Дари книга за читалнята пред Народния театър | webcafe.bg
newscafe

Дари книга за читалнята пред Народния театър

Webcafe.bg
24.05.2015, 09:48 (обновена 24.05.2015, 09:54)
читалня, книги, народен театър

В страницата "Да съберем първите 500 книги за читАлнЯта на 24 май" във Фейсбук има и списък с желани книги

Инициаторите на звъзстановяването на стъкления павилион на алеята зад фонтаните при Народния театър "Иван Вазов" в София и превръщането му в обществена читалня ще събират днес книги.

Инициативата ще трае от 10 до 19 ч. В страницата "Да съберем първите 500 книги за читАлнЯта на 24 май" във Фейсбук има и списък с желани книги.

Надяваме се с ваша помощ павилионът да се превърне в място за споделяне на най-доброто от съвременната (и най-нова) българска и световна литература, пишат организаторите.

Всеки, който дари книга за фонда, ще получи сертификат за дарение, а след откриването на читалнята - своята читателска карта, даваща му право да заема книги за четене вкъщи.

Oще: дари книга  инициатива  книга  книги  народен театър  софия  читалня 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.04.2015, 13:50

1 dimis | 24.05.201511:40

По принцип инициативата е хубава, но... Въпреки, че във фейсбук организаторите двукратно декларират, че, цитирам: "... нашето желание е да съберем най-доброто от съвременната българска и световна литература." списъка със книги е доста странен. Оставам със впечатлението, че той е съставен от няколко човека, които просто са включили в него личните си предпочитания. Пълно е със сензационни романи от последните 20 г. и със прехвалени "класики". От тази страница не става ясно точно кои са критериите за включване в "този" списък. Ето някои от авторите, които се съмнявам, че са "най-доброто" - Айн Ранд, Амели Нотомб, Амос Оз, Чък Паланюк, Чарлс Буковски, Уилям Уортън, Уилям Бъроуз, Фредерик Бегбеде, Филип Рот. Още - има три книги на Джулиан Барнс, но не е включена гениалната му "История на света в 10 1/2 глави"; има книги с непопълнени заглавия, но с посочени автори - например една на Херман Хесе. Твърде много български и американски автори, другите литератури са слабо представени. Твърде много книги на Тери Пратчет - въпреки, че ми е любимия писател, мисля, че не удачно да бъде представен със 44 книги. Можеше да се подберат 10-12 от най-силните му заглавия. Това важи и за много автори - не е представено само най-доброто им, а като, че ли целта е била количеството, а не качеството.
Имам чувството, че целта е да се харесат главно на публиката под 30 годишна възраст.
Две уточнения - списъка не е публикуван във фейсбук, а тук: http://www.xn--80aawnk1ad8a3e.bg/requests/ и книгите не са 500, а над 1200.
Важно е какво се чете, а не да се чете на всяка цена.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани