5 процента от българите не са чели и една книга | webcafe.bg
newscafe

5 процента от българите не са чели и една книга

Webcafe.bg
02.04.2015, 18:06 (обновена 02.04.2015, 18:23)
Книжарница

Снимка: © Getty Images

Проучването показва, че четящите книги два пъти по-често се занимават с някакъв вид хоби

Малко над една трета от българите четат книги поне няколко пъти седмично (36%), което представлява ръст от 6 на сто спрямо 2009 г., показва изследване на читателските практики в България за 2014 година под ръководството на проф. Александър Кьосев.

Проучването показва, че четящите книги два пъти по-често се занимават с някакъв вид хоби. Те са с около 20% повече сред сърфиращите в интернет, както и сред ходещите на кино. Три пъти повече от останалите посещават театър, опера, концерт или балет. Четящите са цялостно по-активни в своите дейности в свободното време и са по-активни потребители на други културни жанрове. Те са по-активни политически и имат значително по-висока гражданска активност.

8 на 100 от пълнолетните българи не четат изобщо, 50 процента четат вестници, списания, електронна поща, а 41% от хората четат книги поне няколко пъти в месеца. 5 на 100 от българите не са дори прочели една книга в живота си.

Четящите книги са хора предимно от столицата и по-големите градове, най-вече в активна трудова възраст (до 60 г.), с по-висок социален статус: преобладаващо с по-високо образование и доходи, с по-престижни професионални занимания (работещи неръчен труд, интелигенция и свободни професии).

В групата на активно четящите почти отсъстват етнически турци и роми.

Сред младите хора, студентите са по-активни читатели от учениците - 55% от студентите четат книги, докато сред учениците това са 42%. Като правило тясно четящата аудитория (тези, които четат книги) е по-активна в четенето и на други източници като вестници, списания, включително в електронен вариант през интернет, блогове и постове, професионална литература.

Аудиторията на нечетящите е формирана от най-непривилегированите и уязвими групи от населението - предимно хора от селата и малките градове, възрастните поколения, с основно или по-ниско образование, ниски доходи, работещи неквалифициран труд, пенсионери, безработни, роми и турци.

Хората, които четат книги, са много по-активни по отношение на прекарване на свободното време. Те по-активно посещават културни събития като театри, концерти, кино, по-често пътуват или излизат навън (на разходки), прекарват повече време в интернет пространството. Те в много по-голяма степен възприемат четенето като ценност и го свързват с успеха в живота.

Според изследването съществува малка прослойка от културни елити са около 10-15%. Над 25% от населението в България живее в „културно гето", без шанс за достъп до основни културни блага като книгата и четенето (а друго изследване почти със сигурност би показало, че същото важи и за други културни интереси и компетентности).

През последната една година едва 14% от пълнолетните са прочели над 15 книги, а по-малко от половината от тях (6%) са прочели над тридесет. На противоположния полюс са приблизително две трети от пълнолетното население на страната (65%), като половината от тях (32%) споделят, че през последната една година не са прочели нито една книга, а останалите (33%) - максимум пет.

Приблизително една трета от пълнолетното население на страната посочва, че като цяло чете достатъчно (22%), много (6%) или дори твърде много (2%). Около 24% са на мнение, че четат малко, но изразяват желание и необходимост да четат повече. Другата половина от анкетираните посочват, че по-скоро не четат достатъчно, защото нямат възможност (19%), или считат, че няма нужда от това (27%).

Oще: книга  книги  четене  четене на книги  читатели  читателска аудитория  читателски практики 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.07.2013, 15:43

3 *666* | 06.04.201513:31

До кога ще се пускат фалшиви новини. Надали има и 0.001% от българоте, които да не са чели и една книга. Виж, за циганите - не вярвам да са само толкова, колкото са ги изчислили. Ама те ако са българи, то тогава аз не съм.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.09.2014, 23:41

2 1Sion1 | 02.04.201522:37

При положение че премиера на територията е с една , не виждам нищо изненадващо в този факт. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 02.04.201522:01

Древните са казали, че който трупа знания - трупа печал.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани