Древен, вечен и в 3D | webcafe.bg
newscafe

Древен, вечен и в 3D

Webcafe.bg
18.06.2015, 16:44 (обновена 19.06.2015, 14:04)
One Design Week, 3D mapping

Снимка: © One Design Week

Само може да предполагаме какво още ще има върху фасадата

Градските зевзеци са наясно що е то 3D мапинг, както и че има почва у нас. Игра на светлина върху сенките с удивителен резултат - доказателственият материал е скромен, но все пак е редно да го споменем преди да кажем какво предстои тази вечер в центъра на Пловдив.

Досега сме имали няколко очарователни лазерни нощи, ако броим „срутването" и дупката във фасадата на Народния театър, 3D прожекциите върху злощастния паметник пред НДК (може би най-хубавото нещо, което му се е случвало в последните десетилетия), както и няколкото иновации в телевизионен формат.

Добавяме и скромната инсталация, гримирала фасадата на Драматичния театър за Нощта на музеите в Пловдив през миналата година. Велико Търново също видя 3D мапинг на местната художествена галерия „Борис Денев", която се отличи с добавка от фолклорни мотиви в озвучаването.

И все пак какво представлява тази прелестна хипноза?

3D мапингът се появява за първи път в САЩ пред 60-те и 70-те години на миналия век, първоначално като атракция в увеселителния парк на Дисни, а след това се утвърждава като изразно средство в съвременното изкуство. Този метод може да бъде приложен върху различни по обем и големина обекти, включително и природни, а стойността на реализациите се движи в огромен интервал в зависимост от сложността.

Меко казано, това е художествен метод за триизмерни прожекции върху неравни повърхности, с който технологията и фантазията вдъхват неподозиран нов живот на иначе статичните им елементи. Илюзията е поглъщаща, а днес 3D мапингът е със статут на визуално изкуство.

Най-мащабната му проява ще се състои довечера в Пловдив - върху 1000 кв. м.

В 21:30 часа най-голямата досега в България интерактивна 3D инсталация "Cnnctr" (Конектор) ще освети фасадата на бившия Партиен дом на пл. „Централен".

Поводът е откриването на фестивала One Design Week, който в следващите 10 дни ще превърне градът на тепетата в балканска столица на визуалните изкуства. Шоуто ще може да се види всяка вечер до края на фестивала на 28 юни, щом падне мрак.

Ти участваш

Добрата новина е, че инсталацията може да бъде управлявана чрез апликацията Cnnctr за преносими устройства с iOS и Android платформи. Така всеки зрител, който свали безплатно приложението, може да даде своя принос за крайния резултат върху фасадата.

Изводът е ясен - зареждайте батериите, защото гледката си струва. Концепцията е вдъхновена от дигиталните взаимоотношения между хората и участието им в различни социални мрежи, а изпълнението е осъществено с подкрепата на Programista и Община Пловдив.

Организаторите на One Design Week са възложили амбициозната задача на пловдивския творчески колектив Мелформатор, които успешно провокира по няколко сетива едновременно. Петко Танчев е човекът, който стои зад цялата визуална част, музиката е дело на Атанас Динчев, разработката на мобилните апликации е на Богдан Ковачев.

За любознателните - момчетата са използвали платформата Derivative Touch Designer за визуалната част на мапинга и софтуера Ableton Live за музикалната част.

Петък вечер, Пловдив

Мелформатор ще имат водеща роля и в откриващото парти. Домакин на събитието е Концертната зала на Държавната опера, а сред гостите са DJ дуото Sirius & Methodikal (Reel Feel), добре познати на нощните птици. Там ще е и артистът, известен с перфектен музикален вкус и внушителна селекция от винили - Konstantin Timoshenko (Help Me Jones).

Надали е нужно да казваме, че пространството на Операта ще бъде специално преобразено от аудио-визуална инсталация. Все пак говорим за One Design Week. Началото е 22:00 часа, входът е свободен.

Преди да падне мрак, дизайнерският бум ще се открие в 19:00 часа в Ядрото, специално обособения фестивален офис насред уютните улички на Капана, където организаторите ще представят програмата и основните акценти.

One Design Week, чието второ издание се провежда в Пловдив, се събере над 200 артисти от 20 държави, които ще покажат и дебатират тенденциите в дизайна и визуалните изкуства в световен план. Миналата година фестивалът остави следа с консурса за избор на лого на Капана като квартал на творческите индустрии, както и с трансформирането на няколко отворени градски пространства в арт локации.

ONE DESIGN WEEK е платформа, която стимулира и подкрепя развитието на дизайн професионалистите в България. Същевременно целта на събитието е да представя и устойчиви и стойностни практики за по-добра и смислена визуална среда от цял свят.

Събитието се организира в подкрепа на Пловдив Европейска столица на културата 2019. Сред другите ежегодни фестивали на ЕДНО са ONE ARCHITECTURE WEEK и ONE DANCE WEEK.

Oще: 3d мапинг  3d mapping  one design week  визуална култура  визуално изкуство  дизайн  едно  култура  мелформатор  пловдив  фестивал за дизайн 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани