Йовков, Ботев и Гео Милев на изпита по литература в СУ | webcafe.bg
newscafe

Йовков, Ботев и Гео Милев на изпита по литература в СУ

Webcafe.bg, по Дарик
19.04.2015, 13:02 (обновена 19.04.2015, 13:08)
софийски университет

Снимка: © В.Е.

На изпита са се явили 1281 кандидат-студенти

Теми от творчеството на Йордан Йовков, Гео Милев и Христо Ботев се паднаха на изпита по български език и литература в Софийския университет. Точно в 9.00 часа темите бяха изтеглени в 65-та аудитория на Ректората.

При избор на първата тема кандидат-студентите трябва да съпоставят цитатите:

„Светът, привикнал хомот да влачи, тиранство и зло и до днес тачи; тежка желязна ръка целува, лъжливи уста слуша със вяра..." на Христо Ботев от „Борба", както и „Кой излъга нашата вяра?" на Гео Милев от „Септември".

Втората тема, върху която студентите могат да пишат, е: „Изпитание и избор в разказите на Йордан Йовков".

На изпита са се явили 1281 кандидат-студенти. Те имаха на разположение 4 астрономически часа, за да развият темата си. Проблемът трябва да бъде изведен и формулиран от кандидат-студента. Изискванията към кандидат-студентите са да създадат задълбочен, логически свързан и езиково коректен текст, да осмислят и коментират съдържащите се в задачите хуманитарни и обществени проблеми и да проявят знания в областта на националната културна и литературна история, подчинени на конкретния проблем.

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит, са: Философия; Психология; Културология; Библиотечно-информационни науки; Педагогика; Социални дейности; Неформално образование; Българска филология; Славянска филология; Балканистика; Румънска филология; Арменистика и кавказология; Предучилищна и начална училищна педагогика; Социална педагогика; Специална педагогика; Логопедия; Физическо възпитание и спорт.

Доц. Милена Стефанова, заместник-ректор на Софийския университет, поздрави кандидат-студентите за смелостта да се явят на изпита по български език и литература и им пожела успех, а председателят на изпитната комисия проф. Милена Кирова ги увери, че ще се справят и им пожела през следващата учебна година да се срещат в тази сграда като преподаватели и студенти.

 

Oще: български език и литература  гео милев  изпит по български език и литература  йордан йовков  кандидат-студенти  софийски университет  студенти  су  су климент охридски  христо ботев 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани