Социалното министерство обмисля стимул за работещи майки | webcafe.bg
newscafe

Социалното министерство обмисля стимул за работещи майки

Webcafe
12.07.2016, 16:28 (обновена 12.07.2016, 17:16)
зорница русинова

Снимка: © BG on air

Ако се върнат по-рано на работа, майките ще получават допълнителни 50 процента от обезщетението за майчинство, докато детето им навърши 12 месеца.

План за промени в Кодекса за социално осигуряване предвиждат стимул за работещите майки, ако се върнат на работа, преди детето да е навършило една година. Тогава те ще получават допълнителни 50 процента от обезщетението за майчинство, докато детето им навърши 12 месеца. Това каза на пресконференция социалният министър Зорница Русинова.

Министърът информира, че е започнала работа по промени в Закона за насърчаване на заетостта, сред които е уреждането на възможността представители на Агенцията по заетостта, областните управители, общините и местни работодатели, синдикати на всеки 6 месеца да подготвят по методология на социалното министерство прогнози за нуждите от работна ръка по сектори, браншове и региони. Очаква се тази инициатива да стартира това лято, като ефектът ще се усети следващата година.

Освен това министърът съобщи, че с промените в закона ще може и да се стимулира мобилността на работещите и на тези, които са регистрирани в бюрата по труда, когато те си намерят работа в населено място над 50 километра от родното им. Тогава те ще получават през първата година до 200 лева за наем, детска градина, режийни разходи.

Условието е хората да са на постоянно работно място. Към момента е заявен интерес от около 1000 безработни.

Парите ще са достъпни след приемането на законовите промени в НС и те ще се заложат в Националния план по заетостта за следващата година.

Oще: бебе  бебета  дете  детство  закон за насърчаване на заетостта  зорница русинова  кодекс за социално осигуряване  русинова  социално осигуряване 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

2 Manuela Gerenova | 13.07.201614:40

Никой никого от никъде няма да откъсва. Това ще е просто стимул част от жените да не изоставят кариерите си и раждането да не означава край на професионалното им развитие. Това означава повече ценни кадри за страната, защото, каквото и да си говорим, за три години се губи тренинг.
Даже напротив, това би стимулирало сриналата ни се раждаемост - важно е полека-лека на раждането да спре да се гледа като на край на всякакъв предишен живот за всяка жена. Толкова много момичета са почнали работа, която им доставя удоволствие, и перспективата да я зарежат не им се нрави. Ами, ето един стимул да се престрашат.
И в крайна сметка никой не говори за нищо насила.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 17.03.2015, 13:50

1 angelvarna | 13.07.201611:58

Цели 160лв бонус за да откъснеш майката от детето на такава ранна възраст?!? Шокиран Объркан
Ами, не, благодаря Удивителна
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани