Стефан Цанев отказа "Златен век" заради ДС | webcafe.bg
newscafe

Стефан Цанев отказа "Златен век" заради ДС

Webcafe
09.01.2017, 14:47 (обновена 09.01.2017, 14:56)
стефан цанев

Снимка: © БНТ

Големият писател, поет и драматург Стефан Цанев обяви, че не желае да приеме наградата "Златен век" на Министерството на културата, която трябваше да получи на 10 януари.

Причината, която Цанев посочва за отказа си, е решението на министър Вежди Рашидов да присъди същата награда на Димитър Иванов - последния началник на VI отдел на Шесто управление на Държавна сигурност.

Стефан Цанев описва Иванов като "един от висшите началници на Държавна сигурност - най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим" в отворено писмо, публикувано през БТА.

"Държавна сигурност носи вината за хиляди погубени съдби, много от тези жертви бяха хора на изкуството. Награждаването на един от висшите й ръководители с най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век", означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви.

Съжалявам, но да приема тази награда, би значело, че съм съгласен с този Ваш акт", посочва Стефан Цанев.

Димитър Иванов получи наградата през ноември 2016 г. по предложение на Съюза на архитектите в България.

Oще: гестапото  димитър иванов  драматург  държавна сигурност  златен век  министерство на културата  митьо гестапото  награда  писател  стефан цанев  шесто управление на дс 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

52 Dox | 12.01.201723:12

Поздравления, Алилуйщина!
Позволявам си, обаче, да изразя различно мнение относно периода 44-89 г. За мен той не е колониален, а точно обратното. В икономиката класическото взаимоотношение между метрополия и колония е, че метрополията /ние, в този период/ внася суровина, а изнася готов продукт. За това и вървеше вица, че СССР е колония на България. Сега, обаче сме си типична колония. При това от африкански тип. Бързо оглупяващо население. Разрастваща се неграмотност, износ на суровини и внос на готови продукти. А разликата в цените между първите и вторите я покриваме със заеми. Класика! Въпросът е - до кога? Ами до тогава, докато банкерите не решат, че е дошло времето за поредното стрижене на овце /както преди 2 години с Гърция/. А те това го правят от близо 2000 години насам на всеки 10-15 години. Ортодоксалните икономисти викат на това криза, но то всъщност не е. По-скоро прилича на производство на свинско.

Нищо. Важното е да видим най-после сметката на онези копеленца от 6-то.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

51 Алилуйщина | 12.01.201718:48

dedo adji | 12.01.201710:16
-----------------

Дедо Аджи,на теб ще отговоря.
Много,ама много по- малък съм от теб.Не съм комунист,нито моите родители,нито имам общо с 6-то управление. Не страдам от комплекси. Имам си своите положителни и отрицателни черти, като всеки човек. С две ръце съм, с два крака, с две уши, един нос и т.н. Все неща дето всички хора се раждаме с тях. Това което ме отличава от едни и сбира с други е коренът ми. Аз си го знам моят.

Дядо ми е направил родословно дърво на рода си след Освобождението насам. Все са били българи. С една вяра, едно мислене, едни имена. Всички са говорели български език и са живели в България. От тях има военно служещи,убити и ранявани във войни, управници, земеделци, овчари и др., начетени и не толкова, но всички са имали една позиция - че това е нашата страна. България. Той все я нарича Татковина...Та,аз съм си един родолюбец по убеждение и възпитание/като теб/.На първо място,преди дом и семейство, винаги поставям родината си.Имам обич към Отечеството и това чувство е определящо за поведението ми.

Няма да споря ,кога сме загубили суверенитет/1918-44-89/ и кога били колония.

Гръбнакът на всяка цивилизация е материалната култура и стопанският живот на народа.Всяка цивилизация се основава на най-важните си качества, които трябва да притежава:

* Силна държавност
* Развита материална култура
* Собствени духовни традиции
* Свой собствен език

Сложи ръка на сърцето си и бъди честен,през кой колониален период сме се доближили най- много от горе изброените качества?!
Лично за мен е времето/44-89/. И тъй като държа на страната си,си затварям очите за 6-то управление,доноси,репресирани хора.Сега подобни неща нямаме,или поне не се чува,имаме демокрация изродена в слободия,свобода на словото,толерантност,всичко,но без държава.При тези условия България загива,бавно и сигурно. Днес думите Родина и Отечество не се употребяват от държавници и политици, те казват „тази страна”. Загиваме не само като нравственост и духовност, но и физически като нация.

Съгласен съм,че българският национализъм бе мачкан,но какво е сега?! Същото,че и по-лошо- по-рано бяхме интернационалисти, сега сме глобалисти.Извършва се подменяне на националното съзнание на българина с „европейско”, „световно”. А държавата/ако може да се нарече така/ работи днес против себе си, защото не признава и националните ни герои.Днес „национализъм” не е ли мръсна дума у нас? Не дай си, Боже, да кажеш, че си патриот и обичаш България.

За това избрах да си затварям аз очите,за злина/ 44-89/по-малка от другите.

Пожелавам ти приятна вечер!
   

оценка

+8 -1

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

50 SamVaims | 12.01.201711:41

Дядо, изрично написах "социалистическо". Като това на Орешарски. Разликата между комунисти и социалисти е тази, че първите не участват в избори, а вземат властта с насилие. Вероятно считат изборите за някаква буржоазна изгъзица.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

49 Dox | 12.01.201711:29

Браво Алилуйщина! Както винаги коментар на място и подкрепен с факти. Дедо ти Аджия нещо ми се види като съвсем е изперкал. Сигурно пак се претоварва напоследък. А СамВаймс няма какво да го коментираме - той има нужда от дълги и продължителни сеанси с психолози или пък с психоаналитици. Сега така е модерно да се казва. Звучи някак си така - по-американски и цивилизовано. Само за сведение - при 80 милиона население, в САЩ има 1.5 милиона психоаналитици. Да видим ние кога ще ги "стигнем".

Все пак един съвет - наближава време, когато Шесто и комунистите или пък фашистите и капиталистите, вече няма да могат да служат като оправдание за каквото и да било или пък като причина за каквото и да било. Така че не е зле някои да вземат мерки още от сега.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

48 dedo adji | 12.01.201710:22

Сам, прощавай за неуместното любопитство, ти как участва в сваляне на комунистическо правителство. За себе си признавам, че и през 89-та и през 97-ма бях извън България, което не ми прави чест. Още, и досега се срамувам пред себе си, че гласувах ЗА поздравителна радиограма за 70 годишнината на Тодор Живков.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

47 dedo adji | 12.01.201710:16

Алилуйщина, много пъти съм бил съгласен с теб и съм те подкрепял, но с този бълвоч нагази с двата крака в отходния канал и се легитимира като бивш (а защо не и настоящ) агент на 6-то управление.
България е загубила суверенитета си през 1918г., и ако до 44-та са правени опити да се възвърне, след това сме чиста проба колония, със смяна на господаря. Енергийни проекти се налагаха и преди 89-та, само че от друго място.
От всички благини на социализъма, които ни предлагаш е вярно само това, че не се допускаше турска партия. (както и никаква друга българска освен БКП) А дълги години се мачкаше българският национализъм и се пдокрепяше турското самосъзнание. Вярно, че не се допускаше и циганите да безчинстват, но това го вършеше МВР. Макар и доста по-малко, тежки престъпления имаше, но се заглушаваха и оставаха известни само на близко свързаните. То всичко се заглушаваше. Колко души са чули за 11-те отровени с СО2 в корабостроителницата или за преобърнатия белославски ферибот, където и досега не е известно колко са загиналите? Проституция имаше, нямаше магистралки. Дрогата не беше непозната, само не се продаваше и в училищата. И ако всичко това беше в пъти по-малко, заслугата не е на ДС.
Добре изреждаш функциите на ДС и всяка подобна служба, но защо пропускаш функциите на своето управление. Широкомащабно следене на всичко и всички, развращаване на хората да доносничат за колеги, приятели, дори роднини. Познато ми е, защото съм бил вербуван за ухо по линия на идеологическата диверсия. Като видяха, че съм ухо с памук и от мене файда няма, ме оставиха на мира. И понеже суровите години бяха отминали, като дребна риба, сметнаха, че глухата линия е достатъчно наказание.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

46 SamVaims | 12.01.201709:18

Преди няколко дни се навършиха 20 години от едно важно събитие - оставката на едно българско социалистическо правителството. Причините:
http://www.capital.bg/shimg/zx620_2898201.jpg
Пълен текст на стенограмата:
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/1998/01/10/242466_10_ianuari_1997_v_stenograma/?ref=miniurl&
Не си истински българин, ако не си участвал в свалянето на поне едно социалистическо правителство. Това трябва да се помни и да не се забравя никога.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

45 7 | 11.01.201718:16

Смее се

Сори за грешката- Тери сигурно се върти...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

44 7 | 11.01.201718:06

СамВайнс

Съжалявам, не смятам, че е така. Според мен, именно разтегливите понятия ни докарват бели. Не делегирам,като избирател, и доколкото това зависи от мен Усмивка , никакви права за насилие никому. В този смисъл, полицията, съдебната с-ма и администрацията би трябвало да въвеждата ред по най-миролюбивия възможен начин- като блокират, и то най-вече превантивно!- насилието във всичките му видове, вкл кражба, лъжа и пр. Това би трявало да е идеала, според мен, но много зависи от качествата и подбора на кадрите, както и от манталитета на началниците им... Изобщо, темата става протяжна, навлизаме в полето на философията, изкуството, образованието, науката и пр.

Поздрав.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

43 Люба6а | 11.01.201718:04

защо ми се нрави "кафето"? защото тук може и да не сме перфектни,но има хора с чиста съвест и морал,неунищожени от червената чума,която съсипа България !! Отегчен
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани