Разследвания за Доган и Пеевски отпаднаха "по устав" от награди за журналистика | webcafe.bg
newscafe

Разследвания за Доган и Пеевски отпаднаха "по устав" от награди за журналистика

Webcafe
12.05.2016, 19:20 (обновена 12.05.2016, 19:45)
Демократичните демонстрации в Париж - 11 януари

Снимка: © Getty Images

Поради разногласията за пръв път от 5 години фондация "Радостина Константинова" не излъчи голяма награда за журналистическо разследване

Разследванията на сайта "Биволъ" за контрабандата на цигари през "Булгартабак" и за строежа на лятната резиденция на Ахмед Доган върху територията на държавно пристанище "Росенец" са изключени от състезанието за журналистическите награди в памет на Радостина Константинова - въпреки че журито на конкурса ги е отличило с първо място.

Това съобщават в отворено писмо 7 журналисти от журито: Надя Обретенова - БНТ, Марин Николов - Нова ТВ, Петя Владимирова - Dnevnik.bg, Росен Цветков - БТВ, Силвия Великова - БНР, Таня Петрова - в. "Сега" и Татяна Василева - управител на "Мега Комюникейшън" ЕООД.

Решението за отмяна на избора на "Биволъ" е взето от управителния съвет на фондацията на името на Радостина Константинова, съосновател на вестник "168 часа".

Негови членове са Петьо Блъсков и съпругата му, Емил Димитров, адвокатите Даниела Доковска и Ина Лулчева, Валерий Тодоров и Мария Вангелова, майка на покойната журналистка.

Формалната причина от страна на УС на фондацията е, че материалите в сайта не са подписани от авторите си.

Журналистите от журито обаче посочват, че изпратените разследвания са придружени от писмено уверение, че са изготвени в съавторство на Асен Йорданов и Атанас Чобанов.

"Проблемът с авторството бе детайлно коментиран при обсъждането, като сред мнозинството от членовете на журито надделя мнението, че достойнствата на двете разработки в случая натежават. Избраните материали бяха определени като най-значими сред номинираните, с най-голямо обществено въздействие.

При тези обстоятелства считаме за нередно и некоректно Управителният съвет на фондацията да подмени решението на журито, без да е проведен разговор с членовете му. Ако фондацията приема наличието на посочени автори като изрично изискване за връчване на наградите, това следваше да фигурира официално като критерий и материали без автор изобщо не трябва да се допускат до класиране. Приемането на подобно решение в последния момент хвърля сянка върху конкурса - нещо, което никой от нас не желае", пишат журналистите.

Двама души от журито - Анна Заркова (в. Труд) и Иван Михалев (бивш главен редактор на в. Труд, търговски директор на ВГБ) не са се присъединили към протестното писмо.

Поради разногласията за пръв път от 5 години фондация "Радостина Константинова" не излъчи голяма награда за журналистическо разследване.

Генка Шикерова от Нова ТВ беше отличена с поддържаща награда за разследването за обществените поръчки за храна в Държавната агенция за бежанците, която доведе до уволнението на директора й Никола Казаков и назначаването на бившия МВР-министър Петя Първанова начело на институцията.

Oще: btv  бнр  бнт  бтв  в. капитал  дневник  журналисти  марин николов  награда  надя обретенова  петьо блъсков  радостина константинова  разследваща журналистика  росен босев  росен цветков  сега  силвия великова  таня петрова  фондация "радостина константинова" 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани