Язовир "Ивайловград" прелива, бедствието продължава | webcafe.bg
newscafe

Дига на река Марица се скъса, хората не били застрашени

Webcafe.bg
07.02.2012, 09:57 (обновена 07.02.2012, 13:04)
зима, село

Снимка: © Sofia Photo Agency

Дрехи и обувки могат да се изпращат на следните адреси: гр. Хасково, ул. Партиарх Евтимий № 2, ет. 2, горещ телефон 038/66 03 48; 038/62 41 92, както и в гр. Харманли - ул. Иван Вазов 46 А, телефон 0373/870 92

Бедственото положение се разраства все повече. Лявата дига на р. Марица се е скъсала при село Генералово.

Голяма приливна вълна е тръгнала към Капитан Андреево, съобщиха за Агенция "Фокус" от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

"По първоначалната информация от нашите служители, които са на място, зад дигата има жп линия, която е на същото ниво, и водата се задържа в този участък, така че няма опасност за населението", каза комисар Николай Вълчев, директор на Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Хасково.

Еврокомисар Кристалина Георгиева ще посети днес бедстващите югоизточни райони на България. 
Ще поискаме финансова помощ, иначе ние също ще подпомогнем пострадалите хора, никога не може всичко да бъде възстановено, но ще опитаме да помогнем, каза премиерът Бойко Борисов.

Най-вероятно утре ще бъде обявен ден на траур, но дотогава  трябва окончателно да се установи броят на жертвите, нека се довършат огледите, заяви той.

Вече 5-6 месеца не могат да преброят язовирите в България, няма ги на картата, това правим. След като има жертви, каквото и да коментираме, все едно, заключи Борисов.

Потопът не спира

Бедствието не спира, а става все по-зле. Язовир "Ивайловград" продължава да прелива с 269 куб. м. в секунда от преливника и 270 куб. м в секунда от ВЕЦ.

Кметът на Ивайловград Диана Овчарова очерта като най-тревожно положението с водоснабдяването на селищата в общината, информира агенция "Фокус".

Намиращите се по течението на реките помпени станции в Розино и Меден бук са излезли извън строя, предпазващата дига е разкъсана и заляна с вода и създава опасност помпите да засмучат пясък и да се влоши качеството на питейната вода.

Питейна вода за населението от помпената станция за два дни в Долно Луково, но и там положението става сериозно. Ако не се промени климатичната обстановка има опасност селото да остане без вода. Цялата предпазна дига в Одринци е скъсана и три села - Свирачи, Белполяне и Одринци - са пред вероятността да останат без вода.

Без ток - и без вода

В помпената станция на Славеево има запаси от вода за първа необходимост, но токът при нея е изключен. Без ток остава и село Черни рид, а екипи там правят нужното за отстраняването на повредата. В Ивайловград продължава обилния снеговалеж - снежната покривка на места около 30 см - и въпреки че основните пътни артерии по посока на Кърджали и Хасково са почистени, обстановката остава сложна.

Продължава контролираното изпускане на водни маси от язовир "Студен кладенец". Отворена е една клапа на язовира и се изпускат контролирани водни количества - 234 куб.м. в сек. и 143 куб. м в секунда от ВЕЦ. В Русенска и Силистренска област са затворени всички пътища за почистване.

Остава обявеното бедствено положение в областите Хасково и Кърджали, и община Гълъбово. Евакуираните граждани от засегнатите райони са настанени в съседни населени места или при роднини. Осигурени са храна, одеяла, питейна вода.

Дрехи и обувки могат да се изпращат на следните адреси: Хасково, ул. Патриарх Евтимий № 2, ет. 2, горещ телефон 038/66 03 48; 038/62 41 92, както и в гр. Харманли - ул. Иван Вазов 46 А, телефон 0373/870 92

Екипи на МВР, МО, БЧК и други още извършват спасителни действия в с. Бисер, община Харманли. В националният щаб постъпват предложения от граждани за настаняване на евакуирани от засегнатите населени места.

Предстои от поделение на МО дислоциране в област Стара Загора да се изпрати тежка инженерна техника за осигуряване проходимостта в района на с. Бисер. В областите Русе и Силистра са затворени всички пътища за почистване поради снегонавявания. Пътуването към ГКПП Златоград е възможно само с вериги.

Поради силен вятър акваторията и каналите на пристанища Варна-изток, Варна-запад, "Леспорт" и "Фериботен комплекс" са затворени за движение на всякакви плавателни средства. Летище Пловдив е затворено за полети поради силен снеговалеж.

Обстановката по жп линиите се усложнява

Преустановено е движението на влакове в участъка Симеоновград - Свиленград. Международния влак от Турция за България е спрян на Капъкуле от вчера. Продължава работата по възстановяване на железопътната линия в участъка между гарите Гълъбово - Раднево.

Усложнява се обстановката по жп линиите София - Кулата, София - Кюстендил и София - Драгоман. Поради обледеняване на стрелки и снегонавявания са спрени влакове на гари Кракра, Драгичево, Владая и Костинброд.

В следващите часове се очаква продължаване на снеговалежите, понижаване на температурите и усилване на вятъра до ураганен.

Oще: бедствено положение  гкппт  харманли  хасково  язовир ивайловград  язовир студен кладенец 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани