Най-големите проблеми в училище: агресия и анархия | webcafe.bg
newscafe

Най-големите проблеми в училище: агресия и анархия

Webcafe.bg
14.09.2015, 11:24 (обновена 14.09.2015, 17:20)

1 от 2 снимки Назад Напред

дете

Снимка: © Getty Images

Повечето учители приемат, че училището има важна роля за формирането на ценностите на младите хора

Липса на интерес към учебния материал и трудно за разбиране учебно съдържание - това са сред основните проблеми на образователната система според българските учители, сочи проучване сред учители между 1 и 8 клас.

Сред другите проблеми, които учителите посочват, са чувството за безнаказаност сред учениците (51%), липсата на дисциплина (48%), физическата агресия (45%), лоши обноски и лошо възпитание (37%), вербална агресия (36%) следвана от липса на разбирателство и толерантност между учениците (29%). Тези проблеми до голяма степен са резултат от моделите на поведение и общуване между възрастните, които подрастващите наблюдават.

Повечето учители приемат, че училището има важна роля за формирането на ценностите на младите хора и посочват, че то трябва да възпитава в такива качества като толерантност (85%), зачитане на човешкия живот и достойнство (75%), отстояване на собствено мнение и свобода на изразяването (66%),  уважение към други култури и религии (61%), зачитане на човешките права (60%), солидарност и взаимопомощ (59%), умение за съчувствие и съпреживяване (51%), равенство между половете (45%).

Постигането на тези общосподелени от учителите цели се сблъсква със сложното учебно съдържание и предизвикателството да се представи учебният материал по увлекателен и интересен начин.

Въпреки проблемите, за 71% от учителите нуждите на всяко дете са в центъра на вниманието и те се стараят да развият потенциала на учениците.

83% от преподавателите виждат себе си по-скоро като вдъхновители и мотиватори, а не толкова като преносител на знания и факти. Наред с това, преобладаващата част от учителите се стремят да изграждат непринудени и приятелски отношения със своите ученици (70%), а едва 15% държат на строгите и дистанцирани отношения учител-ученик.

Проучването е проведено сред 300 учители в цялата страна в периода 6-20 юни тази година по поръчка на Центъра за приобщаващо образование. За повече информация - вижте инфографиката.

Oще: образование  образователна система  приобщаващо образование  учебници  ученици  училище  учители  център за приобщаващо образование 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.02.2011, 08:43

1 dessy g | 14.09.201514:54

Липсата на елементарно домашно възпитание е причина за всичко. Не може родителите да очакват учителите да възпитават децата им. Едно дете се учи на обноски до 5 години. На 7 вече е късно. И докато някои родители не схванат важността на тази задача - всички сме обречени да гледаме как покрай нас израстват хулигани.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани