"Визия 2020" - пречистена от спорни моменти | webcafe.bg
newscafe

"Визия 2020" - пречистена от спорни моменти

Webcafe.bg
02.09.2014, 18:38 (обновена 02.09.2014, 18:56)
Георги Близнашки

Снимка: © Webcafe.bg

След обществените реакции служебният премиер Георги Близнашки обяви, че "Визия 2020" ще бъде редактирана

Правителството направи "мека" редакция  "Визия: България в НАТО и в Европейската отбрана 2020", която цяла седмица беше повод за разгорещени дебати. В новия вариант отсъстват всички текстове, в които става дума за произтичащите от политиката на Русия рискове за България.

Променена е дефиницията за "хибридна война", като терминът "информационна война" напълно е отпаднал от формулировките в документа. Според одобрения вариант на "Визия 2020" хибридната война съчетава прилагане на конвенционални методи с похвати от партизанска война, прикрито подпомагане на сепаратистки групировки, кибератаки и пропаганда, икономически натиск и действия, противоречащи на международното право.

В първоначалния вариант на документа се посочваше, че „кризата в Украйна е продукт на дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство и чрез това да се утвърди като полюс на сила".

Според първия вариант от това произтичат пет риска за националната сигурност на България - хибридна война, конвенционални бойни действия от руска страна, информационна война в защита на руската пропаганда чрез „български политически и икономически субекти и медии", икономически война между Изтока и Запада, както и разпалване на замразени конфликти в бившето съветско пространство.

Само преди ден беше обявено, че в редакцията на документа не е променена формулировката "хибридна война".

Като засягащи сигурността и интересите на България са характеризирани и процесите в Близкия Изток и Северна Африка. Потенциални рискове има и от страна на Западните Балкани - политическата и икономическата нестабилност, тенденциите към сепаратизъм, забавянето на тяхната интеграция в НАТО и ЕС, предизвикателствата пред напредъка, постигнат в развитието на демократичните процеси и опасността от загуба на ясна евро-атлантическа посока. Други рискове са международният тероризъм, миграционният поток, кибератаките.

Oще: 2020  анексиране  визия  визия 2020  война  вътрешна сигурност  документ  информационна война  крим  международни заплахи  москва  национална сигурност  пропаганда  рискове  русия  руска федерация  тероризъм  украйна  хибридна война 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани