Проф. Анастас Герджиков е новият ректор на СУ | webcafe.bg
newscafe

Проф. Анастас Герджиков е новият ректор на СУ

Webcafe
17.11.2015, 18:09 (обновена 17.11.2015, 18:36)

1 от 3 снимки Назад Напред

Проф. дфн Анастас Герджиков е новият ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски”

Снимка: © uni-sofia.bg

Проф. Герджиков води лекции по латински език (фонетика и фонология, морфология, синтаксис) и римска литература

Филологът проф. Анастас Герджиков е новият ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той бе избран със 190 гласа от Общото събрание на Алма Матер. Другият кандидат - химикът проф. Тони Спасов получи 162 гласа.

Кандидатурата на проф. дфн Анастас Герджиков бе издигната от Общото събрание на Факултета по класически и нови филологии. Досегашният ректор проф. Иван Илчев няма право да се кандидатира, тъй като изкара два мандата, а преди дни призова да позитивна кампания и спиране на "клеветите" срещу най-старото висше учебно заведение у нас.

Илчев предаде символичния ключ на наследника си, с пожелание да отвори Алма Матер към „много повече към света". „Надявам се, наистина този ключ да бъде знак за това, че ще отворим Университета и към София, и към света", коментира проф. Герджиков.

Само преди дни Софийският университет оглави класацията на МОН по цялостно представяне на академичните направления в съпоставка с всички останали 50 университета в страната.

За първи път от 2012 години насам обаче СУ изпадна от групата на най-добрите 700 университета в света според класацията QS World University Rankings.

Анастас Герджиков е роден на 28 февруари 1963 година. Професор е по римска литература и е доктор на филологическите науки (антична и средновековна литература). Завършил е Хумболтовия университет в Берлин, специализирал е в Австрия (1994) и Германия (1997). Бил е заместник-министър на образованието и науката (2001-2003), управител на Фонда "Научни изследвания" (2008-2009), а от 2010 г. е зам.-ректор на Софийския университет.

Научните му интереси са в областта на античната и средновековната литература, философията и политическата мисъл. Автор е на статии в български и чужди списания и сборници, на четири монографии, както и на първия български превод на Аристотеловата "Политика".

Oще: алма матер  атанас герджиков  висше образование  наука  проф. атанас герджиков  софийски университет  су  су св. климент охридски 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани