Край на двете заложнически кризи край Париж | webcafe.bg
newscafe

Край на двете заложнически кризи край Париж

Webcafe.bg
09.01.2015, 15:35 (обновена 09.01.2015, 20:59)

1 от 4 снимки Назад Напред

Полиция

Снимка: © Getty Images

Серия от тежки удари по сигурността на Франция

* * * Две паралелни заложнически кризи разтърсиха Франция;

* * * ДАМАРТЕН: Двамата атентатори от Charlie Hebdo бяха барикадирани във фабрика на 40 км от Париж и държаха един заложник;

* * * ПАРИЖ: 32-годишният Амеди Кулибали взе заложници в супермаркет в Източен Париж, един човек беше тежко ранен;

* * * Извършителите на двата атентата са свързани и са членове на парижка джихадистка групировка, известна като Бют-Шомон

* * * Шериф Куаши, Саид Куаши и Амеди Кулибали бяха убити при две паралелни акции на силите за сигурност, които започнаха минути след 18 ч.

* * * Най-малко четирима заложници от супермаркета във Венсен са убити, други четирима са в критично състояние. Заложникът от Дамартен е освободен жив.


Следете събитията на живо тук:

19:30 ч. ДАМАРТЕН - Братя Куаши не знаели, че имат заложник

Репортерът на Le Figaro в Дамартен съобщава, че по весяка вероятност братя Куаши не са имали представа, че в сградата заедно с тях се е намирал трети човек - 27-годишният графичен дизайнер Лилиан.

По време на обсадата мъжът е успял да изпрати SMS на баща си, в който пише: "Скрих се на първия етаж. Мисля, че избиха всички останали. Кажете на полицията да дойде".

19:15 г. ПАРИЖ: Четирима тежко ранени след стрелбата във Венсен

Четирима заложници са в критично състояние след полицейската операция по обезвреждане на похитителя Амеди Кулибали. BBC съобщава за двама полицаи, които са били ранени при престрелката.

Според журналиста Уилиам Молиние, четирите жертви от заложническата драма са били убити от атентатора още в началото на похищението на супермаркета.

19:11 ч. ПАРИЖ: Говори президентът

Президентът Франсоа Оланд ще направи обръщение към нацията по телевизията около 20 ч. местно време, съобщават от Елисейския дворец.

19:05 ч. ПАРИЖ: Амеди Кулибали е идентифициран

Потвърдено е, че убитият похитител от супермаркета във Венсен е Амеди Кулибали, издирван за стрелбата по полицаи в Монтруж, съобщава Le Monde.

18:57 ч. ПАРИЖ: Жертви сред заложниците във Венсен

Поне четирима заложници от супермаркета във Венсен са били убити при кризата, съобщава Reuters, като се позовава на източници от полицията.

Информацията се потвърждава и от Агенция Франс Прес, която съобщава за пет жертви след заложническата криза - един от които е похитителят Кулибали.

Репортерът на ITB Дан Ривърс, който предава от мястото на събитието, споделя снимка на близки на освободените заложници.

18:50 ч. ДАМАРТЕН: Братя Куаши са идентифицирани

AFP цитира източници от полицията, според които похитителите от Дамартен са идентифицирани като Шериф и Саид Куаши, братята, заподозрени като извършители на кървавия атентат срещу "Шарли Ебдо", при който загинаха 12 души - журналисти и полицаи.

18:40 ч. ДАМАРТЕН: Един полицай е ранен при операцията

Двамата братя Саид и Шериф Куаши, заподозрени за извършването на атентата срещу "Шарли Ебдо", са излезли от сградата на печатницата и стреляли по спецполицаите по време на специализираната акция на френската жандармерия.

При акцията двамата бяха убити, а заложникът беше освободен жив.

Един полицай е ранен при акцията в Дамартен, съобщава AFP

18:29 ч. ПАРИЖ: Край на втората заложническа драма

Атентаторът от Венсен също е бил убит, съобщава Le Monde, като се позовава на източници от полицията.

Очаквайте подробности!

18:22 ч. ПАРИЖ: Освобождават заложници във Венсен

Няколко заложници от супермаркета във Венсен са били освободени (AFP). Една линейка е забелязана да напуска района на супермаркета. Полицията има информация, че сред заложниците има жени и деца.

Свидетелите на полицейската акция аплодират линейките, които напускат района на заложническата криза.

18:18 ч. ДАМАРТЕН: Братя Куаши са убити

Агенция Франс Прес съобщава, че двамата братя Куаши са убити при атаката на печатницата в Демартен. Заложникът е освободен и е жив.

18:15 ч. ПАРИЖ: Четири експлозии в магазина във Венсен

Четири силни експлозии са чути в близост до магазина за хранителни стоки, в който Амеди Кулибали държи шестима заложници.

18:00 ч. ДАМАРТЕН - Жандармерията започва атаката

Стрелба и експлозии се чуват край печатницата, в която са се барикадирали през последните 6 часа братя Куаши, извършители на атентата срещу Шарли Ебдо.

От сградата излиза пушек. Жандармеристите са стигнали до покрива на сградата, в която се намират двамата братя, които са пленили един заложник. Над печатницата кръжи хеликоптер.

Очаквайте подробности!

17:50 ч. ПАРИЖ: Когато Амеди срещна Саркози

Френската преса показва статия от Le Parisien от 15 юли 2009 г., от която става ясно, че похитителят от Венсен - Амеди Кулибали е бил поканен на среща с президента Никола Саркози в Елисейския дворец през 2009 г.

Кулибали (тогава на 27 г.) е работил като стажант във фабрика на Кока-Kола в родния си град.

"Той е прекарал целия си живот в квартал Гранд-Борн в Грини, а днес се среща с Никола Саркози", пише в репортажа.

Повод за събитието е било желанието на президента да се срещне с представители на компании, които помагат за откриване на работни места за млади хора.

"В крайна сметка, президентът може помогне да ме назначат. Ще ми бъде приятно. Не знам какво ще му кажа. Ще започна с "Добър ден", казва тогава Амеди Кулибали.

17:30 ч. Хизбула осъди атентата в "Шарли Ебдо"

Лидерът на ливанската шиитска групировка Хизбула заяви, че ислямските екстремисти обиждат Исляма и пророка Мохамед повече, отколкото онези, които публикуват сатирични карикатури, подиграващи се в религията, съобщава Асошиейтед Прес.

Шейх Хасан Насрала не спомена директно атентата в офисите на Шарли Ебдо, при който загинаха 12 души, но заяви, че ислямистите екстремисти, които обезглавяват и избиват хора са нанесли такива щети на Исляма, каквито никой друг в историята не е направил.

17.13 ПАРИЖ: Полицията евакуира сградите около супермаркета във Венсен.

Хората се извеждат от сградите около супермаркета. Затварят се и училищата в района. Френската полиция помага на хората да напуснат района.

17:10 ч. ПАРИЖ: Исканията на похитителя от Венсен

"Похитителят от Венсен (32-годишният Амеди Кулибали) е заплашил да убие всички заложници, ако жандармерията атакува сградата, в която братята Куаши са се барикадирали в Дамартен", заяви полицейски източник пред Le Figaro. За полицията вече няма съмнение, че двете заложнически кризи имат ясна връзка.

17:00 ч. ПАРИЖ: Евакуация в еврейския квартал

Всички магазини и бутици по ул. "Рю де Розие" в еврейския квартал в 4 район в центъра на Париж са затворени като превантивна мярка.

 

16.50 ч. ДАМАРТЕН: Полицията евакуира училищата в района на печатницата, в която се укриват братята Куаши.

Мястото е обградено от полицията. Снайперисти са разположени на покривите на околните сгради. Отряди с елитни командоси са обдрадили двуетажната сграда, в която двамата държат заложник. Печатницата е ръководена като семеен бизнес.

По-рано през деня двамата похитители са откраднали Пежо 206 от жена в около 10.40 сутринта българско време и са се насочили към летище Шарл дьо Гол, когато са пресрещнати от тежко въоръжени полицаи. Тогава мъжете са изоставили колата и са избягали през полето към печатницата.

16:45 ч. ПАРИЖ: Призив към медиите за внимание при отразяването на кризата

Върховният съвет по аудиовизуални медии (CSA) призова телевизиите и радиата във Франция да "реагират с най-висока степен на внимание", когато отразяват събитията в страната. Без да споменава специално полицейските акции за решаването на заложническите кризи в Дамартан и Венсен, CSA призовава да се вземе под внимание, че полицията трябва да осигури безопасността на екипите си и същевременно да изпълни мисията си с "нужната ефикасност".

16:35 ч. ПАРИЖ: Няколко души са избягали секунди след атаката във Венсен

Някои от клиентите на обсадения супермаркет във Венсен, Париж, са успели да избягат в началото на заложническата криза, съобщава Le Figaro, като се позовава на източник от полицията.

"Хората пазаруваха, когато мъжът влезе в магазина и започна да стреля с автомат навсякъде. Две секунди по-късно се спасих. Стрелбата продължи и след това", споделя свидетел на престъплението пред радио Europe 1.

16:30 ч. ПАРИЖ: Фалшива тревога на площад "Трокадеро"

Вътрешният министър Бернар Казньов обяви, че евакуацията при площад "Трокадеро" се е наложила заради сигнал за опасност. Сигналът е бил проверен и е установено, че няма заплаха за сигурността на хората в региона.

16:15 ч. ПАРИЖ: Кой е Амеди Кулибали?

32-годишният мъж, който взе заложници във Венсен, Париж в 13 ч., е издирван от полицията заради стрелбата в Монтруж. Той беше осъден на 5 години затвор по делото за опита за бягство на ислямиста Смаин Аит-Белкасем, който е бивш член на Въоръжената алжирска ислямистка групировка (GIA). Белкасем е осъден през 2002 г. на доживотен затвор за съучастие в атентата срещу станцията на градската железница при Музея д'Орсе в Париж (1995 г.).

Според Le Monde Кулибали и Шериф Куаши (един от атентаторите от "Шарли Ебдо) са двама от най-отдадените последователи на осъдения терорист Джамел Бегал. Проследени телефонни разговори показват, че двамата са посещавали дома на Бегал в Мурат, Южна Франция.

Хаят Бумедиен (26 г.) е приятелка на Кулибали от 2010 г. и е живяла в дома му, докато той е излежавал присъда в затвора.

16:00 ч. ПАРИЖ: Полицията евакуира Площад "Трокадеро"

Полицията е започнала евакуация на един от най-посещаваните туристически обекти в Париж - площад "Трокадеро" край Айфеловата кула.

Движението по околовръстния път на Париж е прекъснато в двете посоки, има забавяния на трафика на градския транспорт, заради заложническата криза при Порт дьо Венсен в Източен Париж.

15:50 ч. ПАРИЖ: Лицата на заподозрените

Френската полиция пусна снимките на жена и мъж, които са обявени за издирване. Полицията предупреждава, че лицата са въоръжени и много опасни.

Мъжът - Амеди Кулибали (р. 27/02/1982) е стрелецът, убил един полицай и ранил още двама души в Монтруж в четвъртък. Кулибали държи заложниците в супермаркета във Венсен. Хаят Бумедиен (р. 26/06/1988) е бивша приятелка на Амеди Кулибали.

Твърди се, че Кулибали е близък приятел на братя Куаши, атентаторите от Charlie Hebdo. Опасенията са, че атаката е организирана от терористична мрежа.

15:00 ПАРИЖ: Две жертви при втора заложническа криза

Въоръжен мъж е нападнал еврейски магазин за хранителни стоки в парижкото предградие Венсен, докато цялата мощ на френските сили за сигурност е концентрирала вниманието си върху обезвреждането на двамата атентатори от Charlie Hebdo.

AFP съобщава, че около 13 ч. местно време във Венсен, в близост до околовръстното шосе на Париж се е чула стрелба в магазин за хранителни стоки. Един човек е ранен тежко при престрелката. Атентаторът е взел заложници, според France 24 в супермаркета са се намирали най-малко 6 души по време на атаката.

15:00 - ДАМАРТЕН: Обсада на братята Куаши

Заподозрените за атентата над сатиричното списание "Шарли Ебдо" в сряда са обградени от полицията. Има ранени при престрелка между братята Шериф и Саид Куаши полицията край градчето Дамартен-ан-Гоел. В преследването на двамата участват 5 хеликоптера. Френските антитерористи се опитват да установят контакт с двамата мъже.

 

Oще: атаки  заложнически кризи  париж  тероризъм  франция  шарли ебдо 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

3 Thea Atanasova | 09.01.201523:51

Уебкафето, извинете ме, не знаех, че не триете само най-тъпите коментари!
Не знам дали ще мога да измисля нещо толкова тъпо, че да не го изтриете.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

2 John Smith | 09.01.201518:43

Пак ни изкъпаха с хладка вода .....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.04.2011, 11:42

1 Preslav Ganev | 09.01.201516:06

Какви са тия плюсове в заглавието?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани