Призив към ЕК да наблегне на грижата за децата | webcafe.bg
newscafe

Призив към ЕК да наблегне на грижата за децата

Webcafe.bg
05.05.2015, 17:48 (обновена 05.05.2015, 18:18)
с деца в ресторант

Снимка: © Getty Images

13 европейски неправителствени организации с отворено писмо към Юнкер за правата на децата

Европейската мрежа за децата Eurochild и още 12 неправителствени организации изпратиха отворено писмо до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер с искане Европейската комисия да очертае ясна рамка за действия от страна на ЕС относно правата на детето в Европа и чужбина. Организацията иска да бъде приета нова Стратегия за правата на детето, след като първата е изтекла през 2014 година.

Като пример за положителните ефекти от тази стратегия организацията посочва мрежата от горещи линии за изчезнали деца, която се е разраснала до 116 000 горещи линии, които включват 27 държави от ЕС през 2014 година, докато през 2011 година горещи линии е имало само в 11 от държавите, съобщават от Национална мрежа за децата.

Продължават да съществуват обаче много предизвикателства и нарушения на правата на децата, а се появяват и нови, посочват от Eurochild. Много от тях изискват реакция на европейско ниво, която да попълни съществуващите празнини и да работи по трансгранични проблеми, свързани с правосъдие, миграция, намаляване на бедността, социално включване, образование, здраве, устойчиво развитие и др.

Новата Стратегия трябва да отстоява защитата на правата на децата чрез осигуряването на системно сътрудничество между институциите, да насърчва редовен диалог със заинтересованите лица и организации и да развива съгласувани европейски действия, посочват от Eurochild. Лисабонският договор и Хартата на основните права отстояват задълженията на ЕС да популяризира, защитава и реализира правата на детето във всички актуални политики и действия на ЕС, пише още в писмото до Юнкер.

Oще: eurochild  европейска комисия  жан-клод юнкер  национална мрежа за децата  неправителствена организация  нмд  нпо 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани