Доган: Султанат в Турция - безумие, но факт | webcafe.bg
newscafe

Доган: Султанат в Турция - безумие, но факт

Webcafe
16.03.2017, 21:45 (обновена 17.03.2017, 18:34)
Ахмед Доган

Снимка: © Tema daily

Ахмед Доган излезе с ново "политическо послание" десет дни преди парламентарните избори и 1 месец преди ключовия вот в съседна Турция. В него той описва предстоящия референдум на Ердоган като "преобразуване на Кемалистката република в Султанат", което определя като "безумие, но факт".

"Играта е ва банк!!! За мен няма да е изненада ако има трансфер на конфликтност и конфронтация на Балканите и в Европа... И сега Ние - и християни, и мюсюлмани, и всички етноси, сме в състояние да дадем исторически урок на всички, които си въобразяват, че имат историческото право да ни надзирават и направляват", заявява почетният председател на ДПС в посланието си.

Докато Доган потвърждава убедено избора на България да бъде член на НАТО и ЕС, той неколкократно се обръща към аудиторията си с призив за "събуждане на Обединяващия патриотизъм".

Ето и пълният текст на посланието на Ахмед Доган:

Раждането на обединителния патриотизъм на българска земя в демократични условия е уникален културно-исторически и политически феномен.

Правя дълбок поклон пред паметта на Апостола на Свободата - Васил Левски, защото това, което искам да кажа са кълнове от семената, които той е посял в почвата на общата ни душевност.

Този Обединителен патриотизъм съществено се отличава от европейски и регионални национализми по това, че не издига етнонацията като самоцел или като основополагащо условие за консолидиращите процеси в обществото. Върху тази основа са възникнали класическите национални държави.

Българският Обединяващ патриотизъм в днешното актуално политическо време се базира предимно на необходимостта от Заедност на различието, а не на елиминиране или на унифициране на другостта и различието в „нароченото гърне" на етнонацията и на монолитната национална държава.

И за този политически процесинг са налице външни и вътрешни обстоятелства и фактори:

Външният свят, от който сме част и ние, е динамичен и нестабилен. Свидетели сме на геополитическо разместване на традиционни пластове на властовата система в планетарен мащаб. Това състояние на глобалното политическо време създава чувство на несигурност и тревожност.

Обстоятелствата и мотивиращите фактори във вътрешния ни свят са свързани с надградени проблеми във връзка с продължителният труден Преход, който излишно партизира и парцелизира публичното политическо пространство. Липсата на консенсус по основните приоритети на страната и хаотичната смяна на елитите е една от основните причини сега да плащаме висока социалната цена с нисък стандарт, бедност и шантав популизъм.

Развитието на общественото съзнание и самосъзнание, и в частност на националното самосъзнание, не беше проектирано върху динамиката на националните интереси. Опцията на визията за бъдещето на България имаше за хоризонт включването ни в НАТО и в ЕС. Разбира се, това беше правилната стратегия и тя беше реализирана.

Но свръхочакванията за полагаема ефективност се отразиха негативно върху ценностния фундамент и дейностния мотив на Националното Самосъзнание.

В ежедневна консумация понятийното словосъчетание „ Национално Самосъзнание" е абстрактно клише, използвано предимно за комерсиални политически цели на част от елита на страната.

В тази щекотлива тематизация понятийно-категориалният терен е много хлъзгав. За това аз изхождам от разбирането, че дълбинният носител на гражданското съзнание и самосъзнание е „работещо" Национално Самосъзнание. Защото е защитен механизъм на Цялото при кризи и критични ситуации за страната. С други думи, е политическа методология за опредметяване на гражданското самосъзнание в живота от позицията на националните интереси.

Затова стратегическото проектиране на матрицата на Националното Самосъзнание е предназначено да направлява възприятието, мисленето и оценъчно-избирателната ни способност да избираме какво е добро или зло за обществото и държавата не само от гледна точка на настоящето, но и в историческа перспектива.

Това е по-сложен и трудоемък подход, защото предполага: визия за развитието на света и на региона, както и поливариантно моделиране на различните геополитически таргети от позицията на устойчивото развитие на българските национални интереси.

През последните няколко десетилетия често съм си задавал въпроса: Защо пронационалистичните формации нямат прецизно дефинирано понятие за най-важният им инструмент за „събуждане" , „въздействие" и „ насочване" на обединителната национална енергия във формулата „Национално Самосъзнание"?!

Дори в първите години на прехода лансирах идеята за необходимостта от "умерен и интелигентен български национализъм", който фактически е част от тъканта на националното самосъзнание на всички европейски страни. За голямо съжаление не бях разбран... А сега Съдбата чука на вратата...

Европейските и регионалните национализми се основават на пикови ситуации в Историята, т.е. в миналото, и са кодирани за допомпване на архетипната памет за възход, или на травми от историческо снижаване, или падение.

И едното и другото водят до разделение, противопоставяне и търсене на исторически реванш, особено на Балканите.

Това, което наблюдавам в предизборните профили на различните политически партии, меко казано, ме озадачава, смущава и притеснява.

В ЕС трудно може да се намери обособена или значима територия, която да не е „бивша" на близки или на по-далечни съседи. За Балканите да не говорим...

Тогава за какво става въпрос? За правото на първия, или за правото на последния?

Или за правото на временно пребивавал на определена територия, съобразно политическите катаклизми, или на капризите на историческото време? Ако това изчанчено разбиране се превърне във водещ политически принцип за възстановяване на „бившите владения", със сигурност световният ред отива към пълен разпад.

Българската държавност започва от хан Аспарух. А правото на последния е модерната българска държава, член на ЕС. Аз съм гражданин на тази държава и изборът ми е категоричен, защото е дълбоко мотивиран. И всеки опит за назидание, или за претенция към моята държава- като „бивша територия", засяга моето национално самосъзнание и визията ми за бъдещето.

Никой не може да си припише права за подобно мислене и поведение!!!

Ако подобна претенция е право на по-силния, историята ни учи, че ранглистата не е константна величина. Защото тя самата поражда собственото си отрицание в лицето на стената на плача, но впоследствие и на Заедността като противодействие на причината...

В конкретния случай на всеки би трябвало да му е ясно, че натискът, рекетът, принудата и заплахите целят възстановяване и „ демократично" легитимиране на неоосманизма. Играта е ва банк!!! За мен няма да е изненада ако има трансфер на конфликтност и конфронтация на Балканите и в Европа. Защото на 16.04.2017 в съседна Турция имат референдум за преобразуване на Кемалистка Република Турция в Султанат. Безумие. Но е факт...

И сега Ние - и християни, и мюсюлмани, и всички етноси, сме в състояние да дадем исторически урок на всички, които си въобразяват, че имат историческото право да ни надзирават и направляват.

Всеки от нас трябва да се определи, като направи своя вътрешен избор. Всеки от нас трябва да преживее своя исторически катарзис. Иначе за състоянието „разкрачен стоеж" се плаща много висока екзистенциална цена, и то поколения наред...

В това виждам силата на раждането на Обединяващият патриотизъм. Рядък феномен е, защото се събужда само когато има обща опасност за Цялото!

Няма как да се преборим с бедността, ниският жизнен стандарт и отсъствието на готовност за взаимно доверие, ако в душите ни бушуват разрушителните енергии на разединението, противопоставянето и омразата!

Една Земя ни е родила, една Земя ни храни, утешава и развива. Една Земя ни създава проблеми, ако не я обгрижваме Заедно. Нека да й се доверим! Земята ни е по-древна и по-мъдра от всички нас, които използваме благата й. И точно в това е жилавостта на Националното самосъзнание във времето.

Съзнавайки, че времето е в Нас, нека да покажем на света, че и Ние сме във Времето!

С обич и загриженост:

Ахмед Доган

Oще: ахмед доган  дпс  парламентарни избори  почетен председател на дпс  референдум в турция 


Още от Избори 2017

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.03.2017, 11:14

31 BGще бъде като EU | 19.03.201711:44

Доган е един човек без националност, защото по произход е ром по баща и татарин по майка. И двете народности нямат независими държави, така че на него му е лесно да купи и продаде и българи и турци. Обаче е голям факир в лъженето на турците. Сега Местан и Касим Дал се усетиха обаче дали ще могат да надделеят над навика да се гласува за ДПС това е друга работа. Както и да е , но Местан и Дал ми изглеждат много по-почтени хора от Доган и със сигурност няма да крадат като него, защото той си е безспорен шампион по крадене.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

30 паяка | 18.03.201714:43

Още в началото, с второто си изречение, за да грабне огромна всенародна аудитория, хитрият турчак се опитва да засвири по тънката струна на преклонението на всички българи пред Левски. Обаче звучи фалшиво. Макар и да е антиподно изказване на това на даскал араб емо по темата, пак не хваща декиш.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

29 dedo adji | 18.03.201714:24

Сионе, и вълкът, като почнат да му падат зъбите, преживява катарзис, но това не го прави по-безопасен, докато не изпадат всички, а тогава не струва и колкото един куршум. Това, което направи Доган най-големия български политик не е неговата величина, а нищожността и продажността на всички останали. А Турция от 20+ години насам може да заграби българска територия без помощта на догановци и местановци. Христианска (вече не) Европа ще ни пожертва без да й мигне окото.Православна Русия също тоже.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

28 Frida | 18.03.201713:59

на времето България не се съгласи със съюзниците турция да я окупира, вместо сесесерето, затова получи сесесерето. а сега ще получи и турската окупация. разделянето на страната е предопределено и никаква гейска еурабия няма да си мръдне пръстчето за нея. най-смешното е, че едни мустакати българье се писаха в партията на местан, който пък публично се цункаше с европейския соцас станишев.
Б-же, колко мъка има на този свят, Б-же! Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

27 TheRock | 18.03.201703:00

Убийцы в Сирии заговорили на русском и расстреливают всех оставшихся в живых 18+
https://www.youtube.com/watch?v=kpUveZYJ1vI
........
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

26 TheRock | 18.03.201702:54

Анкара лишила Россию права беспошлинной поставки пшеницы, кукурузы и подсолнечного шрота, сообщает «Интерфакс». Отгрузки этой продукции из РФ практически остановлены.«Турция с 15 марта приостановила выдачу лицензий на беспошлинные поставки пшеницы, кукурузы и подсолнечного шрота из ряда стран, но в первую очередь эта касается ключевого поставщика — России», — заявил гендиректор Института конъюнктуры аграрного рынка (ИКАР) Дмитрий Рылько.


Он уточнил, что теперь российская пшеница будет облагаться пошлиной в 130%, что сделает ее поставки невозможными. «При такой, по сути, запретительной пошлине поставок может не быть», — пояснил собеседник агентства.

Директор центра анализа аграрных рынков «СовЭкон» Андрей Сизов рассказал агентству, что не располагает официальной информацией об этом решении турецких властей.«Трейдеры сообщают, что закупки фактически остановлены», — уточнил он.
============
Дали пък случващото се в България не е руският хибриден отговор на горното?????
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

25 TheRock | 18.03.201702:36

АХМЕД ДОГАН
се ОБАДИ от САРАЯ
Обади се, за да ни каже, че из Българско се ражда "ОБЕДИНИТЕЛЕН ПАТРИОТИЗЪМ" в демократични условия. Този факт бил "уникален културно-исторически и политически феномен", покълнал от семето, което Дяконът Левски е засял.
На друго място д-р Ахмед Доган нарочно споменава за хлъзгавия терен, върху който се прилага категориалният апарат, използуван при разсъждения за етноса, нацията, патриотизма и държавата.
Но самият той също се е подхлъзнал, защото или НЕ иска, или просто не му се удава ясно да каже това, което е в главата му.
Д-р Ахмед Доган би било редно ясно да каже, че в България съществува ЕДНА нация, която се нарича българска нация, организирана в българска национална държава. Да каже, че етническото разнообразие няма нищо общо с единността на българската нация, защото понятията "ЕТНОС" и "НАЦИЯ" са напълно разнопорядкови понятия.
Така наричаният от него "ОБЕДИНИТЕЛЕН ПАТРИОТИЗЪМ" е словосъчетание, с което той в началото замества необходимостта от обединеност на българската нация.
България е ПОЛИетническа, но ЕДНОнационална държава.
Какъв е смисълът, каква е целта на "политическото послание" на д-р Ахмед Доган?
Смисълът и целта на "посланието" се изразяват в това, да се противопостави на предполагаемите претенции, които "преобразуваната в Султанат Кемалистка Република Турция" би могла да предяви било за владеене, било за влияние към "бившите земи" на Османската империя.
Ние всички сме тук, на българската земя, с правото на първият и с правото на последният.
Никой, временно владял нашата първа и последна българска земя, не може по никакъв начин да предявява никакви претенции.
Това е, безусловно, истинска национална позиция. Само че по същество в нея няма никаква новост, няма нищо, което ние да не сме отстоявали досега.
Реално ново е простото обстоятелство, че д-р Ахмед Доган ясно и категорично се противопоставя на политиката на Президента Ердоган главно заради това, защото той също така открито е обявил подкрепа за партията ДОСТ на Лютви Местан.
Следователно, д-р Доган едва ли реално се безпокои толкова от преобразуването на Кемалистка Република Турция в Султанат, което си е вътрешен турски проблем, колкото от възможното рязко намаляване на собствените му избиратели, повлияни от факта, че официална Турция категорично НЕ признава Доган и съответно неговата партия ДПС.
Разбира се, посланието на д-р Доган в някои негови части сякаш е писано от ... Валери Симеонов.
Следователно, то е и послание за някаква бъдеща форма на взаимодействие с БСП и ПАТРИОТИТЕ при управлението на държавата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

24 TheRock | 18.03.201702:25

Цацаров и ДАНС бдят като орлици над избора на българските граждани. Като 2013 с Костинброд, фалшивите бюлетини и бусовете с двойни дъна. А след като Доган загуби контрол върху гласовете на половината български турци, крилото се разпростря и над границата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.09.2014, 23:41

23 1Sion1 | 18.03.201701:05

Dedo,съгласен съм , че през годините Доган е експлоатирал етническият модел.Мисля , че той също преживя известен катарзис и разбиранията му през последните години се промениха доста.Но това дори не е същественото в случая.Същественото е, че Турция, в лицето на цялата си държавна машина се стреми да унищожи Доган и да го замени с Местан.Което, ако се случи, ще доведе до загуба на българска територия в съвсем обозримо бъдеще.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

22 dedo adji | 17.03.201722:26

А за начало, всеки, който развява турски знамена на публично място да бъде арестуван, лишен от българско гражданство и изгонен в Турция, да си ги развява на воля. И да се премахне двойното гражданство. По този въпрос ще имаме подкрепа и от ЕС.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани