Мъртвороден консенсус за абортите в Европа | webcafe.bg
newscafe

Мъртвороден консенсус за абортите в Европа

Webcafe.bg
14.05.2015, 17:39 (обновена 16.05.2015, 18:20)

1 от 5 снимки Назад Напред

аборт, аборти, протест, раждаемост

Снимка: © Getty Images

Незаконни аборти причиняват 16% от смъртните случаи на родилки в развиващите се страни

Престъпление ли е да направиш аборт? Убийство ли е да премахнеш нежелан плод? Грях ли е това или право на всяка жена? По тези въпроси, които вълнуват всяко едно общество, Европа ще трябва да постигне консенсус. На пръв поглед, с оглед либералния подход на Съюза към правата на жените, решението не изглежда особено трудно. Ключовото е, че то трябва да е единодушно. А по теми като тази, никога не е имало, няма и едва ли ще има единно мнение.

Незаконни аборти причиняват 16% от смъртните случаи на родилки в развиващите се страни, или 47 000 случая всяка година. Това сочи статистиката на Европейската комисия (ЕК), което ги прави една от водещите причини за майчина смъртност.

Държавите от Европейския съюз (ЕС) се оказаха в деликатна ситуация. Двата „лагера" в Европа са ситуирани на различни брегове - за едните абортът е право, за другите - престъпление. Една от целите за развитие на хилядолетието на ООН е намаляването на смъртността по майчинство.

Разрешаването на проблема обаче безспорно е задача заради деликатни въпроси като законността на абортите както в самите развиващи се държави, така и в държавите донори. Разделението по темата между държавите членки в ЕС прави изготвянето на единна позиция по въпроса на европейско ниво почти невъзможно, но пък от друга страна - наложително.

"Сексуалните и репродуктивните права засягат чувствителните теми за аборта и контрацепцията", казва дипломат от Париж, след като Франция се ангажира със задачата да изготви общоевропейското становище по въпроса преди провеждането на следващата среща на Съвета по външни въпроси на 26 май, пише „Евроактив".

Мнозинството от държавите-членки на ЕС подкрепят мерките за защита на сексуалните и репродуктивните права. Сред тях са Франция, Германия, Великобритания, Португалия, Гърция, Холандия, скандинавските страни и др. Малцинството обаче силно се противопоставя на подобна идея. В Унгария и Малта, подкрепени от Полша, Испания и Ирландия, настроенията са на другия полюс.

В Малта абортите са нелегални и дори криминализирани. Липсата на консенсус по темата е драматична, тъй като Съветът на ЕС трябва да взима решения единодушно. "За Малта насърчаването на зачитането на сексуалните и репродуктивните права в политиката за развитие на трети страни би било равностойно на признаване на абортите за легални", коментира източникът на Евроактив. Ирландия е склонна да дебатира по темата.

Още по-сериозни са разногласията в рамките на ООН. Държави като Саудитска Арабия и Ватикана, например, умишлено блокират прогреса по дебатите. Мнозина критикуват римокатолическата църква, че изпраща послания като това, че абортът е нещо, много по-лошо от изнасилването.

Преди 2 дни в Парагвай беше арестуван мъж, изнасилил 10-годишната си доведена дъщеря. Властите в страната отказаха аборт на момичето, което е бременно в 5-ия месец. В страната абортите са абсолютно забранени, дори когато става дума за жени, жертви на престъпление. Световната здравна организация обаче е категорична, че бременността на изнасиленото дете е опасна, може да доведе до усложнения, дори смърт. И докато едно 10-годишно дете се готви да стане майка, неговата е арестувана заради неполагане на грижи.

"Държавата, която и да е тя, няма право да се намесва в казуса за абортите, да разрешава или забранява на жена да извърши аборт по свое желание, било то причините за това да са изнасилване, инцест, риск за родилката или за бебето, както и случаи на нежелана бременност". На това мнение е 26-годишната Христина. Тя е категорична, че абортът е личен човешки избор, за който всеки сам поема отговорността и евентуалната последваща травма. "Не адмирирам износване на плода и даване на нов живот, единствено поради страх от усложнения и невъзможност за забременяване в по-следващ момент от житейския път на човек", казва тя.

Франция подготвя писмо, в което призовава темата за абортите да бъде отворена за преговори на европейско ниво. Инициативата вече е спечелила подкрепата на Белгия и Швеция, а Париж се надява да събере повече подписи от държавите-членки.

„Амнести Интернешънъл" на свой ред отбелязва, че е немислимо да се работи по въпроса за здравословното състояние на майките, без решаването на правната рамка около аборта.

През май 2013 г., Съветът на външните министри на ЕС прие текст, в който се подчерта значението на "сексуално и репродуктивно здраве и права". Въпреки че документът бе приет единодушното от държавите-членки, малтийският министър бързо оттегли подкрепата си пред пресата.

Какъвто и да е резултатът от дискусията по темата на европейско ниво, въпросът за сексуалните и репродуктивните права все още трудно успява да се изкачи на върха на дневния ред на международното развитие.

Къде сме ние?

Статистиката за абортите в България през последните около 60 години показва, че броят започва да нараства. Той не слиза под 100 000 годишно, а за определени години броят на легалните аборти достига около 160 000. В световен мащаб страните с най-много аборти са Китай, държавите от бившия Съветски съюз и Източна Европа.

През 2012 г. е имало един аборт на всеки две раждания в България. Общо за страната спонтанно изхвърляне на плода през 2014 г. са преживели близо 9000 бременни, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи. В същото време през миналата година в родилните домове в страната са проплакали 62 962 бебета.

Акушер-гинекологът д-р Владимир Цеков обясни пред Webcafe, че е почти невъзможно Европа да стигне до единомислие по темата "аборт". Верските, социални и други различния са основната пречка за това. По думите му у нас няма особено голям "пазар" на криминалните аборти, тъй като процедурата не е чак толкова скъпа, а и е напълно законна за пълнолетни жени, а при непълнолетните е нужно съгласието на родител. Самият той призна, че рядко се съгласява да извършва аборти, тъй като това е "неприятна процедура", а и като лекар има правото да откаже. Д-р Цеков смята, че контрацепцията, превенцията и кампаниите за образоване на малцинствените групи по темата са пътят за ограничаване на абортите.

В България се разрешава извършването на аборт по желание до края на 12-ата седмица от бременността. Според българското законодателство за извършване на аборт извън медицинско заведение със съгласието на бременната жена се присъждат до 5 години затвор за извършителя на манипулацията. Ако той няма медицинско образование и е махнал плода на повече от една жена, наказанието е затвор до 8 г. Бременната жена не носи никаква наказателна отговорност, включително за подбудителство и помагачество.

Млади майки

Най-младите майки в Европейския съюз са в България и Румъния, показват оповестени наскорo с данни на европейската статистическа служба Евростат. Според статистиката през 2013 г. жените в България са раждали първото си дете средно на 25,7-годишна възраст. Непосредствено след тях се нареждат жените в Румъния, които са ставали майки средно на 25,8-годишна възраст.

Данните сочат, че като цяло жените в Централна и Източна Европа са ставали майки особено рано: в Латвия, Естония, Полша, Литва и Словакия това става средно на 26-годишна възраст. В Южна Европа жените са раждали първото си дете значително по-късно. Статистиката показва, че в Италия това става средно на 30,6 години, в Испания - на 30,4 години, а в Гърция - на 29,9 години.

В ЕС средната възраст, на която жените раждат за първи път, е била 28,7 години. В Германия жените стават майки средно на 29,3 години. Над 127 000 жени в ЕС са родили първото си дете на възраст под 20 години, а около 65 500 - на възраст от 40 години нагоре. Данните показват, че в ЕС през 2013 г. над 80 процента (82,6 на сто) от ражданията са били на първо и второ дете, а ражданията на трето дете са били 11,8 процента. Ражданията на четвърто и последващо дете са били 5,6 процента.

За абортите скептично

На 24 април 2015 г. в Бюрото на парламентарната асамблея при Съвета на Европа бе внесена „Петиция за правата на новородените, които са оцелели при аборт". Тя е инициирана от „Европейския център за право и справедливост" и подкрепена от Международната католическа служба. Подписана е от около 185 000 европейски граждани.

Петицията моли парламента да вземе под внимание положението на децата, които са оцелели при аборт, да осъди практиката на убийство на новородени деца и да напомни, че всяко родено живо човешко същество има правото на зачитане на живот и заслужава да се полагат грижи за него, без значение на обстоятелствата при самото раждане. Всяка година много деца се раждат живи след медикаментозни индукционни аборти, извършени след 20-та седмица от бременността.

Около три четвърти от абортите са на жени, които са започнали да правят секс на 16-годишна възраст или по-рано. Статистиката показва също, че 40% от жените, които са започнали полов живот много рано, най-вероятно ще направят аборт.

"Тъй като сме вярващи в Бога, сме против всяко убийство, каквото се явява абортът. И то убийство на абсолютно беззащитно невинно същество. Има все още важаща заповед от Десетте Божии, която гласи "Не убивай". Даването на живот е само и единствено приоритет на Бога". Това каза за Webcafe Йоланта Йовчева, която е част от кампанията "Истината за аборта". В социалната мрежа инициативата има близо 1400 последователи.

"Жените, които претендират за някакво право на аборт или контрацепция с лекарства, чрез което убиват заплодените ембриони в действителност, всъщност претендират за правото си на убийство", допълва Йовчева. По думите й узаконяването на правото на аборт е узаконяване на убийство и неуважение към живота. Според Йовчева, ако всяка жена разбере какво всъщност е абортът, първо би осъзнала, че извършва престъпление, а после би се замислила дали да вкара себе си в подобен грях.

Oще: аборт  аборти  европейска комисия  европейски съюз  ек  ес  контрацепция  майчинство  раждаемост 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани