Пчелари излизат на протест заради пестициди | webcafe.bg
newscafe

Пчелари излизат на протест заради пестициди

Webcafe
21.03.2016, 13:04 (обновена 21.03.2016, 13:09)
пчели

Пчеларите отправят 12 искания към земеделското министерство

Пчеларите излизат на протест на 25 март заради две заповеди на Агенцията за безопасност на храните за използване на пагубни за пчелите пестициди. Протестът е организиран от „Обединен български пчеларски съюз" и ще се проведе между 13 и 15 часа пред Министерство на земеделието и храните.

Двата неоникотиноидни пестицида за обеззаразяване на царевица и слънчоглед са опасни за пчелите, докато съществуват и далеч по-безвредни препарати. Според печеларите администрацията поощрява използването на неоникотиноидите въпреки съществуващата забрана.

Те отправят 12 искания, на които не са получили отговор през последните години:

Промяна в Закона за пчеларството и отмяна на поправката, която дава възможност на група пчелари от развъдните асоциации да третират пчелни семейства със забранените антибиотици и сулфонамиди.

Броят на пчелните семейства да може да се регулира в зависимост от площта на имота, от типа на населеното място и от медоносната база.

Да се създаде лаборатория за анализ на загиналите при отравяне пчелни семейства в резултат на растително-защитни мероприятия.

Създаване на механизъм за обезщетение на пострадали пчелари с лабораторно доказан масов мор, вследствие на отравяне или заразно заболяване на пчелните семейства през последните пет години.

Да се забрани напълно използването на пестициди /неоникотиноиди/, поради тяхната силна токсичност спрямо пчелите.

Всички пчелари с регистрирани пчелини да могат да участват в европейските програми.
Пчеларството да бъде вкллючено в Общата селскостопанска политика 20/27.

Пчеларите да бъдат директно субсидирани.

Пчеларите да бъдат освободени от данъци до края на настоящия програмен период.

Примяна в член 5 на Закона за пчеларството, за да се намалят изискванията за представителната организация /съюз/ да има структури във всички области и в половината общини.

Да не се толерират една или друга пчеларски организации като обединителни. Да бъде създаден Закон за браншовите организации, премлив за всички пчелари.

 

Oще: държавна агенция за безопасност на храните  мзх  министерство на земеделието и храните  обединен български пчеларски съюз  пестициди  препарати  протест на пчеларите  пчелари  пчели  слънчоглед  царевица 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.