СФСМВР се възмути от проверките за полицейско насилие в Харманли | webcafe.bg
newscafe

СФСМВР се възмути от проверките за полицейско насилие в Харманли

Webcafe
28.11.2016, 12:12 (обновена 28.11.2016, 12:47)
полицаи

СФСМВР заявява, че институционалните проверки за полицейско насилие в нощта на бунтовете "действат демотивиращо на всички служители на МВР".

Синдикалната федерация на служителите на МВР се обяви против намеренията на прокуратурата да провери данните за превишаване на полицейски правомощия при щурма в лагера в Харманли на 24 ноември.

Държавното обвинение води досъдебно производство заради побой над двама мигранти.

От СФСМВР заявяват, че "твърденията за превишаване на правомощията при употреба на физическа сила и липсата на подкрепа от министъра на вътрешните работи (Румяна Бъчварова) са повод за притеснение".

"В Закона ясно е упоменато, че „полицейските органи осъществяват мероприятия за преустановяване на изпълнителното деяние, предотвратяване настъпването на престъпните му последици и ограничаване на техните размери" и категорично е написано, че „служителите на МВР при изпълнение на служебните си задължения са физически неприкосновени и се ползват с особената закрила на закона", казват в позиция на синдиката.

"Липсата на признание, или поне публична благодарност, за професионалното изпълнение на своите задължения и проявените смелост и кураж не изненадват представителите на СФСМВР. Обаче образуването на досъдебно производство срещу служители, които рискуваха живота си и защитиха гражданите на Република България. Обаче образуването на досъдебно производство срещу служители, които рискуваха живота си и защитиха гражданите на Република България и правовия ред в страната е лишено не само от смисъл, но и противоречи на нормата в ЗМВР, касаеща физическата неприкосновеност на служителя", пише още СФСМВР.

Синдикатът заявява, че институционалните проверки за полицейско насилие в нощта на бунтовете "действат демотивиращо на всички служители на МВР".

Междувременно в болницата в Ямбол беше прието 15-годишно момче от Афганистан в кома, със счупен череп и с мозъчен кръвоизлив. То е арестувано в нощта на размириците в бежанския лагер, а часове по-късно е загубило съзнание в ареста. Лекарите от болницата в Ямбол твърдят, че подобен кръвоизлив може да се предизвика при тежка травма.

Все още не са изяснени обстоятелствата около инцидента с непълнолетния мигрант.

До момента няма нито едно повдигнато обвинение за превишаване на правомощия срещу служител на полицията след размириците в Харманли. В операцията по потушаване на напрежението в четвъртък срещу петък участваха общо 459 полицейски служители от няколко ОДМВР в Южна България. Срещу мигрантите бяха използвани две водни оръдия и халосни патрони.

Oще: бежанци  бунт  бунтът в харманли  даб  държавна агенция за бежанците  имигранти  кандидат-бежанци  мвр  мигранти  петя първанова  полицейско насилие  правомощия  прокуратура  харманли 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани