70% от младежите си търсят работа с връзки | webcafe.bg
newscafe

70% от младежите си търсят работа с връзки

Webcafe.bg
20.11.2014, 18:44 (обновена 18.12.2014, 12:12)
еразъм

Снимка: © Милена Иванова

Само 17 на 100 от студентите са готови да се явяват на конкурс или изпит за работа

Над 70% от студентите разчитат на съдействие от роднини и познати в намирането на първа работа, показват резултатите от допитване, проведено от БСК за нагласите и очакванията на работодатели и студенти за успешно професионално представяне.

Близо половината от анкетираните студенти следят обявите за работа и се опитват да установят директна връзка с потенциални работодатели. По-малко от 30 на сто разчитат на подкрепа от бюрата по труда. Само 17% от анкетираните са склонни да се явят на конкурси и изпити, за да получат желаната работа.

Проучването показва, че половината студенти не познават изискванията на работодателите за професията, за която се подготвят в университета. Други 20% признават, че по-скоро не знаят какво очакват от тях потенциалните им ръководители.

Младите хора нямат мотивация да започнат собствен бизнес след дипломирането, коментира Томчо Томов ръководител на Националния център за оценка на компетенциите, цитиран от „Дарик". Само 8% от анкетираните мислят в тази посока. Най-много са младежите, които смятат да продължат образованието си (75%) или да изчакат с търсенето на работа (62%). 86% обмислят преместване в друг град или държава.

„Страната ни е на последно място по инвестиции на публични средства в образованието и единствената с по-малко от 4 на сто от БВП за образование", заяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.

Според него сред останалите европейски държави България е единствената страна, която отбелязва регрес в средствата за образование - през 2005 г. са заделени 4,2%, а през 2012 г. - 3,8 процента. Лидер в Европа по инвестиции в образованието е Дания, която отделя 7,9% от БВП. Сериозен напредък отбелязва Ирландия, която през 2005 г. е инвестирала в образование 4,5 на сто от своя БВП, а през 2012 г. - 6,1 процента.

По дял на частните разходи за образование България е над средното за Европа ниво със 17 на сто. С по-висок дял в тази област са Великобритания, Кипър и Холандия. „Това е ясно послание, че бизнесът и гражданите осъзнават необходимостта сами да инвестират в образование и квалификация, като по този начин компенсират дефицитите в образователната система у нас", коментира Божидар Данев.

Той допълни, че през последните 10 години нараства делът на частните учебни институции - от 2 на сто през 2003 г., на 10 процента през 2013 г. Статистиката показва, че през 2003 г. в България е имало 6534 учебни институции, а десет години по-късно броят им намалява с почти 30 на сто и достига до 5067.

Oще: анкета  бизнес  образование  работа  реализация  статистика  студенти  университет 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

2 dedo adji | 26.11.201400:02

Грешка. Не 70 а 100% си търсят работа с връзки. Само дето връзките сработват за доста по малко от 70%.. В моята младост, когато работа имаше за всички, но работа по сърце беше привилегия, аз също опитах с връзки. Обаче връзките се оказаха халтави, и ми се наложи да бухам като глух петел за да се осъществя в желаното направление. И това не е наш патент. В Англия е известна системата old boy's network. Другаде имат други системи, с които не съм запознат, но те си действат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 21.11.201411:14

Нормално е, в държава в която некадърниците и неспособните да се оправят сами преобладават.
До сега поне в живота ми не съм ползвал връзки за абсолютно нищо, нито да ме уредят на лесна казарма, нито на образование, нито за добра и достойно платена работа. Никога.
Ненавиждам връзкарите. Дори и връзкара да е симпатяга, а не гадно копеле - пак го възприемам като човек по-долу от мен. Пък бил той и по-горе в служебната йерархия. В това отношение съм много "комплексиран" и често съм си патил, че не търпя връзкари и не ги жаля изобщо.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани