Къде се проваля грижата за децата | webcafe.bg
newscafe

Къде се проваля грижата за децата

Webcafe.bg
23.04.2015, 11:20 (обновена 23.04.2015, 12:18)
дете

Снимка: © getty images

Четири видеа показват проблемните области в грижата на държавата за децата

„Децата са бъдещето на България" е често повтаряно клише. И много политическо говорене се посвещава на грижата за децата. Ако трябва обаче да се оцени реално какво прави държавата за децата, положението изглежда различно.

Преди седмица Национална мрежа за децата публикува своя "Бележник 2015: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?", в който оценява усилията, които властта полага в тази насока.

Създадени са и четири кратки филма, които да поставят въпроси за отношението на държавата децата и техните семейства и до каква степен те получават необходимата подкрепа.

Според Национална мрежа за децата, ако семействата в риск получават адекватна подкрепа навреме, много деца няма да бъдат изоставени или разделени от семействата си. Съдбата на над 6000 деца, които преминават всяка година през детските педагогически стаи зависи от работата със семействата им и отношението на възрастните, с които се срещат по пътя си; приобщаващото образование е за всички деца, а не само за децата със СОП и оспорване на мита, че може да се живее нормално само на социални помощи.

Най-висока оценка в „Бележник 2015" получи област "Образование" - 3.62. Това се дължи основно на предприетите действия по отношение на ангажиментите за въвеждане на стандарти за ранно детско развитие и развиване на програми за предучилищно възпитание и подготовка.

Най-ниската оценка в Бележник 2015 е в област "Семейство и алтернативни грижи" - 2.61.
2.11 е най-ниската оценка и тя е за подобласт осиновяване, през 2014 г. тя е била 2.43. Бележник 2015 отчита, че процесът на осиновяване продължава да не е приоритет на държавата, протича усложнено, объркващо и разпокъсано между множество институции.

Оценката в област "Здравеопазване" е 3.31. В тази област се включва и митът, че може да се живее добре само от социални помощи. От Националната мрежа за децата обръщат внимание на това, че детските добавки не са бизнес, а подкрепа за деца в нужда и трябва да се спре разпространяването на неверни хипотези за социалното подпомагане на малолетни родители, както и насаждането на етнически предразсъдъци.

По отношение на детското правосъдие, „Бележник 2015" поставя на държавата оценка 3.30. Над 6000 деца годишно преминават през детските педагогически стаи. Тяхната съдба зависи от работата със семействата им и отношението на възрастните, с които се срещат по пътя си, затова и децата не трябва да бъдат наказвани за грешките на възрастните.

 

Oще: деца  национална мрежа за децата  нмд  образование  родители  семейство 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

1 Николай Дренчев | 24.04.201507:02

НМД е организация, създадена с чужди пари от чужда държава със задача да раздава подобни оценки и да премества "прозореца на Овертон" в посока на политики, немислими за здравомислещи хора.
Трябва да се замислим и защо най-сериозната им атака е към българското семейство и семейните ни ценности?
Защо поставят знак за равенство и дефакто подменят най фундаменталните понятия - "МАЙКА" и "БАЩА" - хора с кръвна и съдбовна връзка с детето, готови да дадат живота си за него, с измисленото от тях понятие "приемен родител", който дефакто е ПЛАТЕН ГЛЕДАЧ, който за пари и куп социални придобивки отглежда нещо (каквото му дадат), а когато му омръзне "да работи" - връща детето и си взема отпуска! Бесен
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани