Виртуалната реалност отиде на Бузлуджа | webcafe.bg
newscafe

Виртуалната реалност отиде на Бузлуджа

Webcafe, по БТА
26.04.2016, 17:38 (обновена 10.05.2016, 13:48)
бузлуджа

Снимка: © atropa workshop

Тодор и колегата му се надяват проектът им да продължи да се развива, както и да помогне на много архитекти, а и не само.

Виртуална реалност на Бузлуджа - не е научна фантастика, а проектът на Тодор Русанов от Горна Оряховица и поляка Рафал Чарновски, двама студенти от университета „Напиер" в Единбург. Всъщност, уникалната разработка е тяхната дипломна работа, приета с овации и от преподаватели, и от студенти. Тя представя уникален поглед към комунистическия мастодонт чрез очила за разширена реалност.

Домът на БКП отдавна се руши и представлява опасност за стотиците посетители, които навлизат в дебрите на бетонното чудовище. Проектът „Бузлуджа VR" обаче буквално съживява паметника, предлагайки различна гледна точка. Технологията предоставя 45-минутна виртуална разходка из монумента.

Сградата е същата, но петолъчката на върха е заменена с лъв. Лозунгите на входа са сменени с националния химн на Република България. Влизайки в сградата, виртуалната реалност пренася в луксозно помещение, което прилича на модерно лоби в хотел.

„За нас този паметник не е свързан с политиката, за нас това е уникална архитектура, която трябва да има своето бъдеще. Това е причината да се отърсим от всички комунистически символи", разказа Тодор Русанов.

Второто ниво отвежда с асансьор в театрална зала с роял в центъра, а от прозорците на чинията се открива реална гледка с мащаб 16 на 16 километра. В коридорите са поместени картини от забележителности в България, а с едно кликване всеки "посетител" може да научи повече за тях.

Тодор смята, че чрез дигиталните технологии паметникът може да популяризира България сред младите хора, които предпочитат да се информират през интернет. Той представи проекта на пресконференция във Велико Търново.

Тодор и Рафал са измислили име и на един от коридорите, които не са били ползвани в миналото. Те са го нарекли „Тъмният коридор", където е поместен своеобразен музей на монумента със снимки, които представят сегашното му състояние. Всеки потребител може да ги докосне и да се „телепортира" на мястото, на което са снимани.

Студентите са провели консултация със създателя на монумента арх. Георги Стоилов, който е похвалил момчетата и е изразил надежда, че тяхната работа ще даде началото на бъдещата реставрация на паметника.

Според Тодор Русанов устройствата и технологиите за достоверна виртуална реалност ще стават все по-масови. Това ще е следващата революция, след масовото навлизане на смартфоните, убеден е той.

Тодор Русанов е на 22 години, от Горна Оряховица. Завършил е ПГЕЕ "М.В. Ломоносов" в града. В момента учи в Единбург специалност "Дигитални медии и дизайн". Той сподели, че силно се е впечатлил от архитектурата на монумента. Бузлуджа посещава преди три години. „Видях уникална, толкова модерна и днес архитектура, подложена на безжалостното влияние на времето", разказва той.


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани