Режат незаконните кабели в цялата страна | webcafe.bg
newscafe

Режат незаконните кабели в цялата страна

Webcafe.bg
30.04.2011, 11:16 (обновена 30.04.2011, 11:40)
кабели

Снимка: © zapernik.com

Все още така изглеждат повечето български градове - с купища висящи кабели

В цялата страна върви проверка за незаконни въздушни кабели, съобщи директорката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Милка Гечева.

Ведомството отчете, че е приключило с работата по отстраняване на жиците на интернет оператори, които опасваха сградите в центъра на София.

Изпълнени са общо 26 заповеди за отстраняване, за което са направени разходи от около 2000 лв., показва отчетът на ДНСК. Няма как да бъдат наложени санкции на нарушителите, защото актовете са срещу неизвестен извършител, обясни Гечева.

Проверката за нелегални жици продължава в периферията на столицата и в населените места с над 10 000 жители. Засега не е ясно кога ще бъдат издадени следващите заповеди за отстраняване на кабели.

Беше даден срок до 2007 г. всички въздушни кабелни мрежи да бъдат преработени и да станат подземни, припомни директорката на ДНСК.

Още през 2008-2009 г. ведомството е извършило проверки в цялата страна и е издало наказателни постановления на стойност над 100 000 лв. за извършени нарушения.

Акциите на ДНСК доведоха до временно спиране на интернета, кабелната телевизия и други комуникации на доста абонати в центъра на столицата, доверили се на оператори, непоставили навреме кабелите си под земята.

Oще: акция  висящи кабели  днск  кабели  оператори  проверка  софия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 01.05.201100:41

Море един милион решения имаше и се кое от кое по-зле. Поне ми е втръснало от тая тема ще изложа простичко едно от възможните решения.
Всяка община изгражда каналната мрежа и ако общинския съвет има акъл си гласуват общинска фирма да ги поддържа. При сегашните цени на метър месечен наем рентиерстването е блага работа. Предимства... Дал господ. Недостатъци също. Едната е, че общините са забравили защо съществуват. Те не са в услуга на жителите и си живеят в техния свят и календар. 4 годин ние, 4 годин другите.
В момента какво е положението даже не искам да споделям. Разгледайте някой изронен капак на шахта вътре кво е. 1 милион кабела + един метър кал и гняс + поне 3 плъха дето често гризат оптиките. Не я ядат ма пробват как е ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

3 stg | 30.04.201123:37

явно вече и в провинцията Виваком са заплашени силно от конкуренцията и о да какво съвпадение те скоро пуснаха цифрова телевизия
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

2 MacAllister | 30.04.201122:11

Да, може да ви е европейско, но реалистично в местните условия това е изнудване в полза на БТК, вече Виваком. По принцип може да се копа и самостоятелно и затова редица тротоари въпреки, че са "поправени" след десетки разравяния станаха паянтови и в крайна сметка хаоса в небето се прехвърли под тротоарите, дали това има друг положителен ефект освен задоволяване на "естетичните" нужди на някои люде е доста спорен въпрос, дали спомогна за укрупняването на операторите и намаляването на конкуренцията е ясно, че отговора е "да". Може да се привеждат колкото щете аргументи от сорта на "така е в Европа", но аз лично мисля, че подхода трябваше да е не наказателен, а наградителен - да се предостави право на изграждане на подземни кабелни канали на множество оператори леко и може би безплатно, особено ако покажат договр с други (да използват техните канали), облекчения от друг характер, данъчни, лицензионни, разрешителни (та държавата има такъв "хубав" портфейл от забрани) и да не говоря колко още други начини. У нас обаче цар е глобата - държавата не знае друг начин освен заплахата, а и това е изгодно за всеки служител речил да услужи на монополист или кандидат монополист. После контрола по европейски и грижата за хората (социалната загриженост) поискана шумно от хора, които се държат на принципа "така трябва, така е по европейски, не ме интересува как ще го направят" се превръща в грижа за монопола и джоба на своите хора и същите шумни хора с "европейско" съзнание и стремление реват кой бил за затвора. Темата е още един повод да кажем, че социална или не политиката на една държава, твърдяща, че следва пазарни принципи би трябвало да се изразява в умна търговия и мениджмънт с нейните активи и че насилствените методи, колкото и да са подкрепени от лумпените сред народа режат клона на който седим всички, включително и държавата. За корупционния ефект на всяка забрана и наказателен принцип на водене на политика не знам дали има смисъл да говоря, онези, които си дават сметка го знаят, а онези, които не си дават сметка говорят за справедливост и наказание на виновните, вечно заобикаляйки въпроса, че ако проследим по веригата причините и следствията виновните са точно те. Ако твърденията на политиците и чиновниците бяха искрени и им беше ясно какво изискват от тях подобни кампании щяха да се правят мъдри и с механизми, които увеличават избора и конкуренцията - начини има, желание обаче няма - чиновника е човек на заплата, най-често за цял живот и неговия начин на съществуване малко се различава от този на гражданина на зрелия социализъм и все пак той е назначен от нас да ръководи новия ни капитализъм - странно нали?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 30.04.201119:25

Регионалните на БТК трият лапи... Зема си изпълнат таргета и да вземат първи бонуси откак са почнали работа ^^
Смех Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани