Петочлена окончателно се мести от НДК | webcafe.bg
newscafe

Петочлена окончателно се мести от НДК

Webcafe.bg
18.12.2014, 16:45 (обновена 19.12.2014, 15:12)
Паметник 1300 години България пред НДК

Снимка: © Аrhitektura.bg

Паметникът „1300 години България" отдавна се руши и се наложи части от него да бъдат премахнати, за да се обезопаси, с което си заслужи място в графския фолклор като Петочлена

След 14 години на разруха и спорадични дебати, Столичният общински съвет сложи край на сагата с паметника „1300 години България", известен сред столичани повече като Петочлена.

Монументът, построен пред НДК в средата на 70-те години на миналия век от комунистическата власт, ще бъде премахнат, а новата му локация ще се уточнява допълнително.

На мястото ще бъде възстановен царският Войнишки мемориал в памет на жертвите от софийските І-ви и VІ-ти полкове в Балканските и Първата световна война - в защита на това имаше и декларация, подписана от 14 организации и настояване от Министерството на отбраната.

От Войнишкия паметник са останали няколко паметни плочи с имена на загиналите, както и оригиналният лъв. В оригиналния вариант статуята е поставена между три масивни и високи стени, разположени П-образно, върху които са изписани имената на 3000 души.

Решението бе взето с 43 срещу 4 гласа, както се очакваше с подкрепата на десните съветници, а една от възможните нови дестинации е „Южният парк". Логично, защитниците на монумента бяха общински съветници от БСП.

Според социалиста Николай Белалов няма финансови разчети колко ще струва премахването на стария паметник и реконструкция на войнишкия мемориал, чийто останки се съхраняват във Военноисторическия музей.

През годините имаше какви ли не идеи за паметника - от възстановяването му в оригинален вид, през превръщането му в информационен център и „водна стена", до пълното му разрушаване. Преди два месеца столичната управа пусна конкурс за преустройство на паметника и мястото около него, но нито едно от предложенията не бе одобрено от журито.

Авторът проф. Валентин Старчев не одобрява преместването на бетонния мастодонт и твърди, че никой не го е питал как би решил проблема с грозната гледка, в която се е превърнал.

„Там паметник няма, има остатъци от паметник, които са опасни. В същото време ние искаме да запазим скулптурите, които са много добри, така че съветниците ще обсъдят кое да бъде това място", коментира по-рано кметът Йорданка Фандъкова.

Остатъците от „1300 години България" ще бъдат запазени и възстановени. Както подобава на комунистическата архитектурна традиция, внушителният „1300 години България" е построен за рекордно кратко време - 8 месеца, за да съвпадне откриването му с XII конгрес на БКП, но според Чобанов бързото строителство е некачествено.


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани