита" и БАН работят по оценка на свлачищните процеси. Възможно е на тази база списъкът с опасни къщи да бъде дописан. През нощта във Варна отново имаше буря с дъжд, но засега няма данни за нови щети.

Продължава разчистването на квартала. Улиците вече са освободени от калните наноси в значителна степен, като е започнало и миенето им. Продължава и дезинфекцията на общинските сгради, както и на останалите, които са почистени от тинята. заради влагата се пръска и срещу комари.

От БЧК съобщиха, че най-належащите нужди за момента са от: минерална вода, спално бельо и одеяла /нови/, пакетирани храни за пряка консумация, хигиенни материали, почистващи и дезинфекционни препарати, гумени ботуши, чували за смет, ръкавици, инструменти за почистване, метални кофи, памперси.

Нивото на подпочвените води продължава да е високо. Очаква се до края на деня да бъде готов окончателният доклад на обследването на свлачищните процеси в района на квартала. На базата него ще бъдат взети конкретни мерки и действия. „Важно е максимално бързо да се проектират и необходимите укрепителни мероприятия, както и действията по отвеждането на подпочвените води, за да се избегне заплахата за сгради, които се намират в такива райони", каза варненският кмет.

Бедственото положение в Добрич е отменено

Отменено е бедственото положение в Добрич. Екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението" от други области напуснаха града.

Отводнени са всички обекти в курортния комплекс „Албена", както и в селата в областта, където е имало наводнение. Все още има райони в Добрич, които са във вода - зоната около Хуманитарна гимназия и Северен парк. „На практика ситуацията е непреодолима, докато ВиК - Добрич не изчистят шахтите, които са запушени, заяви гл. инспектор Дарин Димитров (ПБЗН).

Един екип на пожарната изпомпва вода от дворовете на частни домове, но тази вода се отвежда на улицата и от там се връща обратно, защото не може да бъде поета от шахтите и отведена до каловата станция.

В района на Автогарата, където също наводнението засегна много домове и търговски обекти, водата е изпомпана, но все още се почистват кал, тиня и боклуци. Очаква се по-късно днес да се вземе решение дали остава бедственото положение в града.

Oще: албена  аспарухово  бедтсвие  валежи  варна  добрич  дъжд  наводнение  наводнения  порой 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани