"Монд": Българските власти издигнаха телена стена срещу нелегалните мигранти | webcafe.bg
newscafe

"Монд": Българските власти издигнаха телена стена срещу нелегалните мигранти

Webcafe.bg, по Le Monde
12.05.2015, 11:29 (обновена 12.05.2015, 12:50)
монд - бежанци - граница - ограда

Снимка: © Le Monde

На няколко километра от новата преграда други телени огради ръждясват насред пущинака. Това са останките от Желязната завеса на Студената война.

Срещу незаконните мигранти българските власти издигнаха телена стена, пише френският в. "Монд" в пространен репортаж с множество слайдове и кадри от България.

Многобройни са мигрантите, които преминават българската сухопътна граница, входната врата на Европа, посочва изданието, цитирано от БТА. През 2015 г. 5486 чужденци, повечето от които сирийци, са влезли в най-бедната страна на ЕС. Това е три пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. Половината от тези хора са дошли нелегално, въпреки наличието на ограда от бодлива тел с дължина 30 километра, която препречва част от границата с Турция. Властите на България предвиждат да удължат антимигрантската ограда с 130 километра, за да "контролират" влизанията на незаконни мигранти.

В пространния материал са представени разкази на мигранти, успели да влязат от Турция в България, като тяхното проникване е сравнено с превземане на крепост. Белязана от този миграционен натиск, най-бедната страна в ЕС се барикадира все повече и повече. През 2014 г. тя получи 15 милиона евро от ЕС за защита на границите и те ще бъдат отчасти използвани за разполагането на камери по цялата дължина на границата с Турция, а стената ще бъде удължена от юни.

В репортажа се цитира българския полицай Пламен Динев, който е част от полицаите, охраняващи границата. Пред в. "Монд" той разказва, че за удължаване на телената стена ще бъдат използвани най-високите и най-труди за преодоляване телени заграждения. Сметката може да излезе 46 милиона евро, но България ще има една от най-добре охраняваните граници, посочва Пламен.

Според организации като Агенцията за бежанците към ООН тази телена стена увеличава риска за мигрантите, принудени да плащат по-скъпо на трафикантите, за да поемат по други опасни пътища, казва Борис Чеширков, говорител на представителството на агенцията за България, цитиран от в. "Монд". В репортажа се допълва, че от другата страна турските военни са критично настроени към оградата.

Самият полицай Пламен Динев признава, че темата за оградата е деликатна, посочва изданието. В репортажа се изброяват селата, в които в България се озовават мигрантите, след като са успели да влязат нелегално в страната. Жители на тези села също свидетелстват в репортажа.

Припомня се и къде се настаняват мигрантите в България, както и по колко хиляди евро са платили те на трафикантите, за да проникнат в страната. Цените са между 2000 и 3000 евро, а за достигане до други страни в Европа са между 5000 и 6000 евро, посочва изданието, позовавайки се на разкази на мигранти.

На няколко километра от новата преграда други телени огради ръждясват насред пущинака. Това са останките от Желязната завеса на Студената война, която преди 25 години изолираше комунистическия свят от Западна Европа, посочва изданието. В репортажа "Монд" хвърля поглед и върху живота на мигрантите в лагера Военна рампа.

През 2014 година страните от ЕС са предоставили закрила на над 185 000 души, търсещи убежище, сочат данните на Евростат. Това представлява ръст от 50% спрямо 2013 година. От 2008 година насам над 750 000 търсещи убежище хора са получили в ЕС статут, който им дава закрила. Сирийците, които са получили защитен статут, възлизат на 68 400 души, или 37% от общия брой на бенефициентите на подобен статут. Следващите по численост мигранти, на които ЕС е оказал защита, са от Еритрея (14 600 души, или 8%) и Афганистан (14 100 души, или 8%). Трите нации представляват над 50% от мигрантите, които през 2014 година са получили защитен статут в ЕС.

Oще: le monde  бежанци  граница  мигранти  монд  ограда  стена 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.09.2014, 23:41

1 1Sion1 | 12.05.201514:01

Дано да успеят да спрат тази напаст от азиатци и африканци. Бесен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани