Реформаторският блок призова Радев да затвори секциите в Турция | webcafe.bg
newscafe

Реформаторският блок призова Радев да затвори секциите в Турция

Платена публикация
20.03.2017, 15:00 (обновена 20.03.2017, 16:01)
Реформаторския блок внесе отворено писмо до Румен Радев

Снимка: © Webcafe

Платена публикация

Коалиция "Реформаторски блок - Глас народен" внесе в деловоството на президентството отворено писмо, с което призовава да бъдат затворени границите за "изборните туристи от Турция" и да се закрият всички секции извън посолството и дипломатическите представителства.

Писмото беше внесено от Антони Тренчев, кандидат за депутат от "Реформаторски блок - Глас народен" - втори в листата на 23-ти МИР в София и симпатизанти на партията, които дойдоха пред президентството с плакати "Спрете изборния туризъм".

"Това, което ще направим в рамките на 44-тото НС като единствената автентична дясно представена партия, е да настояваме за широк консенсус, за позиция на НС по всякакъв вид вмешателство на трети държави," каза Тренчев.

В отвореното писмо от коалицията се призовава още да бъде изнесена информация за "броя на организираните автобуси, преминали границата в седмицата преди изборите", както и да бъдат взети мерки от страна на областните управители за недопускане на нарушаване на изборния процес в смесените райони.

"Реформаторски блок - Глас народен" призовават Румен Радев да поиска "обща реакция на солидарност от ЕС във връзка с опитите на турската държава да се намеси във вътрешната политика на България и да пропагандира референдума си в разрез с Виенската конвенция от 1961 г.".

Антони Тренчев

„Искаме ясен отговор на въпроса: "Има ли пилот в самолета?", защото нещата изглежда, че вървят на пълен самотек“, коментира Тренчев.

От една страна, ДАНС експулсира хора за съмнения за териториалната цялост на държавата, а президентът казва, че турската държава се намесва. От друга, вицепремиерът Янев казва, че ще облекчи режима за преминаване на автобуси с изборни туристи. За нас това е крайно недопустимо, каза кандидатът на РБ.

„РБ има много последователна позиция всеки път, когато има вмешателство на чужда държава в нашия суверенитет“, каза още той. "Демокрацията и изборният процес в момента са застрашени"

Пълния текст на писмото:

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-н Президент,

Според Конституцията на Република България, в момента цялата отговорност за управлението на държавата, включително и защитата на интересите на българските граждани и националната сигурност, е изцяло Ваша.

Затова настояваме да не абдикирате от своите конституционни задължения и да предприемете всички действия, необходими за гарантиране честността на изборния процес, ненамесата на чужди държави в него, както и вътрешния ред, сигурността и спокойствието на гражданите.

За пореден път Ви призоваваме:

  1. Затворете границите за изборните туристи от Турция.
  2. Затворете всички секции, извън посолството и дипломатическите представителства, заради извънредното положение в Турция и Решението от 4 март на ЦИК, с което те обявяват, че не могат да подсигурят честността на изборите в държави, в които има извънредно положение.
  3. Настоявайте за обща реакция на солидарност на ЕС, във връзка с опитите на Турската държава да се намеси във вътрешната политика на България и да пропагандира референдума си, в разрез с Виенската конвенция от 1961 г.
  4. Информирайте българското общество колко организирани автобуси са преминали българската граница от Турция, в седмицата преди изборите, както и има ли финансиране от страна на турската държава на този процес.
  5. Разпоредете на правителството си и на областните управители да вземат всички мерки за недопускане на нарушаване на изборния процес в смесените райони.

Вашият отказ, до момента, да изпълните задълженията си като президент и ръководител на правителството, поставят страната ни пред риск от ескалиране на напрежението и провокират опити на гражданите да "вземат закона в собствените си ръце".

Предупреждаваме Ви, че за всяко възникнало гражданско напрежение в оставащите броени дни до парламентарните избори, ще носите цялата политическа отговорност, както и за изкривяването на изборните резултати, подронващи суверенитета и демократичните устои на България.

Коалиция Реформаторски блок - Глас народен
София, 20 март 2017г.

Публикацията не е част от редакционното съдържание на Webcafe.bg.

Oще: антони тренчев  избори 2017  отворено писмо  писмо  платена публикация  президент  реформаторски блок  румен радев  секциите в турция 


Още от Избори 2017