Нов проект ще помага за финансовата грамотност на ученици | webcafe.bg
newscafe

Нов проект ще помага за финансовата грамотност на ученици

Webcafe
01.06.2016, 13:04 (обновена 01.06.2016, 13:24)

1 от 2 снимки Назад Напред

NN България

Снимка: © Webcafe.bg

Целта на работилниците е да помогнат на тези, които скоро ще завършат средно образование, да научат най-важните понятия от основните области на личните финанси - бюджет, първи стъпки в пенсионното осигуряване, спестяване, кредити, инвестиции

Практически работилници „За парите и други важни неща" ще запознават учениците от гимназиите с основите при управлението на личните финанси. Проектът на фондация „Инициатива за финансова грамотност" и „NN България" беше представен в София ден преди детския празник 1 юни.

Целта на работилниците е да помогнат на тези, които скоро ще завършат средно образование, да научат най-важните понятия от основните области на личните финанси - бюджет, първи стъпки в пенсионното осигуряване, спестяване, кредити, инвестиции. Всичко това е представено в 10 теми и 25 работилници. Учебното помагало ще може да се използва от всеки учител за ученици от 9 до 12 клас. Работилниците могат да се надграждат и да се развиват, към тях да се добавят нови теми и примери.

„На мястото на скучните уроци идват игрите, съпреживяването на реални житейски ситуации, работата в екип и сърфирането из мрежата", коментираха от „Инициатива за финансова грамотност". Ръководството ще бъде разпратено до желаещите да се включат учители, а всеки, който иска, може да заяви получаването му от офисите на пенсионноосигурителното и животозастрахователно дружество „NN България".

Целта на помагалото е да провокира интереса на учители и ученици, разказа Румяна Витньова, преподавател по икономически дисциплини в СОУ „Козма Тричков" - Враца и един от авторите на проекта. Всички работилници, казуси, решения и речниците към тях са разработени от хора с практически опит - директорът на „Инициатива за финансова грамотност" Росица Вартоник, експертът по комуникации Теодора Панайотова, финансовият журналист Весела Николаева, финансовият консултант Росица Денева и учителят Петя Минчева.

„Ученето чрез опит и преживяване е най-ефективно", добави Витньова. Част от работилниците вече са изпробвани лично от нея с учениците от Враца. С помощта на игрите, в които участват всички, се засягат и теми като висшето образование, любовта, приятелството, желани пътувания.

„Вярваме, че избраният подход - развиване на практически умения чрез игри и симулации на реални житейски ситуации - е по-ефективен от обичайните уроци и ще стимулира интереса на младите хора", обясни Росица Вартоник.

Помагалото може да се ползва и от възрастните, коментира Николай Стойков, изпълнителен директор на "NN България".

Той добави, че финансовата грамотност е важна част от корпоративната политика на "NN България" и от години помагат на различни инициативи за повишаване на личната финансова култура. Сред тях е и издаването на безплатната книжка „За парите и други важни неща", превод от чешката писателка Дениса Прошкова. Скоро предстои излизането на продължението й „За да ви служат по-добре парите". И двете книги се разпространяват през офисите на "NN България".

„Финансовата грамотност е сред ключовите житейски умения в съвременния свят, защото качеството и удовлетвореността от живота във все по-голяма степен зависят от нея", каза още Стойков.

Като част от проекта с работилниците през септември ще се организира обучение на учители. Всеки, който иска да се включи, може да го направи с мейл до фондацията на адрес office@financialiteract.eu.

 

Oще: nn българия  бюджет  весела николаева  втора пенсия  за да ви служат по-добре парите  за парите и други важни неща  застраховане  инвестиции  кредити  николай стайков nn българия  осигуровки  пенсии  пенсионно осигуряване  работилница за лични финанси  спестяване  финанси  финансова грамотност 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани