Пореден случай на неетично отразяване на насилие над дете | webcafe.bg
newscafe

Пореден случай на неетично отразяване на насилие над дете

Webcafe
12.10.2016, 15:05 (обновена 12.10.2016, 15:22)
дете

Конкретният повод е отразяването на изключително тежкия случай на 14-годишно момиче, пострадало от сексуално насилие от последните дни.

За зачестяващи случаи на неетично отразяване на насилие над деца в медиите сигнализираха от Национална мрежа на децата. Структурата, която обединява 137 организации, е изпратила писмо до СЕМ и АБРО (Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори), в което остро ктритикува случаите, при които медиите не следват етичните стандарти при отразяване на теми, свързани с насилие над деца.

Конкретният повод е отразяването на изключително тежкия случай на 14-годишно момиче, пострадало от сексуално насилие от последните дни. Случаят е отразен в над 10 медии - телевизии, вестници и онлайн медии, като в много от тях присъстват освен информация за самоличността на детето, негови снимки, както и подробно описание на преживяното от него сексуално насилие.

Специалисти от неправителствени организации, които работят с детето, обръщат внимание на факта, че заради медийното разпространение на случилото се, всички съученици и връстници на детето в подробности знаят за преживяното, като повечето от тях са го научили именно от медиите. „Това допринася допълнително за утежняването на кризисната ситуация, в която се намира детето, като оставя траен отпечатък върху целия му живот и да има негативни последствия за психиката му", посочват от Мрежата.

От организацията отбелязват, че подобно отразяване нарушава както Закона за радиото и телевизията, така и Етичния кодекс на българските медии.

Показването на деца, преживели травма, което позволява идентифицирането им и подробното представяне на преживяното от тях, водят до редица негативни ефекти за детето - повторна травма, чувства на дълбок срам и гняв, промяна на отношението на връстниците му към него, риск от стигматизиране от страна на обществото, пишат от НМД (Национална мрежа за децата).

Oще: асоциацията на българските радио и телевиозонни разпространители  дете  дете жертва на насилие  деца  жертва на насилие  медии  национална мрежа за децата  нмд  радио  сайтове  сем  съвет за електронни медии  телевизия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани